PsihologieSchizofrenia paranoidă este cel mai comun tip de schizofrenie. Este caracterizată prin halucinaţii, care presupun, de obicei, o anumită formă de ameninţare sau de conspiraţie, cum ar fi comploturi secrete în vederea controlării creierului oamenilor prin transmisii radio.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.12: Psihologia anormalului) - (Partea a II-a: Axa 1 a DSM-IV) - Schizofrenia paranoidă


Un schizofrenic paranoic poate crede că o forţă extraterestră îi controlează gândurile. De asemenea, frecvente în schizofrenia paranoidă sunt senzaţia de măreţie, un sentiment de posedare a adevărului absolut sau a soluţiei unice la problemele lumii. Schizofrenicul paranoic nu are de obicei manifestările plate sau neadecvate ale unui schizofrenic dezorganizat şi poate, de altminteri, să pară o persoană inteligentă care vrea să aibă o conversaţie aprinsă, sinceră asupra unor subiecte care se întâmplă să fie foarte ciudate şi de necrezut.

Care sunt caracteristicile  schizofreniei paranoide?

În iulie 1998, un om pe nume Russell Westen, diagnosticat anterior cu schizofrenie paranoidă, a intrat înarmat cu un pistol în clădirea Capitoliului din Washington D.C. şi omorât doi agenţi de pază, înainte ca el să fie împuşcat şi rănit la rândul său. După cum s-a dovedit ulterior, omul refuzase să-şi ia medicamentele. El delira, susţinând că preşedintele conspira să-l omoare. Odată, el reclamase faptul că era spionat din ordinul CIA, prin antena satelit a micului său oraş din Montana. Părinţii lui au relatat despre credinţa lui în puterile secrete care încercau să-l controleze prin intermediul televizorului. Simptomele omului seamănau cu o descriere a schizofreniei paranoide dintr-un manual de psihiatrie. Nu toţi schizofrenicii paranoizi sunt periculoşi, cei mai mulţi dintre ei nu sunt. Cu toate acestea, atunci când încep să acţioneze în baza fanteziilor lor, ca în cazul acestui om, ei pot să devină periculoşi.

De ce acest om nu se afla într-un spital de boli mintale? El a avut mai multe ciocniri cu legea, dar nu făcuse nimic suficient de grav pentru a fi arestat, aşa că a rămas liber. După împuşcăturile din Capitoliu, s-au reiterat multe acuzaţii la adresa sistemului de ocrotire a sănătăţii din Statele Unite.

O astfel de acuzaţie este uşor de adus şi probabil justificată, dar aceasta ignoră problemele mai dificile. Omul încetase să-şi mai ia medicamentele, aşa cum fac mulţi schizofrenici atunci când sunt eliberaţi din spitale. Când îşi lua medicaţia, simptomele dispăreau. Totuşi, este dificil să forţezi o persoană să ia medicamente! Abia în 2002, instanţele din Statele Unite ale Americii au decis că era legal să-l oblige pe Russell Watson să-şi ia medicamentele; până atunci, el a evitat procesul, refuzând medicamentele, fapt care l-a menţinut într-o stare psihotică.

Cum putem distinge schizofrenia paranoidă de tulburarea de personalitate paranoică?

Există o diferenţă între schizofrenia paranoidă şi tulburarea de personalitate paranoică. Tulburarea de personalitate paranoică nu este o formă de schizofrenie. Persoana care are doar o tulburare de personalitate nu are halucinaţii, ci doar o extremă suspiciune. Un schizofrenic paranoic are un sistem complex de idei bizare, care este, de obicei, organizat în jurul unor teme coerente care implică persecuţia sau conspiraţiile unor forţe puternice, secrete. Dacă schizofrenicul paranoic aude voci, ele se referă de obicei la această temă.

Un student a adus o carte poştală pe care o primise compania tatălui său la biroul sediului lor central. Era adresată "Preşedintelui – serviciului de personal şi capelanului" şi glăsuia, după cum urmează:


Domnilor:
Acceptaţi ca Mafia şi ruşii să spioneze copiii lipsiţi de apărare, pentru acte de incest, prostituţie, jaf, viol, sacrificiu şi puterea găştilor satanice? Pot fi oamenii puşi în maşina de tocat carne? Pot dealerii de droguri mafioţi să controleze dealerii de droguri din rândul copiilor? În ce constau solicitările false pentru asistenţa copiilor?  Politicienii corupţi numesc judecători, predicatori şi medici corupţi? Poate Mafia prostituţiei să controleze oraşele noastre din New York, Chicago, etc.? De ce sunt folosite bandele de spioni ale prostituţiei în acordurile militare de jefuire a copiilor (civili) de către statul poliţienesc  al “spionajului” mafiot militar? Sunt copiii obiective ale spionajului chirurgical pentru Mafia şi poliţia coruptă?


Asociaţiile fantastice, sugestia unei conspiraţii de anvergură, dorinţa nestăpânită de împărtășire a acestui adevăr tuturor sunt aspecte caracteristice ale proceselor de gândire ale unui schizofrenic paranoic.


În mod ironic, având în vedere bizareria simptomelor lor, schizofrenicii paranoici manifestă adesea puţine deficienţe în alte privinţe. Ei pot fi oameni inteligenţi. Deseori, ei pot funcţiona bine într-un loc de muncă. Prognosticul lor  (perspectivele pentru viitor) este mai bun decât  în cazul altor schizofrenici. Cu alte cuvinte, ei au o probabilitate mai mare de a se simţi mai bine şi de a-şi recâştiga capacitatea de a duce o viaţă independentă.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Citiți și: