Astăzi a avut loc dezastrul din Japonia, care a fost lovită de forţa înfiorătoare a unui tsunami. Tsunami a fost generat de un cutremur cu magnitudinea de 8,9 care a survenit în largul coastelor nord-estice ale Japoniei, cel mai puternic seism din ultimii 140 de ani. Nu o să oferim detalii privind pagubele create ori numărul morţilor. Pentru aceasta sunt agenţiile de ştiri. În schimb, pentru cei care nu sunt lămuriţi, vrem să ilustrăm, cu ajutorul unor materiale disponibile pe Internet ce este acela un tsunami şi cum funcţionează.

 
Ce spune dicţionarul limbii române?

tsunami

[ţunámi] n. val oceanic de şoc, provocat de cutremure sau de explozii vulcanice submarine, cu viteze mari de propagare, a cărui înălţime, la ţărm, atinge 20-30 m, care invadează mai ales coastele Oceanului Pacific: din cauza încălzirii globale, ... tsunami uriaşe devastează toate coastele globului. D. [Din fr., engl. tsunami].
Sursa: Marele dicţionar universal al limbii române (ed. 4)

Mai jos este un scurt videoclip în care puteţi vedea o animaţie care explică modul de formare şi manifestare a unui tsunami în cazul unor mișcări de teren subacvatic.

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.