Introducere în psihologieÎn general, elevii ar trebui să fie circumspecţi când vine vorba de ”idei amuzante”. Eu numesc  asta legea lipsei de amuzament a lui Dewey: dacă o idee este amuzantă, probabil că nu este adevărată. De ce? O idee amuzantă se poate răspândi uşor fără a fi adevărată.

 

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.1: Psihologie şi ştiinţă) - (Partea a III-a: Gândirea critică) - Legea lipsei de amuzament

Sindromul Pseudoştiinţei (25)

 

 

Propagarea ei (răspândirea ei ca zvon sau mit) poate fi explicată de cât de amuzant este să o transmiţi mai departe. Acest lucru indică motivul pentru care auzi de ea. Valoarea de adevăr a ideii este aproape irelevantă pentru propagarea ei, dar ”valoarea de amuzament” este un bun indicator al capacităţii sale de răspândire.

 




Ce este legea lipsei de amuzament a lui Dewey?


Vă rog să luaţi aminte la faptul că eu nu spun că este greşit să credem în lucruri agreabile. Această carte este plină de idei care mie îmi par atât agreabile, cât şi adevărate. Ceea ce spun este că atunci când încerci să explici de ce o idee este răspândită sau propagată, valoarea de adevăr e probabil un factor nu atât de important cum este amuzamentul ce derivă din difuzarea ei.


Ce exemple de păcăleli sau mituri rezistă în timp?


Anumite idei care ”prind” repede au o viaţă uimitor de îndelungată ... toată lumea răspândeşte ideea originală şi amuzantă, nu refutarea ei. Câteva exemple ar fi ideea că mesajele apărute pentru doar câteva momente pe un ecran pot influenţa privitorii (idee care a fost demascată acum mult timp ca fiind o păcăleală) sau aceea utilizată mai devreme în acest capitol: ”90% din creier nu este folosit” sau convingerea că cercurile găsite în lanuri – anumite modele apărute în câmpurile fermierilor – sunt realizate de OZN-uri.

Exemplul cu cercurile din lanuri este la îndemână, deoarece poţi folosi orice motor de căutare pentru a verifica modul în care această idee amuzantă a fost răspândită. Dacă vei căuta ”cercuri în lanuri”, vei găsi zeci de site-uri carea acceptă această idee că ele ar fi fost create de extratereştri, în ciuda faptului că cei vinovaţi de farsă au propriul site unde îşi explică tehnicile(www.circlemakers.org). Pentru o listă cu multe ”farse ciudate ce rezistă” vezi acest site: csicop.org/articles/april_fools_1998/index.html.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.