În cadrul unei conferinţe TED din anul 2005, Jimmy Wales, fondatorul Wikimedia, o fundaţie non-profit, ne vorbeşte despre începuturile şi modul de funcţionare al enciclopediei deţinute de fundaţia sa, celebra Wikipedia, enciclopedia online care se auto-organizează, auto-corectează şi care nu este niciodată completă. La acea vreme enciclopedia nu devenise încă furnizorul numărul 1 de informaţii online, cum credem că este în prezent, de-abia pătrunzând în top 50 al celor mai importante site-uri internet.

Jimmy Wales prezintă începuturile acestui proiect extraordinar, pe când singurul angajat era dezvoltatorul aplicaţiei software de tip wiki, iar serverele şi informaţia în sine erau administrate de voluntari (dacă ştiţi cum stau lucrurile în prezent, puteţi scrie un comentariu despre asta la finalul articolului). Puteţi afla despre costurile de la acea vreme ale întreţinerii enciclopediei (majoritatea adresau traficul internet enorm pe care îl genera de pe atunci site-ul), despre faptul că Wikipedia este susţinută de donaţii, cât de mare este (peste 600000 de articole la data prezentării, dar peste 3450000 în prezent, asta numai în limba engleză), despre gestionarea controlului calităţii articolelor, despre faptul că majoritatea modificărilor "de substanţă" aparţin (ori aparţineau, pe atunci) unei comunităţi de doar 600-1000 de oameni aflaţi continuu în contact, dar şi o mulţime de alte detalii fascinante.

Traducerea în limba română a conferinţei TED de mai jos este realizată de Irina Caragea.

 


Dezbaterile TED pot fi văzute integral pe site-ul TED.com, iar materialele video sunt distribuite sub licenţa Creative Commons (CC).

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.