Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Viteza de evadare şi de cădere

Creat de Abel Cavaşi, Iunie 15, 2008, 11:12:37 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Abel Cavaşi

Fie dat un corp omogen (numit ,,corp central") de masă de repaus şi rază aflat în vid.
-1). Determinaţi viteza de evadare la suprafaţa acestui corp.
-2). Determinaţi viteza cu care ar ajunge la suprafaţa corpului central un alt corp (numit ,,corp de probă") de masă de repaus care ar porni din repaus de la infinit şi ar fi lăsat să cadă liber un timp infinit în câmpul gravitaţional al corpului central dat.

Adi

Buna Abel, am revenit la McGill. O colega de la cosmologie zice ca a rezolvat problema exact calculand viteza de evadare in relativitatea generalizata pentru un corp sferic. Imediat ce am solutia si o inteleg o sa o postez aici.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Abel Cavaşi

Salut, Adi! Este o veste extraordinară! Ar însemna că punctul 1 este rezolvat şi că ne rămâne doar punctul 2.

După care, le comparăm  :P.

Adi

Ea mi-a spus ca este o problema tipica ce se da ca tema in un curs de teoria relativitatii. Abia astept sa o ofer aici. Sper sa fie ceea ce cautam.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Abel Cavaşi


Adi

Am primit solutiile, in mare le-am inteles, acum trebuie sa reproduc calculele si sa vad daca la limita da rezultatul din relativitatea restransa.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Sagoth-sabathan

Legat de primul punct,viteza de evadare la suprafata acelui corp nu este Ve=sqrt2GM/R?

Sagoth-sabathan

#7
Se aplica direct acea relatie.Deoarece nu mai intervine nimic.Dar daca corpul central ar atinge o viteza relativista,contractia "se simte" si asupra razei corpului,nu numai a masei nu?

Adi

Vezi cele doua topicuri despre teoria relativitatii generalizate. Ce ai facut tu e tratament clasic.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Sagoth-sabathan


Adi

Nu ai gandit bine, poate cel mult ai ajuns la rezultatul la care ai fi ajuns daca ai fi gandit bine, dar nu cred nici asta. Trebuie studiata relativitatea generalizata, pana atunci sunt idei aruncate.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Abel Cavaşi

Nu se mai încumetă niciun specialist pe-aici?

Adi

#12
Nu exista nici un specialist in relavititate generalizataa pe forum. Exista doar specialisti in devenire: 3 doctoranzi in fizica (dar in alte domenii) plus Electron.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Abel Cavaşi

#13
Valoarea pentru viteza de evadare prezentată în Wikipedia nu este corectă? Dacă nu este corectă, de ce se tolerează rezultatul greşit?

Aceleaşi întrebări pentru energia potenţială gravitaţională.

De ce nu menţionează nimeni acolo că ar fi nevoie de teoria relativităţii generalizate pentru obţinerea rezultatelor? De ce se tolerează un raţionament clasic?

Adi

Abel, fizica clasica este suficienta pentru a descrie evenimentele din viata de zi cu zi, chiar si cele dincolo de viata de zi cu zi. De exemplu, o racheta cosmica are o viteza asa de mica fata de viteza luminii, incat nu e nevoie de relativitate speciala. Soarele are o masa asa de mica ca curbeaza spatiul atat de putin (parca o parte din un milion), incat se poate neglija curbarea spatiului si deci relativiteatea generalizata. Asadar, ce inseamna adevarul? Formula clasica este o aproximatie foarte foarte foarte foarte foarte foarte foarte foarte .... foarte buna, dar da, e o aproximatie, de asta se tolereaza.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro