Stresul şi problemele de zi cu zi au consecinţe de multe ori dramatice asupra organismului. Printre acestea şi afectarea calităţii somnului, care poate fi deteriorată foarte mult. Ce putem face să îmbunătăţim modul în care dormim, atât din punct de vedere calitativ, cât şi al duratei?  O listă de activităţi!


O statistică la nivel planetar arată că patru persoane din zece au probleme, mai mult sau mai puţin serioase, cu somnul. Acestea nu reuşesc să adoarmă, aşteptându-l pe moş Ene zeci de minute istovitoare.

Trei persoane în zece dorm rău: se trezesc de mai multe ori în timpul nopţii, ajungând să se scoale dimineaţa mai obosiţi decât s-au culcat.

În Europa circa 60% dintre persoane au probleme cu somnul: 40% în fiecare noapte, iar restul de câteva ori pe lună. Această adevărată epidemie depinde, atunci când nu este cauzată de probleme de sănătate, de stres şi de preocupările cu care ne ducem la culcare. Starea de anxietate şi stresul, generate de viaţa frenetică, de faptul că zi de zi alergăm dintr-o parte în alta, au efecte deosebit de nocive, însă de multe ori nu prea avem de ales.

Înainte de a ajunge la somnifere există o soluţie mult mai simplă: scrierea unei liste seara, înainte de a ne duce la culcare, cu tot ce avem de făcut a doua zi şi chiar şi pe durata unei întregi săptămâni.

Iată cum s-a stabilit acest lucru şi de ce această metodă funcţionează.


Studiul

Acesta este rezultatul unui studiu efectuat la Baylor’s Sleep Neuroscience and Cognition Laboratory în Texas de echipa condusă de Michael K. Sculin. Rezultatele studiului au fost publicate recent în Journal of Experimental Psychology.

Autorii studiului au recrutat 57 de studenţi cu vârste între 18 şi 30 de ani şi i-au ţinut în laborator unde au petrecut o noapte de somn în condiţii controlate. Tinerii puteau mergeau la culcare la ora 22.30 şi, odată ce se aflau în pat, le era interzisă folosirea de dispozitive electronice, nu aveau voie să studieze şi trebuiau să stingă lumina. Practic nu aveau altă alegere decât să încerce să doarmă. Studenţii au fost însă împărţiţi în două grupuri: unul dintre acestea mergea direct la culcare, membrii celuilalt grup însă aveau la dispoziţie 5 minute să scrie o listă cu ceea ce aveau de făcut a doua zi sau în zilele următoare.

Pentru fiecare dintre participanţi a fost măsurată calitatea somnului cu ajutorul unui examen ce urmărea o  serie de parametri fizici: electrocardiograma, frecvenţa bătăilor inimii, ritmul respiraţiei. Aceste analize îi ajutau pe cercetători să studieze durata şi calitatea somnului fiecăruia dintre participanţi.

În urma analizei datelor s-a ajuns la concluzia că tinerii din grupul celor care pregăteau aşa-numita „to do list” adormeau după circa 16 minute de când stingeau lumina. Ceilalţi, cei fără listă, aveau nevoie de circa 25 de minute ca să-i fure somnul. Ba mai mult, tinerii cu lista întocmită dormeau în medie 8 ore şi 19 minute; ceilalţi 8 ore şi 12 minute. Cu cât lista întocmită era mai precisă, cu atât durata între stingerea luminii şi venirea somnului era mai scurtă.

De ce funcţionează metoda?

Cum se explica aceste rezultate? Cercetătorii susţin că de multe ori avem probleme cu somnul şi nu reuşim să dormim tocmai pentru că încercăm să rememorăm ce avem de făcut a doua zi: construim continuu o listă în mintea noastră, care însă nu se împacă cu somnul. Dacă întocmim o listă scrisă, stresul acesta oarecum dispare – mergem mai liniştiţi la culcare, conştienţi că a doua zi vom avea la dispoziţie lista cu activităţile pe care le avem de făcut.

Numărul studenţilor era oarecum limitat – motiv pentru care cercetătorii doresc să extindă studiul, incluzând şi persoane cu vârste diferite.

Dacă efectul va fi confirmat vom avea la dispoziţie o metodă uşoară pentru a ne îmbunătăţi calitatea somnului. 5 minute înainte de a ne culca dedicate întocmirii unei „to do list” ne pot salva de la o noapte albă.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.