Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Viteza de evadare şi de cădere

Creat de Abel Cavaşi, Iunie 15, 2008, 11:12:37 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Mersi pt cursuri, o sa ma uit si eu pe curs.

De unde stii ca verifica metrica lui Abel relativitatea generala? El nu a verificat. Cristi nu a reusit. Ai incercat tu si ai reusit? Poti sa confirmi asta?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Ma uitai rapid pe curs. Pare foarte bun! La capitolul 11 explica exact ce cauta Abel, miscarea in camp central, caderea libera a unui corp de proba pe unul mare. Abel, poti urmari acele calcule de acolo? Eu inca nu le pot urmari complet, dar am o idee despre ele ...

Cursul asta se foloseste la voi la facultate dar are un autor strain, sau e scrisa in engleza de un profesor universitar roman? Banuiesc ca cea adevarata e prima ipoteza ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Alexandru Rautu

#47
  Asa cum spunea si Abel metrica a fost verificata de domnu profesor Radu Murdzek, pe care-l cunosc si-am incredere in munca sa, plus ca am incredere in Maple ;D ... nimeni nu sta in ziua de zi sa calculeze atatia termeni cu doar pixul si hartia! Din pacate nu cunosc Maple (ca sa realizez exact rezolvarea propusa de el), dar cunosc Mathematica si cred ca le pot rezolva si eu...

  Tom Marsh e profesor la University of Warwick, universitatea la care studiez eu acuma...


Adi

Am fost mereu convins ca studiezi la Bucuresti, dar asa inteleg, este proful tau la o universitate straina cel care a dat acest curs ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Alexandru Rautu

Citat din: Adi din August 05, 2008, 10:00:32 PM
Am fost mereu convins ca studiezi la Bucuresti, dar asa inteleg, este proful tau la o universitate straina cel care a dat acest curs ...

Din pacate nu-s... am fugit si eu din tara :)

Abel Cavaşi

OT:
Nu ştiu ce să mai zic... Sunt în expectativă.
Sunt încântat de interesul manifestat de atâţia oameni serioşi pentru această problemă a metricii Schwarzschild relativiste. Citesc din cursul foarte bun pe care ni l-a dăruit Alex. Mai am tare multe de învăţat...
EOT.

Însă mi se pare că deviem destul de mult de la problema iniţială, aceea de a stabili valorile exacte ale vitezei de evadare şi de cădere în câmpul unui corp dat. Sau măcar spuneţi-mi dacă cele două viteze sunt sau nu sunt egale.

Adi

Pai Abel, daca nu stii ce sa zici, eu stiu ce sa zic. Continua sa urmaresti cursul de la Alex, familiariza-te cu calcului tensorial, vezi capitolul 11, cel cu geodezicele si apoi calculeaza singur viteza de cadere libera. Cand te blochezi, apeleaza la un expert in domeniu (eventual un roman expert in asta, care lucreaza in strainatate ca postdoctorand), prezinta-te ca un pasionat de subiect (nu ca unul care ai deja o noua teorie alta decat cea oficiala) si cere-i ajutor la rezolvarea problemei, sau daca poate sa iti arate rezolvarea problemei si rezultatul final ...

Eu unul tare m-as bucura sa vad formula caderii libere in mecanica newtoniana si apoi noua formula in cazul relativitatii generalizate si sa vezi diferenta intre ele ca si formula, dar si numeric. Este intr-adevar modul cel mai bun pentru a face ca oamenii sa inteleaga cum relativitatea generala generalizata mecanica clasica, dar cum in viata noastra de zi cu zi mecanica clasica este o aproximatie foarte buna.

Faptul ca tu nu te dai batut pana nu gasesti efectiv formula, este admirativ. Asa a facut si Einstein si a reusit. Insa persista sa te zbati sa o gasesti, nu sa ceri noua, celor trei plus Electron de pe acest forum, sa iti dam noi formula. Nici noi nu o stim. Noi te ajutam sa o gasesti: cu informatii - materiale pedagogice, persoane de contact, idei ale noastre, etc.

Mult succes! Asteptam cu interes rezolvarea problemei.
Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Abel Cavaşi

Adi, n-am găsit în acel curs expresia pentru viteza de evadare (cu atât mai puţin, pentru viteza de cădere).
Având în vedere acest fapt, tu pe ce te bazezi când crezi în existenţa găurilor negre? Care este raţionamentul teoretic pe care l-ai invoca pentru a-mi demonstra mie că există găuri negre? Bănuiesc că nu mi-ai spune: ,,aşa cred ceilalţi, iar dacă ei cred în găurile negre, atunci cred şi eu".

