Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

rezonanta circuitelor RLC

Creat de zane_21, Mai 19, 2009, 11:11:43 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

zane_21

buna. sunt un nou venit pe site-ul acesta in cautarea de niste raspunsuri. realizez un experiment la facultate cu privire la determinarea frecventei de rezonanta in circuitele RLC serie si paralel (RLC = rezistor - bobina - condensator). problema este la componente. am nevoie de bobine si condensatoare destul de mari ca sa asigur o frecventa a curentului alternativ destul de redusa ca sa evit efectul pelicular al rezistentei si nu stiu de unde sa le cumpar sau unde sa le gasesc.

daca stiti vre-un loc sau o alta metoda de a evita efectul pelicular al rezistoarelor ar fi super.

ms si sper la vesti rapide.

Mihnea Maftei

#1
Salut.
In primul rand, ce inseamna "efect pelicular"? Banuiesc, dar nu sunt sigur.

Apoi, ce anume vrei sa faci in experimentul tau? Spun asta pentru ca frecventa de rezonanta este aceeasi pentru o inductanda (L) data si o capacitate electrica (C) data, indiferent de rezistenta (R). Dar e adevarat ca vei obtine un grafic mai frumos si din care poti masura mai bine frecventa de rezonanta daca R este neglijabila.

La intrebarea principala nu am raspuns... Nu stiu, dar poti cauta pe internet si da comanda (nu trebuie sa mai pierzi vremea prin magazine). Sau poti intreba pe vreun asistent ceva la facultate. Dar facultatea de ce nu iti da materialele necesare?

Mihnea Maftei

#2
Citat din: zane_21 din Mai 19, 2009, 11:11:43 PM
sau o alta metoda de a evita efectul pelicular

A... mai e bine de precizat ca rezistenta ta principala din circuit va fi rezistenta bobinei (adica purs si simplu rezistenta sarmei din care e facuta bobina) (si cu cat bobina e mai "mare", cu atat si rezistenta, presupun, dar asta nu inseamna ca efectul general nu poate fi mai bun).

HarapAlb

E vorba de "skin effect", dar el devine important abia la frecvente de sute de MHz. Tu la ce frecvente lucrezi ? Pentru realizarea bobinelor trebuie folosita sarma de cupru pe care s-a depus un strat de argint.

Mihnea Maftei

Multumesc, HarapAlb pentru "skin effect". Inteleg mai bine acum despre ce e vorba.

zane_21

tema experimentului este : "simulari si determinari experimentale ale regimurilor circuitelor RLC" in care eu trebe sa determin frecv de rezonanta a circuitului RLC fie serie, fie paralel.

efect pelicular implica o rezistenta care la o frecventa prea mare a curentului nu mai este constanta si variaza in functie de frecventa. eu trebuie sa mentin constanta rezistenta ca sa nu imi strice ipotezele.

frecventa teoretica este usor de determinat pe foaie: f= 1/2pi sqrt(LC). dar daca am bobina si condesatorul prea mic ajung la frecvente prea mari. deci rezistenta mea trage la masea si se clatina. daca iau bobine si condensatoare mari, atunci sunt probleme cu reactivitatile acestora, pt ca impedantele trebuie sa fie aprox egale. zic ca sunt probleme pt ca imi apare la bobina o rezistenta interna, care si ea va fi pe masura, si imi va mari considerabil impedanta bobinei si deci iar voi ajunge la un dezechilibru.

pe langa asta, la bobina as mai avea o problema. banuiesc in proportie de 99% ca ca rizistenta interna a bobinei este legata in serie cu bobina prorpiu-zisa, deci la un circuit paralel... ar fi cam riscant sa ii spun 100% paralel.

deci intrebarile:

1. sunt bobine cu rezistente interne FOARTE mici?
2. sunt bobine cu rezistente interne legate in paralel cu bobina propriu-zisa?
3. care sunt marimile maxime pt bobina si condesator pt circuite "didactice"?

va multumesc

zane_21

frecventele de tipul skin effect apar de pe la 150-200 de kHz...cica. nu sunt prea sigur. iar intervalul de lucru al frecventei este undeva intre 1600 de kilo HZ si max 200 de MHz

HarapAlb

In pagina de pe wikipedia e un tabel dupa care te poti ghida, mai sus am gresit eu: sarma de cupru argintata am vazut ca se folosea in aparatele radio de unde ultrascurte, deci am putem spune ca e important incepand cu frecvente de ordinul de 50-60 MHz.

