Yann Arthus-Bertrand  este un fotograf, reporter, jurnalist şi militant pentru protecţia mediului francez renumit pe plan internaţional îndeosebi pentru fotografiile sale. Unul dintre albumele sale celebre, intitulat "Pământul văzut din cer", un portret aerian al planetei, a apărut la Editura Univers cu câţiva ani în urmă şi poate fi caracterizat drept un album de artă dar reprezintă, în acelaşi timp, şi o lucrare manifest pentru protecţia mediului înconjurător. Francezul este autorul a numeroase alte cărţi şi albume cu fotografii, în general peisaje surprinse din elicoptere şi chiar din baloane. Lucrările sale au fost deseori prezentate la postul de televiziune şi în revista National Geographic.

 

Yann Arthus-Bertrand
Yann Arthus-Bertrand
Credit: wikimedia.org

 

În 2009 finalizează proiectul cinematografic "Home" (Căminul) - un film documentar care constă aproape în întregime din imagini surprinse din aer în diferite colţuri ale planetei. Deşi disponibil în mod formal, dacă e să credem informaţiile disponibile pe wikipedia.org, sub licenţă Creative Commons, filmul nu se află sub incidenţa unor drepturi foarte clare de copyright. Însuşi autorul, Yann Arthus-Bertrand, menţionează în cadrul conferinţei TED pe care o puteţi vedea la sfârşitul articolului faptul că "Pe 5 iunie (2009 - n.n.), oricine va putea descărca filmul de pe Internet. Filmul este oferit gratis distribuitorului pentru televiziuni şi săli de cinema spre a fi vizualizat pe 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului. Nu s-a construit o afacere în jurul acestui film. Este disponibil pentru şcoli, organizaţii non-guvernamentale, dar şi pentru tine".

Dacă e să cităm canalul Youtube dedicat filmului, filmul îşi propune să fie un semnal de alarmă. Trăim vremuri excepţionale, în care mulţi dintre oamenii de ştiinţă afirmă că e posibil să nu mai avem mai mult de 10 ani la dispoziţie pentru a ne schimba la nivel global modul de viaţă şi a evita  astfel epuizarea resurselor naturale, dar şi o evoluţie dramatică a climei pe Pământ. Este motivul pentru care autorul, cu ajutorul PPR Group şi EuropaCorp, au decis să nu urmărească vreun profit de pe urma realizării acestui film.


Deviza lor este următoarea: "HOME" a fost produs pentru tine: arată-l şi altora! Şi acţionează pentru protejarea planetei.

 

Pe canalul Youtube mai sus menţionat pot fi vizionate nu doar versiunea în limba engleză (însoţită şi de subtitrare în aceeaşi limbă), ci şi versiunile în limba italiană, rusă, franceză, arabă, spaniolă şi germană. Filmul poate fi descărcat de la această adresă folosind programul μtorrent. La adresa indicată veţi fi îndrumaţi şi către un site de unde veţi putea descărca subtitrarea în limba română a documentarului.

În final, conferinţa TED de care vorbeam mai devreme, subtitrată în limba română de Ana Plopeanu:

Dezbaterile TED pot fi văzute integral pe site-ul TED.com, iar materialele video sunt distribuite sub licenţa Creative Commons (CC).

Scris de: T. Ov.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.