Sugestia ajută uneori mult memoria. Multe infracţiuni au fost rezolvate cu ajutorul hipnozei. În 1976 poliţia a rezolvat un caz de răpire din Chowchilla, California (un autocar plin de copii a fost luat ostatic) prin hipnotizarea şoferului care nu era captiv.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.3: Stările conştiinţei) - (Partea a III-a: Hipnoza) - Hipnoza şi memoria


Sub influenţa hipnozei, el a fost capabil să-şi amintească părţi din numărul de înmatriculare al maşinii răpitorului, ceea ce a fost de ajuns ca poliţia să localizeze vehiculul şi să salveze copiii.

O crimă săvârşită la Metropolitan Opera House din New York a fost rezolvată cu ajutorul hipnozei. O tânără balerină a văzut un bărbat ce-l însoţea pe violoncelistul care a fost omorât. Sub hipnoză, l-a descris amănunţit pe bărbat suficient de bine ca acesta să fie arestat, ulterior găsindu-se alte dovezi.

„În alte cazuri, suspecţii sunt eliberaţi datorită hipnozei. Un adolescent din Connecticut care a mărturisit că şi-a ucis mama a fost achitat când în cadrul interviurilor prin hipnoză s-a descoperit că mărturisirea i-a fost smulsă prin întrebări manipulative. Într-un incident similar, un bărbat acuzat de aruncarea unei femei în faţa metroului din New York a fost achitat atunci când hipnoza a dezvăluit că mărturisirea lui nu putea fi luată în serios.” (Brody, 1980).

„E important să realizăm că amintirile evenimentelor din trecut nu sunt precum înregistrările video. Amintirile sunt construcţii care depind în mare parte de imaginaţie şi deducţie. Detaliile nu demonstrează acurateţea. Într-un caz, un martor hipnotizat şi-a amintit numărul de înmatriculare al unei maşini folosite într-un jaf de 2,7 milioane de dolari. Era numărul unui director al unui colegiu local care avea «un alibi de fier»” (Holden, 1980, p.1444).

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.