SportDacă ar fi uşor să fim plini de viaţă şi să ne păstrăm sănătatea, cu toţii am face acest lucru... dar nu o facem. Ajungem acasă după ce am petrecut toată ziua într-un scaun şi scăpăm de stres punându-ne într-un alt scaun, fără să fim capabili să facem un pic de sport.

 

 

 

Nu suntem capabili să ne adunăm energia necesară să facem o plimbare sau să mergem la sala de gimnastică. Cu siguranţă că toată lumea ne îndeamnă "să ne facem timp pentru ceea ce este importat pentru noi", însă supra-simplificarea nu face lupta mai uşoară. Este momentul să înlăturăm bariera mintală care ne împiedică să avem grijă de noi.

V-am prezentat o serie de modalităţi care vă pot ajuta să  deveniţi activi şi să rămâneţi activi. Fie că recurgem la programul Life Hacker sau la un program de exerciţii de 20 de minute, dacă nu ştiţi cum să deveniţi activi sau să fiţi în formă aveţi la dispoziţie o mulţime de opţiuni din care să alegeţi. Dacă vă puteţi baza şi pe antrenorul personal din buzunar (ne referim aici la un Android sau un Iphone, aveţi la dispoziţie toate uneltele necesare pentru a fi sănătoşi. Deci, de ce nu sunteţi?

Fie că nu reuşiţi să fiţi activi din cauza modului în care vă împărţiţi timpul, din cauza stresului sau a unui loc de muncă solicitant, în felul acesta vă vom ajuta să rupeţi barierele care vă împiedică să vă ridicaţi şi să realizaţi acest lucru. Ne-am consultat cu unii experţi, oameni care chiar i-au motivat pe alţii, pentru a obţine câteva ponturi despre lucrurile pe care deja  ştim că ar trebui să le facem. Când am terminat, veţi fi în situaţia mentală de a profita de importantele resurse de fitness pe care le-am totalizat.    

Nu aveţi scuze: înlăturaţi acei pereţi mentali

Mai întâi de toate, dacă vă confruntaţi cu o viaţă de sedentar, nu sunteţi singurii. Milioane dintre noi sunt în aceeaşi situaţie şi cu toţii suntem conştienţi de faptul că ar trebui să începem să facem exerciţii fizice, dar ne împotmolim şi ne apucăm de vechile obiceiuri sau niciodată nu avem imboldul de care avem nevoie. Acest lucru este complet normal, să nu credeţi altceva. Foarte puţine persoane sar într-o dimineaţă din pat şi spun: "Îmi voi schimba comportamentul în bine pentru restul vieţii mele"  şi o fac fără să se mai uite în urmă. În realitate lucrurile se petrec cu totul altfel. Acestea sunt câteva lucruri pe care trebuie să ni le amintim:

Nu fiţi foarte duri cu propria persoană. Expertul în fitness Roger Lawson, remarcă faptul că adesea suntem piedica noastră cea mai importantă. "Sunt pur şi simplu prea duri şi aşteaptă prea mult de la propria persoană. Ei cred că probabil aceste exerciţii ar trebui să fie mult mai dificile decât este necesar de fapt şi când nu se ridică la  aşteptările lor, totul începe să se destrame.", explică acesta. Acesta este ciclul pe care mulţi dintre noi îl ştim. Pornim la drum cu intenţii bune, ne împiedicăm, devenim frustraţi şi apoi renunţăm. Fiţi indulgenţi cu voi înşivă. Veţi avea inevitabil parte de piedici şi eşecuri deoarece nimeni nu este perfect. 

Nu vă lăsaţi cuprinşi de gândul că trebuie să faceţi "totul sau nimic". Exerciţiul nu trebuie să fie complicat. Să facem ceva este cu siguranţă mai eficient decât să nu facem nimic. "Nu lăsaţi optimul să fie duşmanul suficientului", afirmă Roger. Cu siguranţă aţi putea să faceţi mai multe sau să vă descurcaţi mai bine, dar dacă pe parcurs acest lucru vă împiedică să faceţi măcar ceva, atunci nu vă este de folos. Faceţi ceea ce puteţi şi faceţi-o în mod consistent şi abia ulterior când vă intraţi în ritm puneţi-vă problema unui program de exerciţii optim. Aduceţi-vă aminte faptul că cel mai important lucru este să începeţi.

