John DaltonModul în care înţelegem atomul astăzi este urmarea mai multor secole de cercetări în care, gradat, teoria atomică a lui Democrit (400 îHr) a căpătat relevanţă ştiinţifică. Citiţi aici o scurtă prezentare a modelului atomic imaginat în anul 1803 de către chimistul britanic, John Dalton.

 

John Dalton a avut preocupări în domeniile meteorologiei, chimiei şi fizicii. Acesta este în special cunoscut pentru contribuţiile aduse în domeniul teoriei atomului şi pentru cercetările privind fenomenul daltonismului (defect al vederii care constă în incapacitatea de a distinge culorile, în special roşul de verde.).

 

John Dalton

John Dalton

 

Teoria atomică a lui John Dalton (1766-1844) statua că materia este constituită din atomi sferici şi se baza pe premisa că atomii diferitelor elemente pot fi distinşi unul de altul pe baza diferenţei de greutate dintre aceştia. Dalton a propus o sumă de idei fundamentale care îi susţineau filozofia sa atomică:
1. materia este compusă din atomi;
2. atomii nu pot fi creaţi ori distruşi;
3. atomii aceluiaşi element sunt identici, dar sunt diferiţi de atomii altor elemente;
4. reacţiile chimice au loc atunci când atomii sunt rearanjaţi;
5. compuşii chimici sunt formaţi prin combinarea atomilor diferitelor elemente.

 

 

Modelul atomic al lui Dalton

 

Această construcţie teoretică a atomului se baza pe următoarele teorii:
1. Legea conservării masei (masa unui sistem închis rămâne constantă, indiferent de procesele care au loc în interiorul sistemului), Antoine Lavoisier, 1789;
2. Legea proporţiilor definite (toate substanţele au o compoziţie calitativă şi cantitativă bine determinată), Joseph Proust, 1799;
3. Legea proporţiilor multiple (atunci când diferite elemente interacţionează în condiţii diferite de reacţie, se formează mai multe substanţe compuse; raportul dintre cantităţile elementelor ce interacţionează este o cifră întreagă), John Dalton, 1803.

 

Tabelul atomic al lui Dalton

Tabelul elementelor creat de John Dalton



Oricât de simplă şi departe de adevăr poate părea astăzi, această teorie a oferit o bază teoretică pentru chimişti, valabilă zeci de ani.

 

Formulele apei şi amoniacului

Formulele apei şi amoniacului desenate de John Dalton


În acord cu teoria atomică pe care a creat-o, John Dalton a imaginat modul în care elementele se combină pentru a crea diferiţi compuşi. În imaginea de mai sus puteţi vedea o copie (prelucrată de echipa Scientia.ro) a formulelor apei şi amoniacului creată după originalul deţinut de Manchester Literary and Philosophical Society. În stânga imaginii sunt folosite simbolurile oxigenului şi al hidrogenului pentru a descrie formula apei, iar în dreapta imaginii sunt vizibile simbolurile hidrogenului şi al azotului ce creează amoniacul.

 

Scris de: Iosif A.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.