Mama tigroaicaÎn 2011, când a publicat un articol în WSJ intitulat: "De ce chinezoaicele sunt superioare ca mame", profesoara de drept Amy Chua a atras numeroase controverse. Stilul tradiţional chinezesc de creştere şi educare a copiilor pe care Chua îl  descrie este unul strict şi autoritar.

 

 


Este vorba despre o metodă de educaţie în prezent cunoscută sub numele de "educaţia mamei tigroaice" datorită volumului de memorii scris ulterior  de Chua, intitulat "Imnul de luptă al mamei tigroaice".

Cercetările efectuate în trecut susţin ideea că părinţii de origine chineză sau asiatică, fie din SUA, fie din China, tind să îşi educe copiii cu ajutorul unor  metode mai stricte şi mai autoritare în comparaţie cu părinţii de origine europeană. În prezent, un studiu face prima încercare directă de a cerceta motivele care determină acest lucru. Subiectul este unul controversat, deoarece Chua şi alţi cercetători susţin că mamele care aderă la metoda chinezească de educaţie au copii cu performanţe mai ridicate, în timp ce alţi cercetători sugerează că aceşti copii se confruntă mai adesea cu probleme psihologice şi emoţionale.

Florrie Fei-Yin Ng de la Universitatea din Hong Kong, China şi colegii ei au intervievat de două ori, la interval de un an, 215 mame şi copiii lor în vârstă de 13 ani. 71 dintre mame erau chinezoaice şi locuiau pe ţărmul coastei de est a Chinei. 144 dintre mame erau americane, locuind în centrul SUA (Midwest): 84 de mame erau de origine europeană şi 60 de mame erau de origine afro-americană.

Aşa cum relevă şi cercetările efectuate în trecut, mamele din China au fost de acord mai des decât mamele americance cu afirmaţii referitoare la controlul psihologic, cum ar fi: "Dacă fiica mea face ceva ce nu-mi place, uneori mă port mai puţin prietenos cu ea, astfel încât să înţeleagă că sunt dezamăgită." Declaraţiile copiilor cu privire la controlul exercitat de părinţi asupra lor au arătat că mamele americane cu rădăcini europene exercită un control mai puţin aspru în comparaţie cu mamele chinezoaice. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă în cazul mamelor afro-americane. Poate copiii din al doilea grup şi-au evaluat părinţii lor ca fiind mai autoritari, deoarece aceştia şi-au comparat părinţii, cu părinţii colegilor lor de origine europeană (şi, de fapt, mamele afro-americane au recunoscut faptul că exercită un control psihologic mai dur decât omoloagele lor europene şi americane, dar mai redus decât mamele din China).

Descoperirea neaşteptată este că mamele chinezoaice au afirmat că stima lor de sine  este legată de succesul copiilor lor, mai des decât americancele, fiind de acord într-o măsură mai mare cu afirmaţii de genul "Când fiica mea are parte de un eşec, mă simt prost". Variaţia cu un procent de 25% între ţări a controlului psihologic pe care mamele îl exercită asupra copiilor lor se datorează faptului că respectul de sine se bazează pe reuşitele copiilor. Cercetătorii presupun că alţi factori relevanţi ar putea fi: noţiunea chinezească de "guan", conform căreia părinţii trebuie să se dedice copiilor lor, succesul copiilor lor în societate fiind considerat un semn al unei educaţii adecvate a copiilor. Chinezii pun accent pe cultura "reputaţiei", conceptul conform căruia valoarea unei persoane se măsoară prin respectul acordat acestei persoane de către ceilalţi.

Studiul nu dovedeşte că mamele din China exercită un control psihologic mai puternic asupra copiilor lor deoarece stima lor de sine se bazează pe succesul copiilor. Este posibil ca lucrurile să se petreacă exact în sensul opus, sau în ambele sensuri. Studiul este, de asemenea, limitat deoarece aduce în centrul atenţiei controlul psihologic, neglijând în acelaşi timp controlul comportamental. Cu toate acestea, Ng şi colegii săi susţin că studiul lor "dovedeşte pentru prima dată faptul că există un motiv datorită căruia părinţii chinezi sunt mai stricţi cu copii lor decât părinţii americani."



Traducere de Ecaterina Pavel după what-motivates-chinese-tiger-mums, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.