PsihologieEvelyn Hooker, a cărei descoperire în cercetarea comportamentului homosexual masculin a fost realizată în anii 1950, a spus că a fost atrasă în cercetarea homosexualităţii după ce s-a împrietenit cu un student gay de sex masculin.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.16: Sex, prietenie şi iubire) - (Partea I: Comportamentul sexual) - Comportamentul homosexual


Studentul a vrut ca dr. Hooker să studieze persoanele gay „normale”, de genul celor care erau, de obicei, trecute cu vederea de către psihiatri. El le-a făcut cunoştinţă lui Evelyn Hooker şi soţului ei cu comunităţile gay din California. Hooker a sfârşit prin a face unele dintre cercetările cele mai temeinice până în prezent referitoare la modelele de comportament homosexual.

Hooker a constatat că până şi în anii 1950 existau peste 60 de baruri gay în Los Angeles. Deoarece majoritatea homosexualilor încercau să ascundă sau să diminueze importanţa orientării lor sexuale la locul de muncă, cea mai mare parte de socializare avea loc în timpul liber. Barurile jucau un rol important în a ajuta oamenii să se întâlnească.

Dacă cineva ar privi foarte atent şi ar şti ce să urmărească într-un bar de homosexuali, ar observa că unele persoane comunica aparent una cu ceealaltă fără a vorbi, ci pur şi simplu prin schimbul privirilor – dar nu privirea aceea rapidă care are loc de obicei între bărbaţi.. .. Mai târziu, ca şi cum ar fi o întrunire accidentală, cei doi care s-au sorbit din priviri pot fi observaţi într-o conversaţie scurtă, urmată de plecarea lor împreună. Sau conversaţia poate fi omisă. Ocazional şi discret, ei pot ajunge în faţa uşii în acelaşi timp, şi pleacă. Dacă i-am urma, am descoperi că sunt necunoscuţi care prin schimbul lor de priviri au căzut de acord la o partidă sexuală.

Ceea ce am descris este o formă de „a agăţa”. În timp ce înţelegerile rezultate în „o aventură de o noapte” apar în multe cadre – baie, stradă, toaleta publică – şi pot varia foarte mult în elaborarea sau simplitatea interacţiunii care precede punctul culminant al actului sexual, caracteristica esenţială a acestora este perspectiva standard că poţi face sex fără obligaţii sau alte angajamente. (Hooker, 1967, pp. 175-176)

Saghir şi Robins au realizat un alt studiu pe scară largă a comportamentului homosexual, la sfârşitul anilor 1960 şi începutul anilor 1970. Ei au descoperit că privirea (insistentă) a fost cel mai important ingredient în recunoaşterea reciprocă dintre homosexuali. 40% au descris „privirea prelungită” ca pe o primă modalitate de recunoaştere a altor homosexuali, în timp ce 48% au menţionat o combinaţie de contact vizual cu alte indicii fizice: voce, gesturi, vocabular, sau îmbrăcăminte.

De cele mai multe ori, studenţii înţeleg greşit această constatare de a spune ceva unic despre homosexuali – că au „gaydar” sau capacitatea de a detecta alţi homosexuali, ca şi cum ar avea un radar special. Însă, concluziile lui Saghir şi Robins ar putea fi interpretate în sens invers, homosexualii şi heterosexualii sunt în esenţă similari în această privinţă. Heterosexualii folosesc exact aceleaşi repere semnificative – aspectul, vocea, gesturile şi conversaţia – atunci când caută un partener. De asemenea, să ţinem cont de faptul că 48% este mai puţin de jumătate. Acest lucru înseamnă că mai mult de jumătate din homosexuali nu cred că privirea şi alte indicii evidente sunt importante. Un sfert dintre respondenţi au declarat categoric că nu puteau să recunoască homosexualii dintr-o privire  (Saghir şi Robins, 1973, p.80).

"Agăţatul" – sexul de ocazie, anonim, „fără obligaţii sau angajamente” – a fost odată cea mai comună cale către sex în rândul bărbaţilor tineri homosexuali. Ca urmare, mulţi homosexuali de sex masculin au avut parteneri multipli. Saghir şi Robins (1973) au constatat că 94% din eşantionul lor de parteneri homosexuali au avut în trecut mai mult de 15 parteneri sexuali, în timp ce doar 21% dintre bărbaţii heterosexuali au avut tot atâtea partenere sexuale.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.