Teoretic efectul se manifesta la orice frecventa :)

Se specifica in cerinta temei ca trebuie sa ai in vedere efectul pelicular? Daca nu, parerea mea este ca nu merita sa te complici, mai ales ca pe masura ce urci in frecventa apar alte elemente care influenteaza frecventa de rezonanta: inductantele si capacitatile parazite.

paul

Citatefectul pelicular al rezistentei si nu stiu de unde sa le cumpar sau unde sa le gasesc.
Efectul pelicular,respectiv cresterea densitatii de curent spre suprafata conductorilor, poate fi pus in evidenta in circuitele de radiofrecventa ( la frecvente de ordinul sutelor de MHz). Acest efect pelicular inrautateste factorul de calitate al circuitelor oscilante si de aceea, in echipamentele profesionale, bobinele sunt argintate. Dar sa revenim la rezistente.De regula, rezistentele (sau rezistorele), se realizeaza prin depunerea unui strat rezistiv pe un suport ceramic,pe urma acest strat rezistiv se "strunjeste", realizandu-se o spirala rezistiva,iar in functie de latimea spirei si de "lungimea" stratului rezistiv, acest rezistor "chimic" are diverse valori. Aceasta tehnologie de fabricare este nederanjanta la frecvente joase deoarece inductanta rezistorului astfel obtinut este neglijabila. La frecvente mari, aceasta inductanta "parazita" poate avea valori insemnate si de aceea, in circuitele de inalta frecventa se folosesc rezistoare "neinductive" cum sunt cele "de volum", adica substanta rezistiva se gaseste in intreg volumul rezistorului.
Eu cred ca trebuie sa tii cont de "inductanta parazita" a rezistorului. Este un factor perturbator mai important decat "efectul pelicular" care poate, cel mult , sa inrautateasca factorul de calitate a circuitului oscilant.

Mihnea Maftei

#9
Am gasit ceva ce sper sa te ajute.

Cu 1,25 lei + transport cumperi 4 bobine ( http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=36947 ) si un condensator ( http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=35238 ) si ai o frecventa de rezonanta cu ele de aprox. 81 kHz, deci numai bine, dupa cate spuneai.

Sa-mi spui daca iti sunt de folos sugestiile mele.

HarapAlb

Citat din: zane_21 din Mai 19, 2009, 11:36:16 PM
tema experimentului este : "simulari si determinari experimentale ale regimurilor circuitelor RLC" in care eu trebe sa determin frecv de rezonanta a circuitului RLC fie serie, fie paralel.
Ai putea sa lucrezi cu doua circuite rezonante, unul in domeniul "audio" (zeci de KHz) si altul in "radio" (sute sau mii de KHz). Cel mai bine bobinele ti le confectionezi singur (bobinezi sarma de cupru si vezi ca-s formule de calcul care-ti permit sa estimezi valoarea). Penru fiecare bobina faci rost de un condesator astfel incat frecvneta de rezonanta (o estimezi cu formula de mai sus) sa fie in audio si radio, respectiv. Dupa aceea iei pe rand, fiecare grup (R)LC si ii determini experimental frecventa de rezonanta (conectare paralel si in serie) folosind un generator de semnal audio si radio. Dupa aceea incerci sa explici diferentele dintre rezulatele masuratorilor si estimarile initiale.


PS: esti la liceu sau la facultate ?

b12mihai

Offtopic: Pentru HarapAlb: "realizez un experiment la facultate" (zane_21  primul post). Deci e la facultate  ;D .

Ontopic: zane, din cate inteleg tu trebuie sa construiesti un circuit si acela sa il conectezi la o sursa de tensiune cu o tensiune de valoare efectiva data si o frecventa data? Adica frecventa si tensiunea sunt date si tu in functie de alea trebuie sa faci circuitul? Sau le poti "alege" tu? Conteaza si asta.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.

cris

Gaseste o lampa cu neon scoasa din uz.Droserul are inductanta mare si gasesti si un condensator de 3-4 micro cu care obtii un circuit rezonant in frecvente audio.

HarapAlb

Citat din: gothik12 din Mai 20, 2009, 06:21:43 PM
Offtopic: Pentru HarapAlb: "realizez un experiment la facultate" (zane_21  primul post). Deci e la facultate  ;D .
Mulumesc.
Daca e proiect pentru facultate se complica lucrurile ... trebuie adaugata analiza erorilor experimentale  :)