În urmă cu 27 de ani, în 1983, BBC difuza seria de popularizare a fizicii intitulată "Fun to imagine - using physics to explain how the world works (să folosim fizica pentru a explica lumea)", emisiune al cărei protagonist a fost unul dintre cei mai înzestraţi vorbitori pe teme ştiinţifice din toate timpurile, laureat al Premiul Nobel pentru fizică în anul 1965, americanul Richard Feynman (1918-1988). Feynman a fost unul dintre cei mai talentaţi fizicieni teoreticieni ai generaţiei sale, autor, alături de alţi 2 fizicieni, cu care a şi împărţit Premiul Nobel, al celebrei teorii a electrodinamicii cuantice. Des pomenitele diagrame care îi poartă numele au ajutat mii de studenţi de pretutindeni să îşi reprezinte interacţiunile care au loc în strania lume cuantică între particulele elementare.

Feynman a fost şi un mare popularizator de ştiinţă, cunoscută fiindu-i pasiunea pentru explicarea conceptelor din fizică celor neiniţiaţi în domeniu. A încercat întotdeauna să ajute omul obişnuit să îşi imagineze măcar o parte din frumuseţea şi ordinea Universului, aşa cum el îl înţelegea. Seria anterior pomenită tocmai acest lucru şi-l propune - descifrarea fenomenelor misterioase care stau în spatele lucrurilor obişnuite şi oferirea de răspunsuri la întrebări aparent banale precum: "de ce cauciucul este elastic?", "de ce mingile de tenis nu ricoşează la nesfârşit din asfalt?" ori "ce vedem de fapt atunci când ne privim imaginea în oglindă?".

Seria are 6 părţi, fiecare cu o durată de aproximativ 12 minute, şi poate fi urmărită direct pe site-ul BBC: partea 1 - „Zglobiii atomi", partea a 2-a - „Despre alungire, împingere şi tragere", partea a 3-a - „Cum să savurăm o vizită la dentist", partea a 4-a - „Cum ne întorc oglinzile pe dos", partea a 5-a - „Despre numere mari" şi partea a 6-a - „Moduri de a gândi". Emisiunile pot fi urmărite şi pe acest canal Youtube, de unde am încorporat şi noi fragmentul de mai jos, aparţinând primei părţi:

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.