Un nou studiu demonstrează că creierul tratează suferinţa socială într-un mod similar cu durerea fizică. Să fii respins de ceilalţi nu este amuzant. Contrar opiniei conform căreia un atac fizic te poate răni, însă nu şi atacul verbal, se pare că te pot răni şi cuvintele, creierul răspunzând în consecinţă.



Un studiu de la University of Michigan Medical School a descoperit faptul că organismul produce analgezice naturale ca răspuns la respingerea socială, ca şi cum ar fi suferit o rană fizică (Hsu şi colaboratorii, 2013).

Autorul principal, asistentul universitar David T. Hsu, a explicat: „Acesta este primul studiu care cercetează creierul uman pentru a dovedi că sistemul opioid este activat în timpul respingerii sociale. În general, opiozii [sunt] eliberaţi în timpul suferinţei sociale şi izolării la animale, dar zona din creier unde acest lucru are loc nu a fost stabilit până acum”.

În cadrul studiului, respingerea socială a fost simulată în laborator. Unui număr de optsprezece participanţi li s-a cerut să se uite la profilurile online ale unor parteneri fictivi de întâlnire şi să aleagă unele de care ar fi interesaţi. Apoi, în timp ce erau întinşi într-un scanner PET, li s-a spus că au fost respinşi de posibilul partener online. Scanările au indicat faptul că, drept răspuns la respingere, creierul a trimis analgezice sub formă de opiozi în spaţiile dintre neuroni. Acest lucru potoleşte semnalele de durere.

De fapt, participanţii ştiau dinainte că profilurile online ale partenerilor de întâlnire nu erau reale, deci, nici respingerea nu a fost reală. Cu toate acestea, situaţia simulată a fost oricum suficientă pentru a declanşa eliberarea analgezicelor. Participanţii care erau foarte optimişti au fost cei mai predispuşi să producă niveluri ridicate de analgezice naturale.

La cealaltă extremă, aceia cu o producţie scăzută de analgezice pot fi, în special, vulnerabili la respingere. Unul din autori, Profesorul Jon-Kar Zubieta a explicat: „E posibil ca cei ce suferă de depresie sau anxietate socială să fie mai puţin capabili să elibereze opiozi în situaţiile de suferinţă socială şi, prin urmare, nu se recuperează cât mai rapid posibil sau complet în urma unei experienţe sociale negative”.

Aceasta este o dovadă în plus că suferinţa socială nu este diferită de durerea fizică, aşa cum mulţi credeau. Mult mai multe cercetări indică o suprapunere în răspunsul creierului în ambele cazuri.

 



Traducere de Ilinca Ioana Mădălina după social-rejection-triggers-release-of-natural-painkillers-in-the-brain cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.