Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Criza energetica - ce solutii pentru Romania?

Creat de admin, Mai 19, 2008, 10:22:31 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Deci nu am inteles: esti de acord sau nu ca productivitatea romanilor este scazuta? Atentie, nu zic ca nu muncesc multe ore, ca nu se zbat, zic doar ca rezultatele (productivitatea) este scazuta.

Da, cercetatorii trebuie sa faca PR mai mult (la public, la policieni, la presa).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

CitatDeci nu am inteles: esti de acord sau nu ca productivitatea romanilor este scazuta?
Noi muncim da nu gandim . Da is foarte de acord . Si nu e vorba numai de productivitate ca de mai multe . Calitate , valoarea sau inteligenta inglobata in executie , existenta unui produs finit propriu , etc .

RaduH

http://www.reuters.com/article/GCA-Oil/idUSTRE51C3BH20090213

Parerile unui peak-oli-er de pe alt forum :
CitatDezghetarea pietelor va fi temporara urmata 'apoi' de inflatie majora, raspandita uniform. Peste vara asta vom trece cu chiu cu vai... urmeaza apoi toamna... craciunul... care cred ca va fi decisiv.

Exista 2 alternative, una buna, una rea.

Cea buna dezgheata apele, banii incep sa circule... si miraculos avem iar boom economic,dar din cauza inflatiei + probleme in productia de petrol, pretul barilului va creste probabil la 250-300$ pana prin 2011 iarna-2012 primavara. Dupa acest event urmeaza capitolul end-game.

Varianta rea, craciunul acesta va fi un dezastru, evident si previzibil, vanzarile vor pune la zid marile lanturi de magazine, si de aici incep problemele grave, probleme imposibil de rezolvat cu bani.Sistemul monetar colapseaza la interval de 1-2 ani.Urmeaza capitolul end-game.

Indiferent de situatie, depresia nu se poate amana dincolo de 2012 iarna 2013 primavara. Nu banii fac lumea asta sa se invarta, tehnologia o face, iar tehnologia de care dispunem e pusa la colt de declinul in productia de petrol. Mascarea fenomenului peak-oil nu poate sa dureze mult, si va fi foarte clara situatia in momentul in care tari ca Mexic devin importatoare,Uk este in mare criza economica-energetica, iar OPEC are productia blocata , eventual da inapoi. Non-Opec este deja trecuta de platou, Rusia fiind odata una din membrele care ajutau la cresterea productiei per total, aflandu-se deja in declin.

RaduH


ababeanu

OK. Am cam terminat calculul in principiu. Nu prea am putut sa aflu exact anumite cifre, de exemplul pretul mediu de cumparare al unei masini conventionale in Romania (ales 10000 -12000 $), pretul unei masini electrice, care din modelele peste care m-am uitat pe net ar fi 15000 $, pentru o masina relativ ieftina, numarul mediu de kilometrii parcursi pe an in Romania (l-am ales 15000), preturile pentru intretinerea masinii, precum si pretul pentru stocarea si distributia energiei electrice obtinuta prin panori (care l-am luat 0.5*pretul panourilor, chiar nu stiu cum sa estimez asta, pentru ca nu stiu exact ce metode de stocare se folosesc/ar trebui folosite, si nici preturile).

In orice caz, pentru aceste estimari, considerand toate cheltuielile atat pentru varianta cu energie fosila, cat si pentru cea cu energie solara, timpul de amortizare (in care cheltuielile necesare trecerii la energie solara de la energie fosila se compenseaza prin lipsa folosirii celei de-a doua) oscileaza undeva in jurul valorii de 5-6 ani, ceea ce in opinia mea este destul de imbucurator.

Suprafata de panouri solare, necesara pentru a asigura nevoile unui oras in care circula 100,000 automobile electrice, este de 0.5 km^2, mult mai putin decat estimasem anterior (cred ca gresisem la o transformare). Investitia intitiala, pentru panori + sistem stocare/distributie ar fi de vreo 700 mil $.

Daca aveti alte infomatii referitoare la cifrele precizate, nu ezitati, trebuie doar sa introduc modificarea respectiva in excel.

Adi

#215
Pentru a fi clar pentru toata lumea, acesta este rezultatul unei discutii care a inceput in alta parte din forum, incepand la aceasta stire.

Citat din: Mihnea din Aprilie 10, 2009, 05:22:51 PM
Orasul Chicago va instala o statie solara de alimentare a masinilor electrice  :)http://www.physorg.com/news158564122.html

Totusi, tin sa spun ca, din cate stiu eu, fabricarea celulelor fotovoltaice actuale necesita o mare cantitate de energie.

Apoi Alex B a facut un calcul rapid si eu l-am intrebat cum l-a facut.

Citat din: Adi din Aprilie 10, 2009, 08:01:50 PM
Citat din: AleX B din Aprilie 10, 2009, 07:53:31 PM
Niste prime estimari zic ca, pentru a sustine un oras gen Constanta (100.000 de masini aprox.), ai avea nevoie de o suprafata de panouri solare de ordinu zecilor de km patrati (2-3-4, depinde de valorile pe care le pun pt dif kestii). Asta ar insemna sa pui in juru orasului un semisector de cerc cu grosimea sa zicem 500 m de panouri solare, asta neglijand faptu ca panourile ar trebui sa se roteasca dupa soare pentru a lua iluminarea efectiva presupusa de mine, ceea ce inseamna ca mai trebuie loc intre pentru a nu se umbri reciproc.

