Elena SerovaElena Serova este prima rusoaică ce a ajuns la bordul staţiei spaţiale internaţionale (ISS) unde va realiza o serie de experimente ştiinţifice şi va efectua operaţiuni de întreţinere a aparaturii de bord. Misiunea Elenei va dura 6 luni; în noiembrie 2014 este prevăzută sosirea la bordul ISS a unui nou echipaj, din care face parte o italiancă.



În vârstă de 38 de ani, Elena Serova a lucrat câţiva ani că inginer la compania rusească Energia şi la controlul misiunilor ruseşti înainte să fie selecţionată, în 2006,  în echipajul cosmonauţilor. De atunci a urmat o procedura intensă de antrenamente care au pregătit-o pentru misiunea la care ia parte la ora actuală: o misiune de 6 luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (International Space Station, ISS).

 

 

Pe 26 septembrie 2014, Elena, împreună cu alţi doi astronauţi, Bary Wilmore, de la NASA, şi Alexander Samokutyaev, din Rusia, au ajuns la bordul ISS cu ajutorul capsulei Soyuz, lansată de la Baikonur (Kazakstan). Călătoria spre ISS a fost destul de aventuroasă, întrucât unul dintre panourile solare care alimentează capsula cu energie nu şi-a desfăşurat „aripile” cum ar fi trebuit; din fericire incidentul nu a avut repercusiuni negative. O dată ce Soyuz s-a cuplat cu ISS, panoul solar a reuşit să îşi reia activitatea.

Elena Serova este căsătorită cu un coleg, la rândul lui cosmonaut, Mark Serov, cu care are o fetiţă în vârstă de 11 ani.

 



În timpul conferinţei de presă de dinaintea lansării Elenei i-au fost puse o serie de întrebări bizare. Una dintre acestea a fost: ce fel de pieptănătură va adopta la bordul staţiei spaţiale? Răspunsul a fost pe măsură. Elena l-a invitat pe ziarist să pună această întrebare şi celorlalţi doi colegi cu care efectuează misiunea.

Elena urmează o tradiţie de lungă durată, începută în 1963 în Uniunea Sovietică, cu lansarea Valentinei Tereshkova la bordul unei rachete Vostok. În 1984 a fost rândul Svetlanei Savitskaya, care a fost şi prima femeie din lume care a efectuat o ieşire în spaţiu pentru repararea staţiei spaţiale Salyut 7. Ulterior Kondakova a petrecut 5 luni la bordul staţiei spaţiale Mir, în anii 1995-1995, fiind prima femeie din lume care a rămas în spaţiu o perioada aşa de îndelungată; ulterior Kondakova a zburat la bordul unei navete, Atlantis, în 1997, pentru a vizita din nou Mir.

 

 

Reporterul James Oberg, de la NBC News, specializat în tot ceea ce ţine de spaţiu, a declarat că este profund impresionat de pregătirea Elenei Serova şi că aceasta a fost selecţionată pentru această misiune exclusiv pe baza meritelor ei profesionale.

Misiunea din care face parte Elena, Expedition 41, va dura 6 luni. În acest timp membrii echipajului vor efectua o serie de experimente ştiinţifice şi vor efectua operaţiunile necesare pentru întreţinerea ISS.

Elena Serova a declarat înainte de plecare că nu vrea un loc în istorie, ci că ceea ce face este meseria ei; nu se consideră un erou.

La bordul ISS cei trei membri ai echipajului au întregit o echipă de şase membri, întrucât i-au găsit deja la bord pe rusul Max Suraev, pe neamţul Alexander Gerst şi pe astronautul NASA Reid Wieseman, care se aflau acolo din luna mai. În luna noiembrie cei trei membri ai echipajului care se găseau deja acolo ar urma să se întoarcă acasă şi să fie înlocuiţi de o nouă echipă, din care va face parte şi italianca Samantha Cristoforetti.

Lansarea Elenei Serova în spaţiu are inclusiv o valenţă strategică, ţinând cont de faptul că în 2005 directorul unui important institut medical din Rusia a declarat că femeile sunt prea fragile pentru călătorii în spaţiu şi că o eventuală călătorie spre Marte ar trebui efectuată cu un echipaj alcătuit doar din bărbaţi. Este uşor de imaginat ce crede Elena Serova, de la bordul ISS, despre aceste declaraţii.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.