Planeta Ross 128 b (imagine artist)

În jurul stelei pitice roşii Ross 128 orbitează o planetă cu dimensiuni asemănătoare Pământului, care ar putea găzdui viaţa. În vara acestui an un semnal curios provenind din regiunea acestei planete a fost înregistrat de către un radiotelescop terestru; încă nu este clară originea semnalului.

Descoperirea planetelor în afara sistemului solar nu mai reprezintă o noutate – până în prezent au fost descoperite deja mii de planete de acest gen. Ba mai mult, există sisteme solare cu mai multe planete, precum Trappist 1, care are 7 planete ce orbitează în jurul stelei. Planetele acestea sunt descoperite în mod indirect, de exemplu prin variaţiile luminozităţii stelei în jurul căreia orbitează, induse de trecerea planetei prin faţa stelei.

La ora actuală nu avem încă instrumente adecvate pentru a studia în mod direct aceste planete şi pentru a putea descoperi existenţa unei atmosfere şi a eventualelor semnale care indică prezenţa vieţii. Speranţa de a descoperi urme ale vieţii în spaţiu, pe noile planete descoperite, este însă din ce în ce mai concretă. Noi instrumente ne vor ajuta să descoperim urme de metan sau apă pe solul acestora. Până atunci însă vânătoarea de planete continuă şi noi planete sunt descoperite într-un ritm din ce în ce mai vertiginos.

În acest context recenta descoperire a unei noi planete aflate la 11 ani-lumină de noi a stârnit mut interes, din mai multe puncte de vedere. Această planetă a fost descoperită cu ajutorul instrumentului Harps al ESO (European Southern Observatory), instalat la telescopul de 3,6 metri din deşertul Atacama în Chile. Prin măsurători de variaţiuni minime ale poziţiei stelei Ross 128 s-a ajuns la concluzia că acestea sunt generate de existenţa unei planete, denumită Ross 128 b, care orbitează în jurul stelei.

Steaua Ross 128 este o pitică roşie „liniştită”. Piticele roşii sunt stele cu masă mult mai mică decât cea a Soarelui, care au temperaturi mai mici la suprafaţă. De multe ori piticele roşii au o activitate turbulentă, emiţând raze X şi ultraviolete care ar putea distruge orice formă de viaţă pe o planetă din apropiere. Ross 128 este însă o stea foarte liniştită, fără activitate intensă şi fără explozii nimicitoare. Planeta Ross 128 b, situată la o distanţă faţă de stea de circa 7,5 milioane de kilometri, de aproximativ 20 de ori mai mică decât cea dintre Terra şi Soare, are o dimensiune asemănătoare cu cea a planetei noastre.

Steaua în jurul căreia orbitează, Ross 128, este a 12-a stea din categoria celor mai apropiate de noi.

Astronomii, din măsurătorile şi calculele efectuate, au dedus că temperatura pe suprafaţa acestei planete ar trebui să varieze între -60 C şi 20 C – fiind favorabilă existenţei apei în formă lichidă şi, deci, vieţii.

Ross 128 a făcut ceva vâlvă în vara acestui an, întrucât în luna iulie a fost înregistrat un semnal misterios care provenea din acea regiune. Impulsurile radio bizare au fost înregistrate de către radiotelescopul Arecibo. Până în prezent nu există încă o explicaţie convingătoare a acelor semnale şi a fost inclusiv avansată ipoteza generării acestora de către o civilizaţie extraterestră avansată de pe planeta Ross 128 b. Este însă posibil că explicaţia să fie mult mai banală: semnalele să fie generate de către sateliţii noştri în orbita geostaţionară; explicaţia aceasta însă nu descrie toate caracteristicile semnalelor înregistrate. Rămâne deci un mister care aşteaptă însă să fie dezlegat.

Ca fapt curios, ţinând cont de viteza cu care se apropie de noi, în circa 79.000 de ani Ross 128 împreună cu planeta sa va deveni cea mai apropiată stea faţă de noi.

Ross 128 b reprezintă un obiectiv important pentru studiile ce vor fi efectuate cu noile telescoape planificate de către ESO (Elt) şi NASA (James Webb). Aceste instrumente vor studia această planetă, dar şi multe altele, în căutarea de semnale care ar putea fi generate de forme de viaţă pe aceste planete.

Credit imagine: wikipedia.org

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.