PsihologieBastonaşele şi conurile diferă ca amplasament în cadrul ochiului. Conurile sunt concentrate în zona centrală a retinei numită fovea (de la latinescul ”groapă”). În fovea centralis (centrul foveei) nu sunt deloc receptori bastonaşe, iar cele 50 000 conuri sunt aşezate într-o arie de mărimea punctului de la litera ”i”. Dar ce este fovea? Ce este fovea centralis? Cum poţi crea un stimul vizual care abia dacă acoperă fovea centralis?

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.4: Simţurile şi percepţia) - (Partea I - Sistemul vizual
) - Fovea



Atunci când priveşti direct spre ceva, partea centrală a imaginii apare în fovea. Doar o mică parte în fovea centralis. O pictogramă ţinută la distanţa lungimii unui braţ este suficientă pentru a acoperi fovea centralis.

Lângă fovea, vasele de sânge şi alte structuri sunt mai puţin numeroase, aşa încât este mai uşor pentru lumină să treacă. Aceasta este arătată în figura care descrie o secţiune transversală prin fovea.



Ce este periferia? De ce o stea neclară este văzută mai bine prin vederea periferică?

Aria din afara foveei este numită periferia retinei. Un lucru văzut ”în colţul ochiului” îşi proiectează imaginea în periferie. Pentru că în zona periferică sunt multe bastonaşe, iar bastonaşele sunt mai sensibile la lumină decât conurile, poţi vedea o stea ce este slab luminată pe cerul nopţii în mod mai clar dacă nu priveşti direct spre ea. Astronomii profesionişti sunt experimentaţi în privinţa vederii lor periferice. Ei pot privi lateral printr-un telescop, folosind vederea prin bastonaşe, pentru a descoperi o stea.   

Însă, de regulă, vederea bazată pe bastonaşe nu este foarte bună pentru sesizarea detaliilor. De aceea vederea nocturnă este săracă în detalii: este predominant vedere prin bastonaşe. Deoarece conurile sunt mult mai numeroase în fovea, acuitatea vederii este mult mai mare în centrul câmpului vizual în comparaţie cu periferia. Celulele din periferia retinei sunt foarte sensibile la mişcare. Mişcarea sesizată prin vederea periferică declanşează o mişcare a ochiului care centrează stimulul în fovea unde poate fi analizat mai în detaliu.



Traducere realizată de Alina Turcescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.