Rezultatele unui studiu recent corelează emoţiile pozitive - în special sentimentul de veneraţie - cu nivelurile mai scăzute ale citokinei inflamatorii. Cercetarea sugerează că trăirile pozitive de încântare în faţa frumuseţii naturii sau uitarea de sine în contemplarea  unei picturi sau în audierea unei simfonii pot ajuta de fapt la protejarea organismului împotriva bolilor de inimă, a artritei, depresiei şi chiar a bolii Alzheimer.



Dr. Dacher Keltner, unul dintre autorii studiului, a declarat: "Faptul că veneraţia, uimirea şi contemplarea frumuseţii stimulează nivelurile sănătoase ale citokinei sugerează faptul că acţiunile care sunt asociate cu acest tip de emoţii - o plimbare în natură, abandonul de sine în audiţiile muzicale sau în vizualizarea lucrărilor de artă - au o influenţă directă asupra sănătăţii şi a speranţei de viaţă".

În cursul a două experimente diferite, 200 de persoane au dat detalii despre astfel de emoţii resimţite în cursul unei zile, inclusiv despre nivelul acestora:
:: amuzamentul
:: veneraţia
:: compasiunea
:: mulţumirea
:: bucuria
:: dragostea
:: mândria.

Obrajii lor au fost, de asemenea, tamponaţi pentru a se obţine o măsură a citokinei, Interleukina 6, care este un marker al inflamaţiei.

Rezultatele, publicate în revista Emotion, au arătat ca trăirea unor emoţii pozitive era legată de un nivel mai scăzut al markerului inflamaţiei (Stellar, 2015 şi colaboratorii). Veneraţia, în mod deosebit, se corela semnificativ cu nivelele mai scăzute ale citokinei.

Dr. Jennifer Stellar, autorul principal al studiului, a afirmat că "Veneraţia se asociază cu curiozitatea şi cu o dorinţă de explorare, sugerând răspunsuri comportamentale contrare celor găsite în timpul inflamaţiei, când, în mod obişnuit, indivizii sunt retractili în interacţiunile cu semenii apropiaţi".

În depresie, de exemplu, nivelul citokinelor pro-inflamatorii este analizat cu atenţie, deoarece ele tind să blocheze hormonii şi neurotransmiţătorii cheie, precum dopamina şi serotonina, prin aceasta afectând memoria, somnul, apetitul şi starea de spirit. În cazul persoanelor deprimate s-au constatat niveluri mai ridicate ale anumitor citokine inflamatorii.

Studiul nu poate încă să precizeze cine cauzează pe cine, deşi, după cum a explicat dr. Stellar: "Este posibil ca un nivel mai coborât al citokinei să predispună la emoţii pozitive sau ca relaţia să fie chiar bidirecţională".

Totuşi, acesta este unul dintre primele studii care stabileşte o legătură între emoţiile pozitive şi o întărire a sistemului de protecţie a organismului împotriva bolilor mintale şi a celor fizice.



Traducere de Maricica Botescu după the-feeling-of-awe, cu acordul autorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.