Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Politicul romanesc - catre ce tinde

Creat de Adi, Februarie 05, 2011, 12:34:07 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Pana la urma se reduce totul la industrie. De aia ma mir mereu ca romanii nu apreciaza comunismul pentru motivul ca a dezvoltat industria si ca aveau unde munci. Acum nu mai au industrie, atunci ce se mira ca guvernul nu are bani sa plateasca ajutoare sociale, salarii la bugetari si pensii?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

Nu faptul că au avut industrie e ceea ce nu apreciază oamenii la comunism ;).

Adi

Citat din: AlexandruLazar din Februarie 05, 2011, 12:51:58 AM
Nu faptul că au avut industrie e ceea ce nu apreciază oamenii la comunism ;).

Atunci sa reformulez: oamenii de ce nu se revolta azi ca nu au industrie? De ce spera sa traieasca bine daca stiu ca tara nu are industrie? Adica mie unul mi se pare simplu: domle, nu am industrie, nu cer la guvern, ci tac si sufar. Daca nu vreau sa sufar, plec din tara. Punct. Dar nu stai intr-o tara fara instustrie si te plangi ca nu traiesti ca in vestul Europei, care are industrie.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tavy

Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 01:28:13 AM
Atunci sa reformulez: oamenii de ce nu se revolta azi ca nu au industrie? De ce spera sa traieasca bine daca stiu ca tara nu are industrie? Adica mie unul mi se pare simplu: domle, nu am industrie, nu cer la guvern, ci tac si sufar. Daca nu vreau sa sufar, plec din tara. Punct. Dar nu stai intr-o tara fara instustrie si te plangi ca nu traiesti ca in vestul Europei, care are industrie.
Nu poți cere ,,oamenilor" să se revolte că nu au industrie, marea majoritate a oamenilor sunt foarte proști și nu au cum să realizeze că lipsa industriei duce la un nivel de trai scăzut. Oamenii trebuie să se revolte pentru că au un nivel de trai scăzut, este treaba guvernului să crească nivelul de trai și este treaba guvernului să realizeze că creșterea nivelului de trai se face și prin dezvoltarea industriei.
Într-o democrație funcțională un om votează pentru partidul care-l face să traiască mai bine nu cu partidul care ,,aplică masuri bune/corecte", pentru că marea majoritate nu are de unde să știe care sunt acele măsuri bune/corecte mai ales că noțiunea de ,,măsuri bune/corecte" este foarte relativă.
Într-o democrație ca-n România oamenii votează pentru cei care cred ei că iau măsuri corecte și așa se ajunge la aberații de genul: votez cu X pentru că X vrea să reducă numărul de parlamentari, nu contează că dacă iese Y o să o duc mai bine, important este să iasă X ca să reducă numărul de parlamentari.
S-a ajuns la aberații chiar mai grave, dacă un partid, spre exemplu, ar spune că vrea să dezvolte sectorul turismului și sectorul construcției de automobile, în loc să câștige voturi din rândul angajaților celor două sectoare va pierde voturi pentru că cai din turism vor vota împotriva celor din construcția de automobile iar cei din construcția de automobile vor vota împotriva celor din turism.
Dacă în România iei la întâmplare doi oameni X și Y și îi dai lui X urmatoarele variante:
1) îți dau ție 50 de lei și lui Y 100 de lei
2) îți iau ție 50 de lai și lui Y 100 de lei
sunt mari șanse ca X să aleagă a doua variantă.
Este suficient să te uiți la pensionari, au votat masiv pentru scăderea ,,pensiilor nesimțite" chiar dacă asta însemna și scăderea pensiilor lor. Pensionarul cu pensie de, să zicem, 1000 de lei preferă să-i scadă pensia cu 100 de lei în loc să-i crească sau să ramână așa dacă celui cu pensie de 5000 de lei îi scade pensia cu 3000 de lei.
Pe urmă să ne uităm la măsura reducerii salariilor bugetarilor cu 25%. Marea majoritate a angajaților în sectorul privat s-a bucurat de această măsură (și știu asta pentru că am colegi care s-au bucurat) fără să facă următoarea analiză.
Majoritatea bugetarilor au salarii mici, asta înseamnă că marea majoritate a banilor care statul nu ia mai dat bugetarilor ar fi fost cheltuiți în țară.
Odată cheltuiți în țară o parte din acei bani s-ar fi intors la buget sub forma de TVA.
Restul de bani s-ar fi împarțit în salariile angajaților comerciantului sau prestatorului de servicii care a încasat respectivii bani de la bugetar, profitul comerciantului, costul de achiziție al mărfurilor și materiilor prime care-l plătește comerciantul. Se remarcă ușor că în ce privește banii care ajung în salariile angajaților comerciantului o parte revin la buget prin impozit, o altă parte merg la asigurările de sănătate și la asigurările sociale iar restul reiau ciclul descris, o parte din profit reia și el aces ciclu, costul mărfurilor/materiilor prime reia și el acest ciclu atâta timp cât nu sunt de import.
Observăm că o bună parte, o foarte bună parte, din banii care nu mai sunt dați bugetarilor s-ar fi întors oricum la buget și în consecință bugetul economisește mult mai puțin decât pare la prima vedere. Mai mult, dacă acești bani ar fi fost lăsați bugetarilor acești bani ar fi crescut nivelul de trai pe un întreg lanț nu numai bugetarilor. Pe de altă parte reducerea cu 25% a afectat într-o bună măsură și sectorul privat.
Așa se explică că țări cu nivel de trai mult mai mare decât cel din România au căutat să evite reducerea veniturilor bugetarilor, chiar în condiții de criză, deși la ei o parte mai mare din salariul bugetarillor poate fi cheltuit în străinătate sau economisit fără a se mai întoarce la buget.
În realitate guvernul trebuia să reducă cheltuielile bugetare prin alte mijloace decât prin scăderea cheltuielilor cu salariile, trebuiau să scadă în special cheltuielile cu achizițiile de produse de import. Spre exemplu, statul român folosește aproape exclusiv Windows și Microsoft Office, banii pentru aceste licențe sunt bani care ies oarecum repede din țară și doar o foarte mică parte se întoarce, dacă se întoarce, la buget. Dacă guvernul ar lua decizia trecerii la GNU/Linux sau măcar la OpenOffice.org ar face automat o reducere a cheltuielilor fără a afecta practic nivelul de trai al nici unui român (poate doar al angajaților celui care vinde licențele în cazul în care guvernul nu cumpără aceste licențe direct de la Microsoft).

