PsihologiePsihozele sunt tulburări psihologice majore în care o persoană suferă o deteriorare a raportării la realitate. Astfel, aceasta pare a trăi într-o altă lume şi poate avea probleme cu sarcinile de rutină, ca îmbrăcatul sau deţinerea unui loc de muncă.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.12: Psihologia anormalului) - (
Partea a II-a: Axa 1 a DSM-IV) - Schizofrenia


DSM-IV enumeră mai multe tipuri de tulburări psihotice, dar cele mai comune sunt de departe diversele tipuri de schizofrenie. Schizofrenicii reprezintă peste 50% din totalul internărilor în secţiile şi spitalele psihiatrice din Statele Unite ale Americii.

Ce este o psihoză? Care este cel mai comun tip?

Debutul schizofreniei apare deseori în prima tinereţe, de aici eticheta veche de sindromul demenţei precoce - literal "demenţa tineretului". Cu toate acestea, această etichetă nu se mai foloseşte, pentru că tulburarea nu este limitată la tineri. Persoanele în vârstă şi copiii, de asemenea, pot face schizofrenie.

Care sunt simptomele tipice ale schizofreniei?


Schizofrenicii suferă de tulburări ale gândirii sau limbajului, emoţii trunchiate sau nepotrivite, halucinaţii (perceperea unor lucruri care nu există) şi iluzii (convingeri false, persistente).

La ce se referă prefixul "schizo" (clivaj)?


Prefixul schizo înseamnă divizat, dar schizofrenia nu este acelaşi lucru ca "personalitatea dedublată". Profesioniştii în sănătate mentală au fost dezamăgiţi de un film din anul 2000, în care protagonistul, actorul de comedie Jim Carrey, a reintrodus prin personajul său eroarea referitoare la personalitatea multiplă  a schizofrenicului. Schizofrenia nu are nimic de-a face cu personalitatea multiplă, iar cei care suferă de tulburarea de identitate disociativă (personalitate multiplă) sunt rareori schizofrenici. Numele de schizofrenie vine de la decalajul care se dezvoltă între comportamentul unui schizofrenic și realitate. Un schizofrenic poate râde din nimic, poate auzi voci sau dezvolta sisteme delirante ciudate, dând impresia de a fi detaşat de realitatea normală.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.