Literatura psihologică de specialitate specifică în mod clar că există o relaţie puternică între succes şi fericire. De exemplu, persoanele care au un venit confortabil sau un statut înalt în societate sunt, de obicei, mai fericite. Dar care dintre ele apare în primul rând, fericirea sau succesul?

 



Există aproape o presupunere nescrisă că succesul este cel care duce la fericire. Acest lucru este susţinut în mod tacit de cercetarea psihologică care tinde să vorbească despre modul în care succesul ne afectează fericirea. Desigur, nu este sau una sau alta dintre situaţii. Cele două sunt, probabil, legate între ele în tot felul de moduri complicate. Dar a vorbi doar despre modul în care succesul duce la fericire înseamnă a ignora jumătate din poveste. Asta este părerea profesorului psiholog Sonja Lyubomirsky şi a colegilor săi, care au subliniat că există o mulţime de dovezi că fericirea poate, de fapt, să ducă la succes (Lyubomirsky, King & Diener, 2005).

 

 

Cea mai bună dovadă că fericirea produce succesul provine din studiile experimentale. În acestea, participanţilor, de obicei, li se induc stări de spirit pozitive şi negative şi apoi li se compară comportamentul aferent în situaţii speciale, privind, de exemplu, interacţiunile lor sociale sau obiceiurile lor legate de sănătate. Aceste studii au evidenţiat o serie de corelaţii fascinante, constatând că oamenii aflaţi într-o stare de spirit pozitivă sunt mult mai susceptibili de a:

- vorbi cu alţii. Într-un experiment, bărbaţii aflaţi într-o stare de spirit pozitivă erau mai tentaţi să vorbească cu o femeie şi să facă auto-dezvăluiri, care sunt importante în relaţiile sociale.

- fi interesaţi de activităţile de agrement. Oamenii aflaţi într-o stare de spirit bună vor să dea o petrecere, să meargă în vacanţă sau să iasă la o masă.

- se bucura mai mult de interacţiuni sociale şi de activităţile de petrecere a timpului liber.

- rezolva conflictele în mod eficient. Studiile au descoperit că oamenii sunt mult mai susceptibili de a încerca şi de a colabora, mai degrabă decât de a evita conflictele şi de a concura, atunci când li se induce o stare de spirit pozitivă.

- ajuta pe alţii. Atunci când intră într-o stare de spirit bună, oamenii sunt mult mai susceptibili de a afişa ceea ce psihologii numesc "comportamentul prosocial" – a-i ajuta pe alţii şi a fi generoşi cu atât cu timpul, cât şi cu banii lor.

- se simţi mai sănătoşi. Dovezile experimentale arată că oamenii aflaţi într-o stare de spirit bună experientează mai puţină durere şi se percep ca fiind mai sănătoşi.

- fi mai creativi. Oameni aflaţi într-o stare de spirit pozitivă sunt mai susceptibili să gândească cu originalitate si flexibilitate - poate datorită încurajării aspectului lor ludic.

- se descurca mai bine în sarcini complexe. Acesta este un punct oarecum controversat, dar unele dovezi îl sprijină, deşi, probabil, aceasta depinde de natura sarcinii.

- atribui succesul propriilor aptitudini. Stările de spirit bune îmbunătăţesc auto-eficacitatea oamenilor (încrederea în propriile abilităţi).

Punctul forte al acestor dovezi este că se bazează pe studii experimentale cu grupuri de control, fapt care oferă unele dintre datele cele mai convingătoare din domeniul ştiinţei. Pe de altă parte, este important să reţineţi că afectul pozitiv nu este singurul factor care este implicat în succes - mai sunt mulţi alţii. Totuşi, aceasta este o listă impresionantă.

A face loc pentru fericire

Felul cum ne gândim la fericire şi la succes are implicaţii profunde pentru modul în care ne vom conduce vieţile. Dacă ne gândim că succesul conduce în principal la fericire, atunci noi vom fi mai motivaţi să se concentrăm pe succes prin excluderea fericirii pe moment, presupunând că fericirea va decurge natural din succes, atunci când îl vom obţine.

Conform cercetărilor psihologice, însă, strategia corectă ar fi să urmărim succesul, dar nu crucial, cu excluderea totală a fericirii. A te simţi mai bine în acest moment nu este numai mai plăcut, aceasta este, de asemenea, o posibilitate de a-ţi deschide mintea la oportunităţile de la locul de muncă, de joacă şi din relaţiile interpersonale. Este o stare care ne permite să recunoaştem şi să folosim acele oportunităţi care ne vor conduce la succes.

Bibliografie: Lyubomirsky, S., King, L. & Diener, E. (2005) The benefits of frequent positive affect: Does happiness lead to success? Psychological Bulletin, 131, 803-855

 

Traducere de Maricica Botescu, după 9-ways-happiness-leads-to-success, cu acordul autorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.