Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre pulsari

Creat de Adi, Octombrie 18, 2008, 04:48:55 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Echipa internaţională de cercetători care analizează datele colectate de satelitul LAT al NASA a descoperit un nou tip de pulsar, ceea ce deschide oportunitatea de a studia un nou aspect despre stele şi evoluţia lor. Pulsarii sunt nuclee dense ce rămân atunci când o stea îşi termină combustibilul nuclear şi îşi trimite materialul gazos în spaţiu. Pulsarii sunt stele de formate din neutroni, care se rotesc cu viteză mare în jurul axei lor. Sunt detectaţi pe Pământ prin emisiile lor în unde radio, unde luminoase sau raze X. Acesta este primul pulsar descoperit care emite numai raze gama.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

jean

Definitie:
PULSÁR, pulsari, s.m. (Astron.) Sursă galactică de unde radio care emite impulsuri foarte regulate şi foarte scurte. – Din engl., fr. pulsar.
http://dexonline.ro/search.php?cuv=pulsar
  Am citit articolul si este interesant. Dar nu stiu, ceva i-mi scapa.... Privind fotografia observ ca degajarea cea mai mare de energie se afla in zona polilor, axei de rotatie. Daca comparam acest obiect ceresc cu un magnet, in jurul polilor liniile de camp magnetic sunt mai concentrare probabil campul este mult mai puternic in aceste zone si energia emisa urmeaza liniile de camp.
Exemplu: Daca miscam o bara magnetica in jurul axei sale cu zona de misloc linga o bobina pusa la un aparat de masura nu se va intampla mare lucru. Dar daca miscam acel magnet trecand cu polii prin alternanta prin fata bobinei vor apare niste pulsuri la esirea bobinei ce pot fi citite.
Deci dupa parerea mea acel obiect ceresc ar trebui sa fie cind cu un pol cand cu celalalt pol spre pamant pentu ca noi sa sesiazam acele pulsuri si asta cu viteza foarte mare. Bimenteles logica i-mi spune ca un corp ceresc nu se poate roti astfel. Poate doar daca polii magnetici nu corespund cu cei geograficii si intre ei exista o deviere de aproximativ 90 grade.
Poate fi posibil asa ceva?  Jeturile respective sigur nu au nimic in comun cu polii geograficii deci legatura este cu polii magneticii.
  Daca obiectul se roteste pe o axa  in asa fel incat sa nu ajunga nici o data cu polii spre pamant  nu ar trebui sa mai apara acele pulsuri. Atunci cum apar acele pulsuri in zona Pamantului? Poate i-mi explica si mie cineva care se pricepe. Posibil ca eu sa gresesc si fenomenul se explica altfel.

valangjed

Ai incercat sa faci experimentul si cu o sfera magnetica?
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

jean

CitatAi incercat sa faci experimentul si cu o sfera magnetica?
Nu stiu daca la mine te referi, dar o sfera magnetica are tot doi poli.

Adi

Jean, eu imi inchpui asa. Daca aceste nuclee galactice active, sau daca acesti pulsari au poli magnetici de-a lungul axei de rotatie, atunci iata cum se misca particulele de-a lungul acestor axe. De fapt, nu se misca paralel cu ele, ci in jurul lor, pe o elice. Adica fac ocolul lor, pe cerc, dar in acelasi timp avanseaza de-a lungul acestor axe, intr-o miscare elicoidala, de elice. Aceste campuri magnetice foarte intense de fapt reusesc sa mentina particulele in acea zona de spatiu. Noua ne pare ca ele merg paralele cu campul magnetic, dar de fapt viteza lor este mereu perpendiculara de campul magnetic, dar confinata in acea regiune a spatiului. Eu asa imi inchipui.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

jean

Cred ca ai facut o mica greseala.  :D
CitatJean, eu imi inchpui asa. Daca aceste nuclee galactice active
In postul tau la cuasari ai scris urmatoarele: In prezet se stie ca sunt nuclee foarte active de galaxii masive.
Aici vorbim de pulsari care conform spuselor tale de mai sus, un pulsar este:
Pulsarii sunt nuclee dense ce rămân atunci când o stea îşi termină combustibilul nuclear şi îşi trimite materialul gazos în spaţiu. Pulsarii sunt stele de formate din neutroni.
Deci pulsari sunt obiecte unice nu nuclee de galaxii care pot contine mai multe obiecte.
CitatDe fapt, nu se misca paralel cu ele, ci in jurul lor, pe o elice. Adica fac ocolul lor, pe cerc, dar in acelasi timp avanseaza de-a lungul acestor axe, intr-o miscare elicoidala, de elice
Din acesat teorie nu rezulta cum apar aceste pusuri in zona pamantului. Durata lor foaarte scurta si la intervale foarte precise de timp. Dupa mine pentru ca ele sa ajunga in zona pamantului trebuie sa aiba o anumita directivitate.

Adi

Jean, dar nu a spus ca pulsarii sunt nuclee active de galaxii. Poate formularea nu a fost clara. Am vrut sa spun ca atat pulsarii, cat si nucleele active de galaxii au campuri magnetice orientate dupa axa lor de rotatie.

Referitor la a doua intrebare, cum se face ca se vad si pe Pamant, pai e simplu. Exista pulsari variati ce au axe in variate directii. Pe cei care emit in directia noastra, pe aceia in vedem. Pe altii nu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Abel Cavaşi

Citat din: jean din Martie 07, 2009, 10:17:09 PMDaca obiectul se roteste pe o axa  in asa fel incat sa nu ajunga nici o data cu polii spre pamant  nu ar trebui sa mai apara acele pulsuri. Atunci cum apar acele pulsuri in zona Pamantului? Poate i-mi explica si mie cineva care se pricepe. Posibil ca eu sa gresesc si fenomenul se explica altfel.
Salut, jean! Mi-a plăcut întrebarea ta :) . Eu cred că este vorba de precesia axei de rotaţie a pulsarului :) .

jean

CitatJean, eu imi inchpui asa. Daca aceste nuclee galactice active, sau daca acesti pulsari au poli magnetici de-a lungul axei de rotatie
Da eu am scos din context citatul de mai sus. Trebuia sa te referi numai la pulsari.
CitatExista pulsari variati ce au axe in variate directii. Pe cei care emit in directia noastra, pe aceia in vedem
Eu ma rerfeream la cu totul altceva.
CitatDin acesat teorie nu rezulta cum apar aceste pusuri in zona pamantului
Deci ma refeream la acele pusatii. Adica acea variatie a energiei care ajunge la noi. prin ce fenonen fizic si ce conditii trebuiesc indeplinite ca acele pulsatii sa poata fi observate de noi.
In timp ce scriam a aparut si mesajul lui Abel Cavasi. Salut! si intrebarea de mai sus ramane. Precesia axei de rotatie se face in acelasi plan deci enrgia emisa nu ar trebui sa prezinte variatii.

HarapAlb

#10
Citat din: jean din Martie 15, 2009, 09:16:28 PM
CitatDe fapt, nu se misca paralel cu ele, ci in jurul lor, pe o elice. Adica fac ocolul lor, pe cerc, dar in acelasi timp avanseaza de-a lungul acestor axe, intr-o miscare elicoidala, de elice
Din acesat teorie nu rezulta cum apar aceste pusuri in zona pamantului. Durata lor foaarte scurta si la intervale foarte precise de timp. Dupa mine pentru ca ele sa ajunga in zona pamantului trebuie sa aiba o anumita directivitate.
Jean, campul electromagnetic din jurul pulsarilor rezulta din miscarea de rotatie a unei mase enorme de particule si nu cred ca se aseamana cu forma campului magnetic al Pamantului. Campul electromagnetic produs de pulsari este mai dezordonat, daca te uiti in poza aceea vei vedea ca desi liniile de camp urmeaza o distributie nord-sud ele nu sunt uniform distribuite. Ei bine, campul asta variabil este responsabil de emisia radiatiei electromagnetice si aceasta nu trebuie sa coincida cu emisia de particule (acele jeturi) care se face preponderent pe directia nord-sud.
Noi detectam campul electromagnetic nu particulele emise prin acele jeturi. Este adevarat ca emisia de particule este acompaniata de emisia de camp electromagnetic, totusi radia electromagnetica nu trebuie neaparat sa se faca pe directia de emisie a particulelor.



Sariti peste ce am scris mai sus! Am gasit pe wikipedia:
The radiation can only be observed when the beam of emission is pointing towards the Earth. This is called the lighthouse effect and gives rise to the pulsed nature that gives pulsars their name.