Încercaţi să înţelegeţi cum stau lucrurile atunci când vorbim despre obiceiuri. Am vorbit despre bucla obiceiurilor şi despre modul în care putem scăpa de obiceiurile vechi şi până acum, dar în acest moment este foarte important să o facem. Richard Talens, cofondator al Fitocracy, care a fost ales  cel mai bun site de fitness,  explică lucrurile în felul următor: "Majoritatea persoanelor nu reuşesc să se ţină de fitness deoarece nu intră niciodată într-o buclă pozitivă care să îi auto-susțină."  De fapt, majoritatea persoanelor nici măcar nu se apucă de fitness. Pentru a avea succes în fitness, trebuie ca acesta să facă parte din aceeaşi categorie a creierului ca şi dormitul, mâncatul şi sexul". El a explicat că dacă exerciţiul fizic şi-ar croi drum aşa cum o face în filme unde este realizat un montaj şi după fiecare exerciţiu am arăta mai bine şi am vedea rezultate instantaneu, atunci mai multe persoane ar reuşi să se ţină de un program regulat de exerciţii fizice. Soluţia este să găsim un  program de exerciţii înlocuitor pe care să îl practicăm de rutină şi de pe urma căruia să obţineţi rezultate echivalente cu energia pe care o investiţi în deprinderea acestui obicei.

Nu sunteţi puturoşi. Doar că începeţi de la zero. Un lucru descurajant la care probabil v-aţi gândit sau despre care probabil aţi auzit  până acum este acela că sunteţi puturoşi şi veţi renunţa oricum până la urmă aşa că nu mai are rost să vă apucaţi. Richard a combătut această idee: "Să afirmi că oamenii nu fac exerciţii pentru că sunt puturoşi este exact pe dos." Adesea oamenii sunt puturoşi pentru că nu sunt în formă şi nu fac exerciţii!". El subliniază că este uşor pentru o  persoană care este în formă să-i spună unei alte persoane care trece prin momente grele că este pur şi simplu puturoasă, dar adevărul  este cu totul altul deoarece în cazul unei persoane puturoase este mult mai dificil şi este necesară mai multă voinţă fizică şi mentală decât în cazul unei persoane care face cinci minute de exerciţii în fiecare zi. Este important să recunoaştem acest lucru mai ales atunci când o pornim pe drumul alunecos în care ne comparăm pe noi înşine şi obiceiurile noastre cu cele ale altora.

Găsiţi-vă "Sosul Secret". Multe persoane o să vă spună doar "puneţi furculiţa jos" sau "ridicaţi-vă pur şi simplu şi faceţi-o", un lucru care este uşor atunci când acea persoană nu este în locul dumneavoastră şi nu se   află în spatele unei tastaturi. Nu ascultaţi aceste persoane. Minimalizarea sau supra-simplificarea provocării nu vă este de ajutor. Ascultând ce i-a ajutat pe ceilalţi vă puteţi da seama ce anume puteţi încerca, însă aproape niciodată acel lucru nu va fi de ajutor şi în cazul dumneavoastră. Căutaţi-vă propria combinaţie de unelte, indicaţii, tehnici şi sfaturi care să vă ajute şi urmăriţi propriile ţeluri când vine vorba de fitness. Este bine desigur să acceptaţi sfaturi, dar amintiţi-vă că faceţi treaba aceasta doar pentru dumneavoastră, pentru nimeni altcineva şi sunteţi singurii  în măsură să ştiţi ce funcţionează cu adevărat.

Amintiţi-vă că sănătatea şi starea de bine sunt ştiinţe extrem de personale. Veţi fi asaltaţi din toate părţile de articole, scamatorii, cărţi autodidacte, studii ştiinţifice prost  relatate, comentatori pe internet şi mai mulţi, toţi pretinzând că ştiu ce vi se potriveşte şi de obicei se rezumă la ce a fost bun pentru ei (ceea ce e grozav) sau la ceea ce sunt dispuşi să îţi vândă (ceea ce nu este atât de grozav). Nu este rău să aveţi la dispoziţie opţiuni din abundenţă, dar amintiți-vă pentru cine vă zbateţi.

Rămâneţi motivat şi implicat pentru a vă putea ţine de plan


Deci ce funcţionează? Există atât de multă informaţie şi sfaturi pe care le-aţi putea utiliza, dar soluţia este să vă daţi seama care este acel lucru de care o să vă ţineţi. Deci nu vă temeţi să experimentaţi. Amintiţi-vă doar ceea ce am menţionat: dacă vă opintiţi sau ezitaţi, asta înseamnă doar că trebuie să încercaţi altceva nou sau să o luaţi mai încet, nu că ar fi ceva în neregulă cu dumneavoastră. Încercaţi sugestiile acestea:

Stabiliţi ştacheta jos şi  luaţi-o încetişor. Prima dată când am început să fac exerciţii, am decis să fac jumătate de oră de exerciţii în fiecare zi. Sună bine, nu-i aşa? Să încep de la zero în fiecare zi a funcţionat o vreme, dar când a trebuit să pierd o zi pentru că am lucrat până târziu, pentru că mi-a fost rău sau pentru că programul meu s-a schimbat, m-am simţit îngrozitor. În cele din urmă am renunţat şi m-am consumat din acest motiv până când m-am motivat să încep din nou. Nu faceţi aceeaşi greşeală. Dacă vi se pare dificil să faceţi exerciţii în fiecare zi începeţi cu un program de exerciţii pe care să le faceţi de două ori pe săptămână sau chiar o dată pe săptămână. Indiferent despre ce este vorba, începeţi cu o activitate pe care să o puteţi face fără a depune efort. Aici intervin sugestiile de a parca la capătul parcării sau de a urca pe scări. Încercaţi aceste exerciţii minime zilnice.

În loc să vă apucaţi să faceţi exerciţii de 5-6 ori pe săptămână, propuneţi-vă să le faceţi o dată sau de două ori, dar să fiţi consecvent. Stabiliţi-vă punctul de pornire în aşa fel încât să aveţi succes la început şi construiți-vă auto-încrederea şi exemple victorioase de care veţi avea nevoie atunci când lucrurile devin dificile. Derrek Flanzraich, director şi fondator al Greatist  aprobă: duminică seara notaţi-vă în calendar  programul de exerciţii pentru toată săptămâna. Acest lucru vă face să scăpaţi de o mulţime de scuze. Rar, dacă vreodată, veţi strecura un program de exerciţii atunci când aveţi la dispoziţie un moment liber. Sunteţi prea ocupaţi! Programaţi-l anticipat şi vă va sta gândul tot la el. Momentul când trebuie să fiţi ambiţioşi este după ce aţi avut parte de un succes. Amintiţi-vă că încercăm să începem şi acest lucru este destul de dificil.

Orice aţi face, aveţi grijă să fie ceva amuzant. Roger nu a putut să sublinieze acest lucru suficient de mult şi nici noi nu putem să facem acest lucru. Indiferent ce aţi face, trebuie să vă placă. Alegeţi ceva care să vă satisfacă suficient de mult ca să vă determine să vă doriţi să faceţi acest lucru. Dacă vă distraţi, greşelile par a fi experienţe din care învăţaţi şi provocări care trebuie depăşite, nu momente în care renunţaţi să faceţi ceva pentru că este prea dificil, a remarcat Roger. Din acest motiv noi, la fel ca şi Roger, îndrăgim site-uri ca Fitocracy, Mind bloom, Life Game şi Superbetter care de asemenea conferă un element de joc.

Derek sugerează să alegeţi o provocare distractivă concepută pentru persoane ca şi dumneavoastră. Sunteţi lipiţi de canapea? Încercaţi planul de alergare al 5K! Poate o alergare în noroi sau câteva ore de arte marţiale vi s-ar potrivi mai bine. Orice alegeţi, asiguraţi-vă că este un lucru pe care să vă placă să îl faceţi, că este cel mai puţin solicitant lucru pe care puteţi să îl faceţi,. tine-ţi pasul şi încet lansaţi-vă câte o provocare pe măsură ce progresaţi.       