Poti detalia cat de cat si calculele, nu doar rezultatele lor? Eu stiu ca 150x150 de km de panouri solare ofera energia electrica a SUA. E drept ca aici vorbim de energie electrica sa inlocuiasca energia petrolului. Dar spune-ne ce ipoteze de calcul ai luat: cati litri consumati zilnic de o masina, ce putere solara, ce eficienta la celule solare, etc. Si apoi cum ai rationat, pe scurt.

Iar el a raspun astfel:

Citat din: AleX B din Aprilie 10, 2009, 08:37:32 PM
Da. Nu am calculat deocamdata raportat la benzina, petrol, urmeaza sa fac asta dupa ce gasesc si niste valori cat de cat exacte pt ceea ce imi trebuie. Ce am zis mai devreme a rezultat pur si simplu dintr-un calcul preliminar, facut pentru a vedea orientativ suprafata. Am luat un numar total de masini, o distanta medie parcursa/an (presupusa 30.000 km), un consum energetic mediu raportat la distanta (l-am luat 2000 kJ/km), de aici afland consumul efectiv total in kw (mediu pe an). Apoi iluminare de la soare (1370 w/m^2 in spatiu, 1000 sa zicem la sol aproximativ, datorita atmosferei, deci efectiv pe o zi ai 500 w/m^2 - ciclu zi noapte), un randament de conversie in E electrica (25%), randament per total pentru alte conversii (80%). Folosind consumul efectiv total pt toate masinile am aflat suprafata totala necesara.
In continuare voi calcula costul total la toata afacerea asta + costuri masini, considerand si costuri de intretinere anuale etc.

In paralel, pt acelasi numar de masini (dar cu combustibil fosili), aceeasi distanta medie anuala, un anumit consum mediu (l/%km) si un anumit pret mediu pt combustibil (la statia de pompare), calculez costurile totale anuale, la care adaug costurile de intretinere medii anuale.

Prin comparatie, se poate alege apoi o perioada de amortizare pt costurile in cazul energiei electrice a.i. rata amortizarii sa egaleze costul anual in cazul energiei fosile.

Am totul in excel, trebuie sa mai caut pe net informatii si sa mai fac niste estimari pt valorile medii necunoscute, si pt cele "bagate din burta" mai mult sau mai putin.

Apoi am invitat sa fie continuata discutia aici.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Pentru prima data in lume a fost construita o uzina de energii alternative hibrida, adica folosind doua surse de energii alternative: a vantului si a biograzului. Energia este oferita pe loc consumatorilor, dar ce ramane in plus este stocata in celule de hidrogen.

http://www.tvr.ro/articol.php?id=61532&c=63
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#217
Si Romania poate implementa din solutiile prezentate in aceasta prezentare video de la TED, pe care alte tari le aplica deja la nivelul comunitatilor locale.


Civilizaţia omenească s-a dezvoltat pe bază de petrol ieftin şi abundent. În maxim câteva decenii, dacă nu şi mai devreme, nu va mai fi cazul. Rob Hopkins explică de ce este societatea noastră dependentă de petrol şi propune soluţii pentru ca această dependenţă să se reducă treptat treptat. Nu doar propune, ci ei le-au şi implementat deja în mai multe ţări. Sunt idei ce merită împărtăşite, iar acesta este exact crezul conferinţelor TED. Adaugă un comentariu! Citeşte mai mult:
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Don't believe everything you think.

VladimirS

#219
Din intamplare cautand cateva informatii despre energie am dat peste un site care mi-a trezit interesu. Tinand cont de titlul topicului, se pare ca ei sunt norocosii ca au gasit o solutie pentru criza energetica din Romania si nu numai. Tinand cont de idee cu siguranta vor ajunge departe. Daca sunteti si voi curiosi vizitati site-ul si o sa vedeti ca ma dreptate.

Turbina gravitationala

Electron

Citat din: VladimirS din Iulie 20, 2010, 03:34:44 PM
Tinand cont de idee cu siguranta vor ajunge departe. Daca sunteti si voi curiosi vizitati site-ul si o sa vedeti ca ma dreptate.
Eu nu sunt convins ca ai dreptate. Nu am gasit nimic acolo care sa justifice un astfel de optimism.

Pe tine ce te-a convins ca "vor ajunge departe"?

e-
Don't believe everything you think.

Virgil

Sa analizam numai o spita a acestei turbine, stiind ca energia cinetica a unui corp in cadere libera de la inaltimea h, este egala cu energia potentiala castigata de corp care este ridicat la inaltimea initiala.
Daca "m" este masa unei greutati, "g" acceleratia gravitationala, "d" diametrul turbinei, energia obtinuta prin caderea (rotirea) unei greutati a turbinei, este; Ec=1/2 mgd; La ridicare, sunt doua greutati pe aceiasi spita, care se ridica pe raza turbinei, adica d/2. deci energia consumata pentru ridicare va fi Er=1/2* 2mgd/2=1/2 mgd; Deci energia castigata la coborare este egala cu energia pierduta la ridicare, adica turbina nu functioneaza.