Tot din wikipedia, axa de rotatie nu corespunde cu axa polilor:
The magnetic axis of pulsars determines the direction of its jets (the lighthouse spewing out the north and south poles of the magnetic axis of rotation), and their magnetic axis is not necessarily the same as their spin axis - just as Earth's magnetic north pole is not the same as its true (spin) north pole. That's why pulsars don't just "sit there" and beam at the same point in their own celestial sphere. If this happened, they would not pulse... there would just be detectable sources of radiation (when their jets pointed straight at us), or not, but no pulsing.

Adi

Bune completari, HarapAlb. Deci asa cum ziceam si eu, ei emit lumina ca un far si cand lumina este emisa in dreptul directiei Pamantului, o detectam si noi (dupa ce ajunge pe Pamant). Nu vad ce anume nu intelege Jean.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

jean

Nu vreau sa las impresia ca vreau sa ma contrazic cu voi, nu dorescc acest lucru, vreau numai sa inteleg din punctul de vedere al omului simplu. Dar ce a-ti zis voi mai sus nu ma convinge.
Din cate stiu eu liniile de camp magnetic ale corpurilor ceresti seamana cu liniile de camp ale unui magnet.Poate putin deformat datorita vantului solar in cazul planetelor.
Citatcampul electromagnetic din jurul pulsarilor rezulta din miscarea de rotatie a unei mase enorme de particule
Este posibil da nu explica perioada foarte exata dinte pulsatii (ca un ceas). Mai ales ca masa respectiva de particule nu cred ca are aceasi densitate peste tot. Chiar tu ai spus:
CitatCampul electromagnetic produs de pulsari este mai dezordonat....liniile de camp nu sunt uniform distribuite
Deci cum pot aceste neuniformitati sa genereze acea exactitate a perioadei de timp?
Adi spune in primul post:
CitatPulsarii sunt nuclee dense ce rămân atunci când o stea îşi termină combustibilul nuclear şi îşi trimite materialul gazos în spaţiu. Pulsarii sunt stele de formate din neutroni
Aici nu se pomeneste nimic de ,,miscarea de rotatie a unei mase enorme de particule". Este vorba numai de rotatia corpului, stelei neutronice. Materialul gazos a fost trimis in spatiu nu?
Citatnu cred ca se aseamana cu forma campului magnetic al Pamantului
Salut.
Poate i-mi explici si mie cu ce seamana atunci? Un model ceva? Un mic desen?

Adi

Mecanismul de emisie al radiatiilor luminoase de catre pulsari este complex. Tine de astrofizica. Nici noi nu il intelegem exact. Poate nici stiinta. Sunt studii ce ajung to mai mult la acel model. Cred ca tot ce ti-ar trebui tie este sa iti inchipui ca pulsarul este ca un far. Emite lumina in doua directii si sse roteste rapid, cu o perioada foarte precisa. Cand emite in dreptul Pamantului, vedem lumina. Asta e tot. E simplu.

Mai greu este cand incepi sa te intrebi cum de emite lumina. Dar asta e mai complex. O sa incercam sa ne documentam si noi mai mult si sa explicam. Intre timp, citeste si tu textele de la NASA (am dat un link mai sus, pe Wikipedia, si daca intelegi, spune-ne si noua).

Nu suntem doctoranzi in domeinul astrofizicii nici unii dintre noi, ajutam si noi cat putem.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

HarapAlb

Citat din: jean din Martie 15, 2009, 11:22:59 PM
Poate i-mi explici si mie cu ce seamana atunci? Un model ceva? Un mic desen?
Jean, nu stiu prea multe legat de pulsari. Ideea este ca sunt stele neutronice: alcatuite din particule, daca vrei o comparatie sunt ca un nucleu atomic dar de dimensiuni gigantice, asta am vrut sa spun prin "mare de particule". Materia formata din neutroni nu se comporta ca un corp rigid ci mai degraba ca o picatura de lichid, evident cu alte proprietati decat picaturile pe care le cunoastem noi. Faptul asta cred ca induce o anumita inomogenitate.
Nu stiu cum se explica oscilatiile atat de precise ale semnalelor emise de pulsari. O sa incerc sa mai citesc materiale, sa vad daca este explicat pe undeva. Sunt mai multe tipuri de pulsari, unii emit in domeniul radio, altii emit in domeniul razelor X si dupa cum am vazut mecanismele de emisie sunt diferite. Incearca sa citesti ce scrie pe site-ul asta si sa urmezi link-urile de la final:
http://outreach.atnf.csiro.au/education/everyone/pulsars/