Ştiinţa a adus cu sine şi o metodă de a cunoaşte lumea - metoda ştiinţifică - care în timp  a devenit modul credibil de a valida presupunerile pe care le facem despre natură. Tindem să considerăm ştiinţa drept instrumentul suprem prin care omul modern află şi descrie totul despre universul în care vieţuieşte. Orice domeniu a devenit încet-încet subiect de dezbatere pentru oamenii de ştiinţă, cu excepţia ştiinţei însăşi.

Asta până nu demult, deoarece în ultimii ani o armată de istorici, sociologi, filozofi şi uneori chiar oameni de ştiinţă au început să analizeze cum funcţionează ştiinţa şi metodele prin care am descifrat lumea în care trăim. Întrebarea este deci: ce se întâmplă atunci când aplicăm metoda ştiinţifică ştiinţei însăşi?



În cadrul unui program al CBC (Canadian Broadcasting Corporation) intitulat "Ideas", David Cayley abordează acest subiect în cadrul unei serii de 24 de interviuri, fiecare durând câte o oră, împreună cu o serie de gânditori care s-au aplecat asupra problematicii naturii ştiinţei şi a demersului ştiinţific. Puteţi asculta cele 24 de emisiuni, difuzate sub titlul "How to think about science", pe pagina web dedicată programului, în limba engleză.

Via Open Culture.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.