Rezolvare de probleme / teme pentru acasă > Fizică

Viteza de evadare şi de cădere

<< < (11/13) > >>

Abel Cavaşi:
OT:
Nu ştiu ce să mai zic... Sunt în expectativă.
Sunt încântat de interesul manifestat de atâţia oameni serioşi pentru această problemă a metricii Schwarzschild relativiste. Citesc din cursul foarte bun pe care ni l-a dăruit Alex. Mai am tare multe de învăţat...
EOT.

Însă mi se pare că deviem destul de mult de la problema iniţială, aceea de a stabili valorile exacte ale vitezei de evadare şi de cădere în câmpul unui corp dat. Sau măcar spuneţi-mi dacă cele două viteze sunt sau nu sunt egale.

Adi:
Pai Abel, daca nu stii ce sa zici, eu stiu ce sa zic. Continua sa urmaresti cursul de la Alex, familiariza-te cu calcului tensorial, vezi capitolul 11, cel cu geodezicele si apoi calculeaza singur viteza de cadere libera. Cand te blochezi, apeleaza la un expert in domeniu (eventual un roman expert in asta, care lucreaza in strainatate ca postdoctorand), prezinta-te ca un pasionat de subiect (nu ca unul care ai deja o noua teorie alta decat cea oficiala) si cere-i ajutor la rezolvarea problemei, sau daca poate sa iti arate rezolvarea problemei si rezultatul final ...

Eu unul tare m-as bucura sa vad formula caderii libere in mecanica newtoniana si apoi noua formula in cazul relativitatii generalizate si sa vezi diferenta intre ele ca si formula, dar si numeric. Este intr-adevar modul cel mai bun pentru a face ca oamenii sa inteleaga cum relativitatea generala generalizata mecanica clasica, dar cum in viata noastra de zi cu zi mecanica clasica este o aproximatie foarte buna.

Faptul ca tu nu te dai batut pana nu gasesti efectiv formula, este admirativ. Asa a facut si Einstein si a reusit. Insa persista sa te zbati sa o gasesti, nu sa ceri noua, celor trei plus Electron de pe acest forum, sa iti dam noi formula. Nici noi nu o stim. Noi te ajutam sa o gasesti: cu informatii - materiale pedagogice, persoane de contact, idei ale noastre, etc.

Mult succes! Asteptam cu interes rezolvarea problemei.
Adi

Abel Cavaşi:
Adi, n-am găsit în acel curs expresia pentru viteza de evadare (cu atât mai puţin, pentru viteza de cădere).
Având în vedere acest fapt, tu pe ce te bazezi când crezi în existenţa găurilor negre? Care este raţionamentul teoretic pe care l-ai invoca pentru a-mi demonstra mie că există găuri negre? Bănuiesc că nu mi-ai spune: „aşa cred ceilalţi, iar dacă ei cred în găurile negre, atunci cred şi eu”.

Alexandru Rautu:
Dar ai ecuatia miscarii in geometria Schwarzchild si ca aplicatie miscarea planetelor, vezi capitolul 15 si 16. (Plus la capitolul 17 ai ceva despre precesie :P)

Adi:
Abel, eu mai spus mai sus sa calculezi tu formula, nu ca o vei gasi acolo. Ai acolo teoria miscarii in camp central si caderea libera a unui corp. Studiaz-o si calculeaza viteza. Cand te blochezi, cere ajutorul unui expert.

Relativ la dovezile existentei gaurilor negre, ti s-a mai explicat aici pe forum. S-au observat experimental deja. Nici nu ai nevoie de teorie pentru asta.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă