Newton a reuşit un experiment simplu dar original. Prin punerea unei lentile în faţa prismei, el a recombinat curcubeul culorilor, concentrându-le într-un singur punct. Spre surpriza sa, această sinteză a culorilor a produs o lumină albă ”deloc diferită de lumina directă a soarelui”. Intrigat, Newton a continuat să experimenteze. El a încercat să recombine doar părţi din lumina colorată prin mişcarea unui bord cu fante prin faţa prismei.

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.4: Simţurile şi percepţia) - (Partea I - Sistemul vizual
) - Sinteza culorilor

 

A descoperit că dacă a permis unei fâşii de galben să se proiecteze pe perete, şi lângă ea unei fâşii de roşu, a putut  vedea o a treia culoare – portocaliu – acolo unde cele două s-au combinat. Această a treia culoare era mereu o culoare intermediară ce apărea între celelalte două din curcubeu.

Ce experimente a realizat Newton cu o prismă? De unde vine conceptul de ”culoare primară”?

Newton a descoperit sinteza aditivă a culorilor. Newton a descoperit că poate crea culori complet diferite prin punerea laolaltă a undelor de lumină de lungimi diferite ale celor trei culori primare: roşu, verde şi albastru.

”Dar stai!”, ai putea spune, ”Eu am învăţat la ora de desen că roşu, galben şi albastru sunt culori primare pentru că ele pot fi amestecate pentru a produce orice altă culoare, iar nicio altă combinaţie de culori nu poate fi folosită pentru a le crea pe ele. Deci cum se face că verdele intră în schema lui Newton?” Răspunsul este dat prin constatarea faptului că există două tipuri diferite de sinteze ale culorilor. Combinaţia de unde de lungimi diferite, aşa cum Newton a făcut cu ajutorul prismei sale, este numită sinteză aditivă a culorilor.

Care este diferenţa între sinteza aditivă şi cea substractivă a culorilor?

Un alt mod de a produce diferite culori prin combinare este numită sinteză substractivă a culorilor. În sinteza substractivă a culorilor, undele de diferite lungimi sunt absorbite dintr-o combinaţie. Când amestecăm galben şi albastru pentru a obţine verde, ceea ce facem de fapt este o formă de sinteză substractivă a culorilor. Pigmenţii de vopsea absorb lungimile de undă galben şi albastru, făcând ca gama de mijloc să fie cea mai puternică, producând verdele. Când amestecăm vopsele, culorile primare sunt roşu, galben şi albastru. Sunt numite culori primare pentru că aceste culori pot fi folosite pentru a produce toate celelalte culori, şi nici o altă combinaţie de culori de vopsea nu poate produce roşu, galben sau albastru. Dar asta este valabil doar atunci când este folosită sinteza substractivă de culori.

Televiziunea, pe de altă parte, foloseşte sinteza aditivă de culori. Punctele roşii, verzi şi albastre produc toate celelalte culori de pe ecranul TV. Verde este o culoare primară atunci când vorbeşti despre monitoare video color (sinteza aditivă de culori), iar galben este o culoare primară atunci când vorbeşti despre amestecul de vopsele (sinteza substractivă de culori).



Traducere realizată de Alina Turcescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.