Adi

Foarte bun si detaliat postul tau. De acord ca in practica oamenii nu voteaza pe cei care iau masurile bune, ci pe cei care ii pacalesc ca ei vor lua masurile bune sau pe cei care promit ca vor mari nivelul de trai fara a prezenta masurile concrete pe care le vor face. Cat priveste analiza ta cu banii, sunt de acord ca daca salariile bugetarilor nu scadeau, atunci economia ar fi fost pe plus anul trecut, caci banii ar fi circulat in tara. Totusi, nu cred ca guvernul a scazut salariile ca sa nu creasca economia, ci pentru ca pur si simplu nu mai erau bani. Si chiar si asa, scazute, salariile au fost platite cu bani de la FMI plus de pe piata interna. Sunt de acord insa ca statul trebuie sa isi reduca cheltuilelile cat mai mult, ideal eficientizand munca si dand afara oamenii care nu mai sunt necesari si nu sunt competenti, nescazand salariile celor ce raman, si achizitionand produse si servicii doar unde sunt absolut necesari. Ar fi foarte bine sa treaca de la Office la open source, intr-adevar. Nu se poate face peste noapte ca functionarii romani abia au ivnatat sa scrie in Word si Excel. Dar acum ca stiu astea, s-ar putea trece pe open office. Specialisti in IT avem in tara, slava domnului. Mai bine ar angaja cateva mii de experti pe care i-ar plati bine si ei sa formeze pe functionari, decat sa dea banii afara din tara la Microsoft.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

CitatSunt de acord insa ca statul trebuie sa isi reduca cheltuilelile cat mai mult, ideal eficientizand munca si dand afara oamenii care nu mai sunt necesari si nu sunt competenti, nescazand salariile celor ce raman, si achizitionand produse si servicii doar unde sunt absolut necesari.