Alexandru Rautu

Dar ai ecuatia miscarii in geometria Schwarzchild si ca aplicatie miscarea planetelor, vezi capitolul 15 si 16. (Plus la capitolul 17 ai ceva despre precesie :P)

Adi

Abel, eu mai spus mai sus sa calculezi tu formula, nu ca o vei gasi acolo. Ai acolo teoria miscarii in camp central si caderea libera a unui corp. Studiaz-o si calculeaza viteza. Cand te blochezi, cere ajutorul unui expert.

Relativ la dovezile existentei gaurilor negre, ti s-a mai explicat aici pe forum. S-au observat experimental deja. Nici nu ai nevoie de teorie pentru asta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Abel Cavaşi

Citat din: Alexandru Rautu din August 06, 2008, 07:33:55 PM
Dar ai ecuatia miscarii in geometria Schwarzchild si ca aplicatie miscarea planetelor, vezi capitolul 15 si 16.
Am încercat, dar mă depăşeşte. Nu înţeleg cum aş putea extrage de acolo viteza de evadare sau de cădere. Voi nu puteţi?


Citat din: Adi din August 06, 2008, 07:48:33 PMAbel, eu mai spus mai sus sa calculezi tu formula, nu ca o vei gasi acolo. Ai acolo teoria miscarii in camp central si caderea libera a unui corp. Studiaz-o si calculeaza viteza. Cand te blochezi, cere ajutorul unui expert.
Am încercat, dar nu reuşesc. Cum să cer ajutorul unui expert? La ce fel de expert te referi, unul de pe forum, sau din altă parte?

Adi

Daca nu reusesti, nu esti suficient de bun in relativitatea generalizata. Nici eu nu sunt suficient de bun. Dar eu nici nu trebuie sa fiu, caci eu am incredere in teoria oficiala. Dar daca tu nu crezi in teoria oficiala si vrei sa o combati, tu trebuie sa o stii foarte bine.

Ma refer sa apelezi la un expert si am spus in cateva randuri ca aici pe forum nu e nici un expert in relativitatea generalizata. Trebuie sa scrii cuiva care studiaza cosmologia sau gaurile negre, caci acolo trebuie musai sa fie experti in calculele astea si calcului vitezei de cadere sa fie ceva trivial.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Abel Cavaşi

OT:
Citat din: Adi din August 07, 2008, 07:10:51 PMDaca nu reusesti, nu esti suficient de bun in relativitatea generalizata. Nici eu nu sunt suficient de bun. Dar eu nici nu trebuie sa fiu, caci eu am incredere in teoria oficiala. Dar daca tu nu crezi in teoria oficiala si vrei sa o combati, tu trebuie sa o stii foarte bine.
Adi, într-adevăr, nu sunt suficient de bun. Tocmai de aceea am apelat la alţii. Totuşi, nu cumva cei care contestaţi valoarea vitezei de evadare propusă de mine ar trebui să faceţi eforturi pentru a-mi arăta contrariul? Măcar eu v-am arătat o formulă pentru viteza de evadare. Voi mi-aţi arătat o astfel de formulă (evident, diferită de cea clasică)?

CitatMa refer sa apelezi la un expert si am spus in cateva randuri ca aici pe forum nu e nici un expert in relativitatea generalizata. Trebuie sa scrii cuiva care studiaza cosmologia sau gaurile negre, caci acolo trebuie musai sa fie experti in calculele astea si calcului vitezei de cadere sa fie ceva trivial.
Adi, eu am sperat că venind pe acest forum atât de bine populat cu doctoranzi voi avea o şansă în plus să fac Ştiinţă de calitate. Mie îmi este foarte greu din singurătatea ştiinţifică aflată în jurul meu să comunic cu un expert. Credeam că o persoană ca tine, aflată în apropierea unor asemenea experţi ar putea obţine mult mai uşor nişte îndrumări concrete de la specialiştii în relativitate.
Oricum, nu contest faptul că m-ai ajutat enorm, chiar şi cu administrarea acestui forum ştiinţific prin excelenţă.
EOT.

Adi

Abel, ajutam si noi cum putem. Dar nu pot nici sa merg la expertii de la McGill pentru fiecare teorie pe care o gaseste cineva pe forum. Daca nu ai gasit experti in Romania care sa iti verifice teoria, incearca si sa scrii mailuri in engleza la cercetatori din intreaga lume, poate e careva dispus sa te ajute.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Abel Cavaşi

OT:
Te înţeleg acum, când am văzut cât de atent citeşti ceea ce scriu. Înţeleg acum că pentru tine teoria mea este una ca oricare alta de pe forum. :(
EOT.