Se ştie că un consum crescut de alcool afectează negativ organismul şi ne poate scurta durata vieţii. Un pahar de vin la prânz sau la cină are însă efecte benefice. Cel puţin această era concluzia la care ajunseseră cei care au studiat acest subiect. Se pare însă că alcoolul este mai periculos decât se credea şi consumul acestuia ar trebui limitat.


Mai toţi bem cu plăcere un pahar de vin la o cină cu prietenii; de multe ori ajungem la al doilea sau al treilea pahar, iar în finalul cinei mai consumăm şi un păhărel de tărie, convinşi fiind că un consum limitat de alcool nu poate să ne facă rău.

Un studiu recent efectuat de către o echipă de cercetători internaţională, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Lancet, arată însă că lucrurile nu stau chiar aşa cum credeam: alcoolul este mai periculos pentru sănătatea noastră decât se credea.

Excesul de alcool poate duce la boli cardiovasculare, la ictus sau insuficienţă cardiacă.

În cadrul studiului efectuat echipa de cercetători a analizat datele provenind de la 83 de studii efectuate în 19 ţări care se referau la circa 600.000 de informaţii ce puteau fi corelate între ele: vârstă, sexul, bolile de care sufereau participanţii, dacă aveau sau nu diabet şi dacă fumau, dar şi consumul de alcool.

Jumătate dintre participanţii la acest studiu consumau mai bine de 100 g de alcool pe săptămână, iar 8,4% mai bine de 350 de grame. Experţii au corelat aceste informaţii cu apariţia bolilor cardiovasculare şi cu mortalitatea celor din grupul studiat. Înainte de a prezenta rezultatele studiului să vedem însă ce înseamnă 100 g de alcool: această cantitate este cea conţinută în circa 6 pahare de vin.

Care au fost deci rezultatele acestui studiu? Cercetătorii au ajuns la concluzia că cine consumă o cantitate de alcool de circa 200-350 g pe săptămână, în mod obişnuit (deci nu ca o excepţie o dată la un an de exemplu) trăieşte în medie cu 1-2 ani mai puţin decât cine nu consumă alcool sau cine consumă puţin. Cine bea mai mult de 350 g de alcool pe săptămână, ceea ce ar corespunde de fapt cu circa 21 de pahare de vin (circa 3 pahare pe zi) trăieşte în medie cu 4 ani mai puţin decât cine consumă puţin alcool.

Se pare că un consum ridicat de alcool duce la creşterea presiunii sanguine, ceea ce are un efect negativ asupra sistemului cardio-circulator. Pot apărea boli cardiace sau chiar şi un ictus. Evident situaţia este şi mai dramatică dacă cine consumă mult alcool, este fumător sau dacă are alte boli.

Cât alcool putem deci consumă fără să ne scurtăm viaţa?

Noul studiu arată că această cantitate ar trebui să fie mai mică de 100 g alcool pe săptămână. Aceasta înseamnă circa un pahar de vin pe zi. În multe ţări, precum SUA, Portugalia, Spania sau Italia, cantitatea de alcool recomandată ca neavând un impact negativ asupra sănătăţii este mai mare decât un pahar de vin pe zi. Se pare deci că este nevoie de revizuirea acestor reguli. În Marea Britanie cantitatea de alcool recomandată (ca limită) este mai mică decât în ţările menţionate precedent, aceasta fiind de maxim 6 pahare de vin pe săptămână, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Vom vedea dacă acest studiu, şi altele care sunt efectuate la ora actuală, vor avea drept consecinţă scăderea limitelor de consum de alcool recomandate în diverse ţări, sau, dimpotrivă, aceste limite nu vor suferi schimbări.

Lăsând la o parte recomandările, este bine ca să consumăm alcoolul în cantităţi moderate: să ne bucurăm de un pahar de vin, fără însă să trecem la al doilea, decât în cazuri excepţionale.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.