Toţi din ţară suntem de acord cu asta, dar la momentul actual e la stadiul ăla de "wishful thinking". Majoritatea covârşitoare a aparatului de guvernare are afaceri care trăiesc din achiziţionarea de produse şi servicii făcute de stat.

Unele sunt de-a dreptul tragicomice -- de exemplu în ultimii doi ani, s-au investit de la buget câteva miliarde de euro în proiecte de infrastructură, deşi aveau acces la de două ori mai multe fonduri din bani europeni, nerambursabili din care nu s-a luat niciun sfanţ. Dacă începi să te uiţi la proiectele respective vezi şi de ce -- pretul per kilometru de autostradă pe câmpie e mai mare decât preţul per kilometru al unui tunel făcut prin Alpi, lucrările sunt în urmă cu luni întregi sau nici măcar n-au început, iar firmele care au primit contractele sunt fie nou-înfiinţate, fie au ca unică realizare importantă contribuţia făcută de directorii lor la campaniile electorale ale PDL.

tavy

Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 04:44:33 PM
Totusi, nu cred ca guvernul a scazut salariile ca sa nu creasca economia, ci pentru ca pur si simplu nu mai erau bani. Si chiar si asa, scazute, salariile au fost platite cu bani de la FMI plus de pe piata interna.
Guvernul a scăzut salariile pentru că pur și simplu este format din proști (nu chiar toți, Berceanu spre exemplu, după părerea mea nu era prost, doar era inginer, el era doar excroc). Ei au crezut că prin scăderea salariilor vor face economii iar în realitate s-a întâmplat invers.
Chestia cu plata salariilor bugetarilor din credite este doar o mare păcăleală care se încadrează în politica de învrăjbire a diverselor categorii de populație.
Ca să înțelegi mai bine ce vreau să zic să luăm următorul exemplu. Persoana X are un salariu de 1000 de lei, în ziua de salariu se duce cu toți banii și îi cheltuie într-un bar, pentru restul lunii împrumută 500 de lei pentru mâncare. Persoana X poate să spună că mănâncă pe datorie? La fel și cu guvernul României, veniturile de la buget sunt cheltuite pe proiecte de unde se iau comisioane serioase, de la plata salariilor nu se primesc comisioane, iar apoi se împrumută să plătească salariile. Într-un final guvernul se plânge că este nevoit să se împrumute pentru plata salariilor.
Până acum toate guvernele au furat, guvernarea PDL se remarcă însă prin faptul că fură tot ba se mai și împrumută în numele României ca să poată să fure și mai mult.

Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 04:44:33 PM
Sunt de acord insa ca statul trebuie sa isi reduca cheltuilelile cat mai mult, ideal eficientizand munca si dand afara oamenii care nu mai sunt necesari si nu sunt competenti, nescazand salariile celor ce raman, si achizitionand produse si servicii doar unde sunt absolut necesari.
Ai fi surprins cât de puțin se poate economisi dând afară oameni din sistemul bugerar în România. Salariile marii mase a bugetarilor sunt foarte mici, mai mici de 250€ și bugetarii cheltuie banii ăștia în țară astfel în mare parte întorcându-se la buget. Trebuie să mai pui în calcul că oricum trebuie în urma disponibilizării să le plătești pentru o perioadă șomaj, șomaj care din cauza salariilor mici nu este cu foarte mult mai mic decât salariu, după șomaj trebuie să le plătești ajutor social care din nou nu este mult mai mic decât șomajul. Ceva de genul: angajatul primește un salariu de 800 de lei, întră în șomaj și primește 500 de lei, termină șomajul și primește 300 de lei, în final tot primește peste o treime din cât lua când muncea. Poate altfel ar fi stat treaba dacă măcar 50% din cei disponibilizați ar găsi loc de muncă, atunci ar veni ei cu ceva contribuții la buget, în situația economică actuală din România este foarte puțin probabil să găsești un loc de muncă (nu chiar în toate zonele din țară).
Altfel s-ar întâmpla într-o țară ca Germania, acolo statul poate spera că prin disponibilizări să facă economii. În Germania bugetarii au salarii de peste 1000€ (și asta este puțin, poate așa să aibă gunoierii), pe lângă că suma este din start mai mare bugetarul respectiv își permite să nu cheltuie toată suma în țară (face economii, concedii în străinătate, etc.).
Până la urmă, în România, nu câștigi mai nimic la buget prin disponibilizări în schimb creezi niște drame teribile pentru unii oameni.

Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 04:44:33 PM
Ar fi foarte bine sa treaca de la Office la open source, intr-adevar. Nu se poate face peste noapte ca functionarii romani abia au ivnatat sa scrie in Word si Excel. Dar acum ca stiu astea, s-ar putea trece pe open office. Specialisti in IT avem in tara, slava domnului. Mai bine ar angaja cateva mii de experti pe care i-ar plati bine si ei sa formeze pe functionari, decat sa dea banii afara din tara la Microsoft.
Pe măsură ce trece timpul trecerea va fi și mai grea. Pe de o parte multe soluții sunt dezvoltate doar pentru Windows iar pe de altă parte oamenii se obișnuesc cu Windows. Stiu din experiență că trecerea la GNU/Linux se face mai ușor dacă oamenii nu sunt deja obișnuiți cu Windows sau MS Office (am trecut niște birouri pe GNU/Linux și știu unde au fost probleme). Până la urmă nu ai nevoie de cine știe ce mare ,,training" pentru a folosi GNU/Linux ca stație de lucru, nu-i cere nimeni funcționarului să editeze sendmail.conf.

Adi

De acord cu comentariile voastre. Care este solutia atunci? Schimbarea poate veni de sus in jos, dar si de jos in sus. Eu cand am creat acest portal de promovare a stiintei si care sa adune o mica comunitate de pasionati de stiinta cred ca am contribuit cu ceva la schimbarea de jos in sus. Dar mai departe, ce putem face?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tavy

Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 05:49:07 PM
De acord cu comentariile voastre. Care este solutia atunci? Schimbarea poate veni de sus in jos, dar si de jos in sus. Eu cand am creat acest portal de promovare a stiintei si care sa adune o mica comunitate de pasionati de stiinta cred ca am contribuit cu ceva la schimbarea de jos in sus. Dar mai departe, ce putem face?
Greu de găsit o soluție, până acum 2 ani eram o persoană optimistă, niciodată nu-mi pusesem problema să plec din țară deși am avut de câteva ori ocazia să plec în condiții foate bune.
Și eu am crezut că rămânând în țară pot schimba ceva, ceva ceva am schimbat eu dar la scară mult prea mică, ar fi fost nevoie de mult mai mulți.
Nu pot să uit cum în perioada 1999-2001 am renunțat la servici și am devenit profesor de informatică la cel mai bun liceu de la mine din județ în speranța să fac ceva, îmi plăcea foarte mult, stăteam peste 10 ore pe zi în liceu, aveam și rezultate cu elevii la olimpiade și concursuri, nici nu aveam pretenții salariale prea mari, nu-mi trebuie mult ca să trăiesc și cu toate astea a trebuit să renunț pentru că nu-mi puteam întreține familia măcar la un nivel de trai la limita de jos a decenței.
Acum am devenit foarte pesimist, undeva la limita patologicului și am senzația că România se îndreaptă spre o dictatură, poate chiar o dictatură teocratică, chiar cred că o să ieșim din U.E. în următorii ani. (ultima frază luați-o ca de la un pesimist la limita patologicului, nu-mi cereți argumente pentru ea)
În prezent parcă aș pleca din țară dar mă simt prea bătrân pentru asta, regret însă că nu am facut pasul acum 10-15 ani. Pe de altă parte am o fiică de 6 ani pe care o pregătesc să poată părăsi țara când va fi cazul.

