psihologieCuvântul codificare se referă la interpretarea sau înţelegerea unui stimul. Câteodată erorile pe care le face un subiect sunt indicii privind modul în care subiectul a codificat stimulul. Miller, Galanter şi Pribram (1960) au continuat povestea subiectului lor ipotetic astfel...

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.6: Memoria) - (Partea I: De la Ebbinghaus la codificare) - Conceptul codificării

„Asocierea aceea MIBery-misery (suferinţa) nu a fost prea potrivită, fiindcă timp de două sau trei procese el şi-a amintit din listă MIS în loc de MIB. Însă în final s-a descurcat gândindu-se la «mibery» ca nou cuvânt însemnând «falsă suferinţă»”.

Din acest exemplu se pot deduce două aspecte. Unul dintre ele este acela că oamenii recurg la strategii elaborate care s-ar părea că îngreunează memoria, însă de fapt o ajută. Acesta este modul în care memoria lucrează în mod normal... prin adăugarea unor informaţii suplimentare, pline de înţeles, ori de câte ori este necesar. În al doilea rând, exemplul demonstrează că interpretarea sau codificarea unui stimul (precum „MIB”) poate fi revelată prin explorarea erorilor pe care le realizează un subiect. Desigur, experimentatorul ar trebui să întrebe subiectul de ce a realizat eroarea „MIS” pentru a descoperi acest lucru, aşa că investigarea efectelor codificării depinde în parte de introspecţie. Nu este un procedeu foarte dificil de introspecţie; majoritatea oamenilor îţi pot spune cum interpretează un lucru fără a încerca să-l memoreze.

În general, încorporarea memoriei într-un cadru detaliat sau într-un context chiar te poate ajuta să îţi aminteşti mai târziu. Gândeşte-te la o reţea neuronală vastă din creier. Fiecare asociere (relaţie cu o idee existentă) este ca o potecă în memorie. Dacă informaţia este puternic conectată cu alte informaţii în memorie, ea va fi mai uşor accesată ulterior. Când subiecţii folosesc elaborarea pentru a-şi aminti elementele dintr-un test de memorie, cercetătorii numesc procedeul codificare elaborată. Acesta ajută memoria prin oferirea informaţiilor care conduc la extragerea amintirilor.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.