BirouEste vorba despre tine, stând în birou, ca de obicei, lucrând departe de casă. Ia-ţi ochii de la monitor pentru o clipă şi spune ce vezi? Cât de ordonat este biroul tău? Este un spaţiu deschis? Are vedere dincolo de fereastră? Sunt plante la vedere?

 

 

 

Tu îţi alegi decoraţiunile din preajma biroului? Toţi aceşti factori şi mulţi alţii au un interesant efect psihologic  asupra felului în care oamenii muncesc şi cât de bine se simt făcând asta. De aceea, iată şase ponturi, fundamentate pe cercetări psihologice, pentru a crea locul ideal de muncă.


1.    Evită spaţiile deschise (dacă poţi)

Spaţiile deschise ar trebui să încurajeze comunicarea şi spiritul de echipă. Cel puţin, aşa spune teoria. Conform unui studiu care a analizat informaţii despre 303 clădiri de birouri din SUA, există ceva adevăr în ideea că stimulează comunicarea, dar nu există nici o evidenţă că dezvoltă spiritul comunitar. (Kim & Dear, 2012)

Înainte de toate, micile beneficii legate de comunicare sunt puternic umbrite de dezavantajele de a lucra într-un spaţiu deschis. Mulţi au muncit în astfel de locuri şi ştiu precis care sunt acestea: zgomot, distragerea atenţiei şi lipsa de intimitate.

Deloc surprinzător, oamenii care lucrează în birouri private se simt în mod semnificativ mai confortabil cu mediul lor de muncă.

Nu doar pentru că mulţi oameni au mai multă libertate în acest fel, dar cred că mulţi dintre ei se străduiesc să creeze propriul mod de a înţelege intimitatea folosind căştile, nişele sau ascunzându-se sub birou – orice funcţionează.


2.    Marea dezbatere privind biroul dezordonat/ordonat


Un birou dezordonat ajută sau împiedică? Este cu adevărat un birou dezordonat semnul unei minţi dezordonate? Ei bine, cercetările arată că ordinea şi dezordinea din ambient au consecinţe psihologice diferite.

Un experiment concluzionează că un birou dezordonat tinde să stimuleze mai multă creativitate, în timp ce un birou ordonat încurajează conformitatea şi comportamentul general în graniţele bunei cuviinţe. Astfel, atât birourile dezordonate, cât şi cele ordonate îşi au rostul lor, în funcţie de tipurile de rezultate pe care doreşti să le obții.


3.    Liniile curbe sunt frumoase

În timp ce nu putem folosi psihologia pentru a rezolva decisiv dezbaterea privind dezordinea /ordinea, putem să o facem când vorbim despre liniile curbe versus cele tradiţionale drepte.

Într-un studiu realizat de Dazkir şi Read (2011), participanţilor li s-au arătat câteva interioare stimulante cu mobilier cu margini drepte şi câteva cu mobilier în linii curbe.

Oamenii au evaluat ambientul cu linii curbe ca fiind unul ce îi face să se simtă mai liniştiţi, calmi şi relaxaţi. Aşa că, liniile curbe câştigă.

Exact acelaşi rezultat s-a constatat şi într-un alt experiment care a arătat că oamenii consideră spaţiile curbe în general ca fiind mai frumoase. (Vartanian et al., 2013)


4.    Cameră cu privelişte (sau cu imagini ce evocă o privelişte)

Cei mai mulţi dintre noi ştiu că o plimbare plăcută în natură are un efect calmant asupra minţii. Într-adevăr, există un studiu care arată că plimbarea în natură poate îmbunătăţi memoria cu 20%.

Dar cum ar fi dacă am aduce puţin din natură în interiorul biroului?

Acest lucru a fost, de asemenea, verificat printr-un studiu realizat de Berto (2005), care arată că este de ajuns doar să vedem imagini cu scene din natură pentru a obţine un efect tonic asupra funcţiilor cognitive.

În fapt, beneficiile gestului de a privi peisaje contribuie probabil atât la reducerea stresului pe termen scurt, precum şi la ameliorarea stării generale de sănătate şi stare de bine. (Verlarde & Teit, 2007)


5.    Plantele

Dacă plimbările în natură şi decorul natural pot linişti mintea, atunci sigur plantele acţionează la fel?

Într-adevăr o fac, iată, concluziile studiului realizat de Raaaas et al (2011) arată că, după ce au experimentat un birou amenajat cu patru plante de interior, capacitatea de atenţie a oamenilor a fost restabilită în comparaţie cu situaţia de control ce nu presupunea existenţa plantelor.


6.    Decorează

Biroul modest, curat, eficient a fost văzut ca mediu ideal în care poţi cu adevărat să munceşti.

Dar, precum în cazul pasionaţilor de birou ordonat, cei care preferă simplitatea biroului primesc o lovitură din partea concluziilor cercetării.

Un experiment realizat de Knight & Haslam (2010) a urmărit ce efect produce biroul simplu în comparaţie cu cele decorate atât de realizatorul experimentului, cât şi de oamenii care le foloseau.

Se întrebau ce efect ar putea avea birourile decorate asupra stării de bine a oamenilor, asupra atenţiei lor la detaliu, a managementului informaţiilor şi aşa mai departe.

Răspunsul este că birourile decorate au câştigat în faţa duplicatelor simple. Atunci când oamenilor li s-a permis să îşi facă propriile decoraţii, au avut o productivitate mai mare şi au avut parte de o îmbunătăţire a stării de bine.

Aşa cum remarca unul dintre participanţi, exprimând, în mod cert, sentimentele multora:

”…este atât de plăcut să intri într-un birou ce are plante şi imagini, ce te face să te simţi ca acasă, chiar şi într-o cutie (biroul) de sticlă ca aceasta”.

 

Traducere de Alina Turcescu după psych-tips-for-creating-the-ideal-workspace cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.