Adi

Inteleg punctul tau de vedere. Eu sunt deja plecat si desi nu am cetatenia unei alte tari, cred ca imi va fi totusi relativ usor sa raman in alta tara sa muncesc, cu pregatirea si diploma stiintifica pe care o voi avea in curand. Asadar incerc sa ajut tara fara a fi depedent de salariul platit din tara sau de presiunea unor eventuali sefi din tara. Eu vad ca macroeconomic economia are probleme, ca macrosocial sunt probleme de mentalitate (de la lipsa de simt civic la un dogmatism religios si pseudostiintific), dar ca se fac progrese continue in reducerea birocratizarii (numai carcotasii sau cei care stau mereu in tara nu le vad, dar pe mine ma socheaza pozitiv sa vad ca imi pot lua pasaport in 2 ore, fata de 2 saptamani cu cozi si pile acum 10 ani; ca poti lua cazierul pe loc; si culmea, toate din aceeasi cladire, sa nu faci multe drumuri; sau ca in curand vom putea plati taxele, impozitele si amenzile pe internet; sau ca s-au refacut toate drumurile nationale si acum sunt ca in palma, ba chiar marite, si s-a inceput in sfarsit construirea de autostrazi). Desigur, cei care sufera in fiecare zi in tara nu apuca sa vada evolutia globala a tarii, dar din afara se vede si atunci cand vii in vacanta esti socat cum la multe aspecte tara creste continuu. Dar la altele scade continuu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

AlexandruLazar

Citatsau ca in curand vom putea plati taxele, impozitele si amenzile pe internet; sau ca s-au refacut toate drumurile nationale si acum sunt ca in palma, ba chiar marite, si s-a inceput in sfarsit construirea de autostrazi).

Drumurile alea naţionale ca în palmă sau mărite nu ştiu unde le-ai văzut ;D.

Adi, acuma înţeleg că nu mai eşti în ţară, dar serios acuma -- primul proiect cu plătit taxe şi impozite pe Internet mi-a ajuns pe la urechi în 2003 iar dacă mai ţii minte, "în sfârşit" construirea de autostrăzi a început prin '93. Pe aici prin Politehnică gluma studenţilor din anul I e că prima teză pe care o vor îndruma ca îndrumători de doctorat o să fie un sistem funcţional de e-payment pentru taxe şi impozite. În anu' de graţie 2009 s-au cheltuit bani cât în 2007 şi 2008 la un loc şi au construit fix 40 de kilometri de autostradă care acum arată ca un drum comunal pe sectoarele care nu s-au închis la câteva luni după aceea.

Poate din ce se vede în ziare în afară atmosfera pare optimistă, dar aici nu e deloc aşa ;).

Adi

Serios acum, toate drumurile nationale au fost renovate si largite in guvernarea PNL, care e drept ca a avut 4 ani si a avut parte de bani din cresterea economica. De exemplu drumul de la Craiova la statiunile montane din nordul Gorjului este ca in palma pe cand inainte era plin de gropi, chiar pe bucata lunga care este drum judetean. Drumul Craiova-Filiasi, drum european, a fost largit si renovat tot. Si asa a fost in toata tara. E pur si simplu o chestie de alegere. Nu poti face autostrazi pana nu repari si largesti intai drumurile. Acum ca le avem, abia acum putem incepe sa facem autostrazi.

Si e gresit a spune ca s-au facut doar 40 de km de autostrazi. Atat s-au finalizat cap coada, dar pe alte tronsoane lungi e munca facuta in proportie de 30% sau 90%. De exemplu, o bucata de 40 de km de autostrada in munti, pe langa Brasov, are cate un pod la fiecare km. Nu o poti compara cu 40 de km de autostrada de campie. Si autostrada nu implica doar asfaltul, ci mai ales structura de rezistenta, studiile de fezabilitate, care iau timp si bani. Odata c eai facut infrastructura apoi punerea astfaltului e rapida si ieftina. In urmatorii ani se vor finaliza rapid multi km de autostrada, tocmai pentru ca deja se lucreaza la ei, nu incep de la zero o bucata, ot ermina, apoi incep de la zero alta bucata si iar termina.

Si mai sunt centurile ocolitoare. Sunt esentiale pentru orase. Ele sunt o prioritate de asemenea.

