Autocontrolul ne opreşte de la a mânca o cutie de ciocolată pe zi, de la a bea 1 litru de vin şi de la a cheltui toţi banii în prima zi de salariu. Pe unii cel puţin... Conform unui studiu publicat recent în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, autocontrolul face diferenţa între o slujbă bună şi puşcărie.

Ceilalţi factori determinanţi ai succesului în viaţă sunt: coeficientul de inteligentă (IQ-ul) şi statusul social. Dar aceşti doi factori sunt dificil, dacă nu imposibil, de influenţat. Unde se poate lucra este tocmai autocontrolul. Copiii cu un slab autocontrol sunt de trei ori mai susceptibili de a avea cazier decât ceilalţi.

 

 

 

Studiul menţionat, coordonat de profesorul Terrie Moffitt de la Universitatea Duke şi Colegiul Regal din Londra, conţine rezultatele cercetării asupra a 1000 de copii din Noua Zeelandă, începând cu anii naşterii acestora (1972 şi 1973) şi până recent. În esenţă, studiul arată că autocontrolul se învaţă la vârste foarte mici ori este dificil de a mai fi dobândit, influenţând traiectoria în viaţă. Pe de altă parte, Terrie Moffitt mai afirmă: "Copiii cu cel mai dezvoltat autocontrol în grădiniţă şi şcoala primară au avut mai puţine probleme de sănătate la vârsta de 30 de ani".

Autocontrolul este înţeles de către cercetători ca fiind: autodisciplină, rigoare şi perseverenţă. De asemenea, autocontrolul include capacitatea de a evalua consecinţele propriilor acţiuni.

Pentru mai multe detalii privind autocontrolul, puteţi citi studiul amintit ori o scurtă trecere în revistă a articolului, ambele în limba engleză.

 

 

 

Bibliografie:
For Kids, Self-Control Factors Into Future Success

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.