Tanara studiind

 

În urmă cu o lună am scris un articol cu 8 sfaturi pentru o învăţare eficientă. Cum suntem interesaţi de domeniu, iar articolul menţionat s-a dovedit de interes, fiind citit de mai bine de 2 mii de persoane în cele 30 de zile de la apariţie, am decis să aducem unele completări, pe baza unui amplu articol scris de Benedict Caray în cotidianul american New York Times. Iată, deci, în continuare, alte două tehnici ingenioase de a îmbunătăţi retenţia pe timpul studiului.


1. Repetă acelaşi conţinut în locuri diferite

Ştim că cei mai mulţi au o masă de lucru ori un loc preferat în care se retrage pentru studiu. Numai că studiile în domeniu spun că acest obicei, de a studia într-un singur loc, nu este cel mai eficient din punct de vedere al retenţiei celor învăţate.

Pe parcursul unui experiment efectuat din 1978, în care mai mulţi studenţi au fost puşi să înveţe o listă de 40 de cuvinte, s-a constatat că cei care au învăţat în două camere lista respectivă au reţinut mai multe cuvinte decât cei care au memorat cuvintele în acelaşi loc. Studii ulterioare au confirmat  rezultatele experimentului. Prin urmare, după ce aţi citit materialul de studiu, o repetiţie pe o bancă în parc ori în altă cameră a apartamentului vă poate aduce beneficii pe care nu le bănuiţi în mod normal.

Care este cheia succesului? De ce reţinem mai uşor învăţând în locuri diferite? Psihologii spun că în creierul nostru se fac asociaţii subtile, inconştiente, între ceea ce studiem şi caracteristicile locului în care învăţăm, iar locuri diferite înseamnă mai multe asociaţii şi o retenţie superioară.


2. Adoptă abordări diferite

Să spunem că învăţăm o limbă străină. Dacă ne vom axa pe învăţarea, de pildă, a unei liste cu verbe, cel mai probabil după o perioadă vom uita mare parte dintre acestea. Abordarea recomandată de psihologi este una mai complexă: învăţaţi câteva verbe, citiţi expresii diverse în care aceste verbe să fie prezente, iar apoi încercaţi să formulaţi câteva propoziţii cu verbele memorate. Plasând obiectul de studiu în conjuncturi cognitive diferite, se va asigura un grad de retenţie mai ridicat  şi pentru o perioadă mai lungă.

Scris de: Iosif A.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.