Si cu un buget limitat nu poti face mai mult. Taranul roman nu aduce bani la buget, industrie nu mai e, de unde sa aiba statul? Serios acum, eu cred ca cei din tara se vaita prea mult. Eu zic sa munceasca de doua ori mai mult, de unde sa aiba si cei de la putere ce fura, si sa fie de autostrazi. Nu sa se vaite ca politicienii fura.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tavy

Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 06:25:30 PM
Eu vad ca macroeconomic economia are probleme, ca macrosocial sunt probleme de mentalitate (de la lipsa de simt civic la un dogmatism religios si pseudostiintific), dar ca se fac progrese continue in reducerea birocratizarii (numai carcotasii sau cei care stau mereu in tara nu le vad, dar pe mine ma socheaza pozitiv sa vad ca imi pot lua pasaport in 2 ore, fata de 2 saptamani cu cozi si pile acum 10 ani; ca poti lua cazierul pe loc; si culmea, toate din aceeasi cladire, sa nu faci multe drumuri; sau ca in curand vom putea plati taxele, impozitele si amenzile pe internet; sau ca s-au refacut toate drumurile nationale si acum sunt ca in palma, ba chiar marite, si s-a inceput in sfarsit construirea de autostrazi).
Poate că ți-ai format o imagine deformată despre ce se întâmplă aici. Birocratizarea s-a redus doar într-o mică măsură, la drumurile nationale nu prea se mai repară de vre-o 2 ani, îmbunătățirea (lărgirea) drumurilor nationale a continuat doar la cele începute acum mai mult de doi ani și înca foarte lent (nu sunt contracte date de cine trebuie), alte îmbunătățiri de drumuri nationale nu prea au început. Autostrăzi se construiesc puține și la prețui exorbitante.
Plata taxelor prin internet este o chestie banal de implementat în zilele noastre și cu toate astea abia în curând peste mult timp se vor putea plăti majoritatea.
Pe de altă parte alunecăm încet dar sigur spre un stat totalitar, este suficient să te uiți cum adversarii PDL sunt arestați ,,preventiv", și nu numai ei, poate or fi vinovați dar până se dovedește lucrul ăsta de ce îi arestează, dacă din greșală vor fi arestați și nevinovați, dacă un singur nevinovat este arestat deja sunt prea mulți arestați nevinovați.
Nici măcar nu putem spera că într-un orizont de timp previzibil se va schimba puterea, deja se pregătesc fraude masive pentru următoarele alegeri.
Se închid spitale, rămân orașe fără nici un spital, medicii sunt goniți din țară de președinte.
Profesorii sunt umiliți, sunt făcuți șpăgari și este asmuțită lumea asupra lor pentru că ar câștiga averi din meditații.
În sectorul bugetar au scăzut salariile, orele suplimentare care se fac din cauza personalului redus nu mai sunt plătite, se promit zile libere la schimb dar din cauza personalului redus nu se dau niciodată acele zile libere.
Firmele primesc 2-3 controale pe lună de la garda financiară, garda de mediu, ITM, etc. Cei care vin în control, dacă nu găsesc nimic, discută cu firma să-i dea totuși o amendă, cea mai mică, pentru că nu au voie să se întoarcă din control fără să dea amendă.
Codul muncii este schimbat, se pun condiții puternic nefavorabile angajaților, vei putea fi dat afară doar pentru că s-a schimbat șeful iar șeful vrea să angajeze o cunoștință, se încearcă desființarea contractelor colective de muncă și astfel se poate ajunge la desființarea sindicatelor pentru că-și pierd rostul.
Acum 2 ani aveam salariu net 7200 de lei acum am 1400 de lei, în mediu privat și într-un caz și în celălalt (nu, nu lucram la vre-o firmă care avea afaceri cu statul). Este prima dată de când am absolvit când trec la un salariu mai mic (cu excepția perioadei în care am fost profesor dar aia era o chestie care mi-am asumat-o).

Spune tu, mai pot fi optimist?