Alăturaţi-vă unor grupuri care îşi construiesc deprinderi bune. Dacă ne referim la Fitocracy, Richard a explicat că serviciile precum Fitocracy se descurcă atât de bine pentru că oferă satisfacţii pozitive, consistente, dacă vă ţineţi de plan. Chiar dacă nu vedeţi rezultate în oglindă imediat, şi nu veţi vedea, un site cum este Fitocracy vă oferă recompense cum ar fi nivele, insigne şi alte recompense care vă ţin în priză şi vă motivează să vă descurcaţi mai bine. Până aici totul este grozav, dar Richard mărturiseşte că este foarte dificil să obţii adevăratul premiu: comunitatea. "Vreţi să ştiţi care este micul nostru secret murdar? Nu am destăinuit acest lucru în detaliu nici unui jurnalist, dar punctele nu ajută atât de mult în marea încercare. Sunt doar un medicament care vă deschide poarta spre comunitate." Nu vă lăsaţi prinşi de calcularea caloriilor şi de depistarea paşilor realizaţi  şi să vă scape cât de puternic înrădăcinată poate fi o  comunitate, un exerciţiu care testează rezistența unui prieten, sau familia şi prietenii. Aceste lucruri pot schimba lucrurile complet.

Utilizaţi tehnologia în mod inteligent: pentru a vă recalcula victoriile. Tehnologia poate fi un beneficiu imens care să vă ajute să urmăriţi progresul pe care îl realizaţi într-un mod diferit de felul în care o puteţi cu ajutorul oglinzii. Adam Pash a ajuns în formă cu ajutorul uneltelor adecvate şi Roger sugerează păstrarea unui calendar cu ajutorul căruia să vă urmăriţi victoriile. De fiecare dată când vă respectaţi planul, indiferent dacă este vorba despre dietă, exerciţii fizice sau despre ambele, este bine să marcaţi acest lucru pe calendar. Sună deja cunoscut? Aşa este. Acesta este  secretul de eficienţă a lui Seinfeld sau "Nu rupeţi lanţul." Scopul este să vă  menţineţi acest palmares, fie cu ajutorul unui calendar,  a unei aplicații, fie pe un site, urmând programul fără întrerupere cât mai mult timp posibil. Ţineţi minte doar atât, cuantificarea eforturilor este doar o metodă de a obţine feedback și de a urmări progresul pe care îl faceţi. Tehnica dumneavoastră ar trebui să fie un mijloc de a deprinde obiceiuri bune, nu să creaţi obiceiul în sine. Fotografie realizată de Yusuke Kawasaki.

Veţi observa că nu v-am pus la dispoziţie aici un program de rutină sau unul de exerciții fizice pe care să îl urmaţi. Asta deoarece am făcut acest lucru în repetate rânduri înainte. Puteţi lua acele programe de antrenament și să începeţi chiar  de azi, dar înainte de a face acest lucru asiguraşi-vă că din punct de vedere psihic sunteţi pregătiţi pentru a avea succes. Nu doriţi ca peste câteva luni încă să vă mai simţiţi mizerabil de fiecare dată când începeți un antrenament sau când ştiţi că trebuie să lucraţi în ziua respectivă. Ar trebui să fie pur şi simplu încă un lucru, doar ceva ce aveţi de făcut, ca şi când aţi face un duş sau aţi spăla rufele.

Derek ne-a amintit că punctul de cotitură pentru el și probabil pentru mulți dintre noi este atunci când ne dăm seama că deţinem controlul total al alegerilor pe care le facem, nu suntem o persoană care are o  dietă mofturoasă sau o carte de vândut şi acest lucru poate fi incredibil de permisibil. Odată ce realizaţi acest lucru ar trebui să vă amintiţi întotdeauna în ce punct vă aflaţi în materie de sănătate şi fitness, constată Roger. Fie că este vorba de dietă sau exerciţii, faptul că sunteţi sincer în ceea ce priveşte situaţia actuală vă împiedică să deveniți prea ambiţioşi şi să vă îndreptaţi spre eşec sau să renunţaţi complet. "Începeţi acolo unde sunteți, nu acolo unde dorişi să fiţi. A deveni copleşit iniţial este cel mai rapid mod de a împiedica orice  progres. Pe măsură ce vă descurcaţi mai bine, încercaţi să realizaţi mai mult și nici un moment mai devreme." Suntem complet de acord.

Traducere după how-to-motivate-yourself-into-an-exercise-routine de Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.