Ştiaţi că orice utilizator de Internet poate participa din faţa calculatorului personal la o serie de proiecte ştiinţifice de anvergură  şi asta în timp ce, să zicem, schimbă mesaje cu prietenii pe Facebook ori atunci când, întrerupând lucrul pe calculatorul personal, îl lasă pornit cu orele "pe screensaver"? Câţi dintre noi ştiu că ar putea fi implicaţi în eforturi umanitare, proiecte de cercetare ştiinţifică ori medicală, doar "donând" un mic procent din timpul de procesare al laptop-ului de acasă, şi asta fără a ne modifica în vreun fel tabieturile noastre de internauţi deja dependenţi de mediul virtual?

 

BOINC
BOINC

 

Pentru cei dispuşi să "doneze" timpii morţi de procesare ai calculatoarelor personale unor cauze precum vindecarea bolilor, studii pe tema schimbărilor climatice, cercetarea spaţiului cosmic ori altor domenii ale cercetării ştiinţifice (matematică, biologie moleculară, astrofizică) există BOINC - o platformă software dedicată computaţiei voluntare şi aşa-numitului calcul distribuit (grid computing). Despre ce este vorba? Imaginaţi-vă că cele câteva sute de milioane de calculatoare personale (poate chiar miliarde) de pe planetă ar putea fi cumva interconectate pentru a ajuta oamenii de ştiinţă să rezolve probleme extrem de complexe şi foarte grave ale umanităţii.

A fost gândit pentru a da posibilitatea cercetătorilor de pretutindeni să beneficieze de puterea de procesare enormă a calculatoarelor personale conectate la internet pretutindeni în lume. Creat la Berkeley, iniţial doar pentru a susţine proiectul SETI@home (căutarea inteligenţei extraterestre), a devenit platforma software folosită într-o serie de aplicaţii distribuite, cum ar fi: MilkyWay@home, Einstein@home (două proiecte din domeniul astrofizicii), ori o serie de aplicaţii din domeniul medical derulate de World Community Grid. Filmul promoţional de mai jos aduce o serie de lămuriri cu privire la proiectele World Community Grid:

 


Ce trebuie să faceţi? Odată BOINC instalat şi configurat corespunzător, puteţi să vă "înscrieţi" la oricâte proiecte doriţi şi să automatizaţi totul. E nevoie să vă creaţi un cont pe site-ul proiectului în care doriţi să vă implicaţi. Trebuie menţionat că BOINC nu este unica soluţie software de acest tip, dar este de departe cea mai populară. Mai multe detalii puteţi afla de aici.



Ca o concluzie...

Câţi dintre noi avem computere care stau pornite cu orele fără a face, de fapt, mai nimic? Lăsaţi-le să funcţioneze în mod util şi să ajute la progresul şi la rezolvarea problemelor umanităţii! Nu lăsaţi puterea de procesare a calculatoarelor personale nefolosită! Primul semnal venit dinspre o civilizaţie extraterestră ori medicamentul care va vindeca o boală astăzi incurabilă pot fi descoperite chiar de PC-ul d-voastră! Lăsaţi-l să lucreze pentru omenire!

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.