Citat din: Adi din Februarie 05, 2011, 07:06:15 PM
Si cu un buget limitat nu poti face mai mult. Taranul roman nu aduce bani la buget, industrie nu mai e, de unde sa aiba statul? Serios acum, eu cred ca cei din tara se vaita prea mult. Eu zic sa munceasca de doua ori mai mult, de unde sa aiba si cei de la putere ce fura, si sa fie de autostrazi. Nu sa se vaite ca politicienii fura.
De ce a devenit brusc limitat acel buget? Să nu mă iei cu povestea că cei dinainte au privatizat și daia au avut bani iari săracii pdlei nu mai au ce să privatizeze și daia nu mai au bani.
Cei din țară muncesc dacă au unde, oricum la același volum de muncă ești plătit aici de cel puțin 10 ori mai puțin decât în occident și cu toate astea oamenii muncesc dacă au unde.
Nu s-a văitat nimeni că o duce rău că nu vrea să muncească, oamenii se vaită că nu au unde să muncească. Doar nu vrei acum să creeze prostimea locuri de muncă, este treaba guvernului să creeze un mediu de afaceri care să aducă locuri de muncă.

Adi

Treaba guvernului este de a crea un mediu de afaceri care sa produca locuri de munca. Da. Asta e schimbarea de sus in jos. Un mediu de afaceri insa deja exista, guvernul il poate doar imbunatati. Si atunci schimbarea va veni de jos in sus atunci cand lumea va crea firme care sa produca (nu sa importe) si vor crea ei locuri de munca. Asadar nu trebuie asteptata schimbarea doar de la stat. Romanii trebuie sa inceapa sa ia initiative.

Nu sunt de acord ca toti romanii ar munci dar nu au unde. Sunt multi romani (poate 10-20%, nu stiu sigur) care tocmai ca vor sa nu munceasca si sa fie platiti: mame care vor sa stea acasa 2 ani cu copilul platita de stat, de parca pentru stat face copilul ala, nu pentru ea. In SUA sta 3 luni acasa si atat. Mai sunt apoi cei care nu au slujba si nici nu s-ar angaja: pamantul e nemuncit la state si lumea traieste din ajutorul dat fiecaruia care are pamant. Desigur, daca s-ar elimina astea, nu s-ar rezolva toate problemele tarii, dar sunt o mica parte de probleme care au fost neglijate de guvernarea anterioara pentru ca da, atunci erau bani din privatizari.

De asemenea, multi romani si daca ar vrea sa munceasca, nu sunt bine pregatiti pentru nimic, si atunci eu zic ca nu merita un trai decent, ci unul chinuit pe care il au. Imi pare rau, dar eu am facut mari sacrificii fiind "tocilar" in scoala, pe cand ei nu doar ca se distrau, dar s-au si dezvoltat armonios din punct de vedere al interactiei cu alti oameni, cu sexul opus, si asa mai departe. Acum au ce merita. Cine a fost tocilar, a putut sa plece din tara si sa aiba un trai decent in afara, ba in plus sa poata de acolo ajuta si tara, cum fac eu.

Acum intelegi si de unde vin eu. Imi pare rau, nu mai cred ideea asta ca omul merita sa traiasca bine si e datoria statului sa ii dea. Merita sa traiasca bine cine investeste in sine sa tot creasca si sa tot invete skilluri.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#14
As mai sublinia asta inca o data. Eu personal nu pot schimba tara de sus in jos, ca nu sunt prim ministru. Dar o pot schimba de jos in sus. La fel, omul de rand in Romania nu poate schimba tara de sus in jos, decat atunci cand sunt alegeri. Dar in afara de asta, poate schimba tara zi de zi de jos in sus. Eu personal nu simt ca romanul de rand schimba in fiecare zi tara de jos in sus. Eu cand vad PET-uri aruncate langa calea ferata, cu parere de rau, chiar nu simt ca romanul de rand merita sa traiasca mai bine decat o face. Romanul va merita sa traiasca mai bine atunci cand nu asteapta dupa guvernanti sa schimbe ei tara, ci isi ia el viata in propriile lui maini si devine el mai bun, lucreaza mai eficient, are simt civic, isi face o afacere sau castiga skill-uri tehnice, produce ceva (nu importa!) sau in cel mai rau caz ofera un serviciu ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro