După 10 ani de când a fost lansat în spaţiu la bordul sondei spaţiale Rosetta, robotul Philae s-a desprins de sondă şi a aterizat (mai corect ar fi: acometizat) pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko. Un eveniment istoric! Philae a reuşit să ajungă cu succes pe cometă, însă acometizarea a fost aventuroasă. La ora actuală Philae doarme, după ce ne-a transmis o serie de informaţii pe care cercetătorii le analizează în căutarea urmelor vieţii în Univers.

 

 

Citiţi şi: Extraordinara aventură cosmică a sondei spaţiale Rosetta


Câţi dintre dumneavoastră, dragi cititori, aţi urmărit în direct, pe site-ul ESA, miercuri, 12 noiembrie 2014, desprinderea robotului Philae de sonda-mamă, Rosetta, şi călătoria care a durat câteva ore până la solul cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko?

Cercetătorii, inginerii şi toţi cei care au participat la această incredibilă aventură care a debutat cu lansarea acum circa 10 ani a sondei spaţiale Rosetta de către ESA (European Space Agency) erau în fibrilaţie. Rosetta reuşise acum câteva luni să intercepteze cometa şi să călătorească împreună cu ea în aşteptarea momentului propice pentru lansarea lui Philae. Între timp Rosetta a efectuat o serie de studii şi măsurători preţioase legate de structura şi compoziţia cometei.

 



Philae s-a desprins de Rosetta pe 12 noiembrie în jurul orei 10:30 ora României; după o călătorie de câteva ore, care i-a ţinut pe cercetători cu sufletul la gură, Philae a acometizat. Momente de fericire şi mare entuziasm, de discursuri emoţionante şi de felicitări.

Acometizarea însă s-a dovedit a fi mult mai aventuroasă decât se aşteptau cercetătorii: Philae a atins solul cometei, însă nu a reuşit să se ancoreze: harpoanele cu care Philae era prevăzut nu au reuşit să pătrundă în solul cometei şi să fixeze landerul în mod corect. Cu ce consecinţe? Destul de dramatice: Philae a ricoşat de două ori şi a revenit la solul cometei într-o nouă poziţie aflată la sute de metri de cea prevăzută iniţial. Ba mai mult – s-a poziţionat în umbra unui crater, într-o poziţie înclinată. În ciuda acestor probleme, cercetătorii au reuşit să „vorbească” cu Philae şi să captureze semnalele emise de aceasta. Au reuşit să reconstruiască imagini de la solul cometei şi să realizeze o primă fotografie incredibilă.

 



Philae are însă o problemă: bateriile de la bord aveau o durată de 60 de ore; timp în care se aştepta deschiderea panourilor solare care ar fi reîncărcat bateriile robotului. Cum însă Philae este într-un con de umbră şi într-o poziţie înclinată, panourile solare nu funcţionează eficient şi nu au reuşit reîncărcarea bateriilor. Motiv pentru care după ce bateriile de la bord au rămas fără energie cercetătorii de la ESA au pierdut contactul cu Philae, care la ora actuală hibernează pe cometă, la o distanţă faţă de noi de circa 500 de milioane de kilometri!

Philae însă a reuşit să efectueze o serie de măsurători asupra solului şi a gazelor de pe cometă care vor fi extrem de utile: la ora actuală cercetătorii analizează aceste date în căutarea de molecule organice – cele care stau la baza vieţii. Practic, susţine ESA, au fost efectuate aproximativ 80% dintre măsurătorile planificate. În acest fel vom afla dacă aceste molecule sunt răspândite în Univers (cum cred mulţi cercetători) sau sunt, dimpotrivă, rare. Vom avea deci informaţii despre viaţă... Care ar putea să fie originea acesteia?

Cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko călătoreşte cu o viteză destul de mare înspre Soare: speranţa cercetătorilor la ora actuală este că panourile solare vor primi o cantitate mai mare de energie şi, poate, se vor reactiva în următoarele luni. Desigur, cei de la ESA vor sta cu ochii şi instrumentele lor ţintiţi spre Philae, încercând să comunice cu acesta.

Închei cu una dintre surprizele descoperite de Rosetta, studiind cometa: aceasta „cantă” – emite semnale electromagnetice care pot fi ascultate aici. Cercetătorii încearcă încă să descifreze originea acestui misterios cântec.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.