„Vântul” stelelor – presiunea exercitată de fotonii care provin de la stele – va fi folosit în călătorii spaţiale în viitorul apropiat. Ideea nu este nouă, însă construirea unor „pânze” adecvate pentru aceste nave spaţiale nu este deloc uşoară. O nouă invenţie care se inspiră de la arta tradiţională japoneză, origami, ar putea reprezenta o soluţie atât pentru viitoarele călătorii în spaţiul îndepărtat, cât şi pentru realizarea unor sateliţi ecologici.

 

 



De când fizicianul scoţian James Clerk Maxwell a pus la punct teoria electromagnetismului acum aproape 150 de ani se ştie că lumina (fotonii) exercită o presiune asupra obiectelor. Această presiune ar putea fi folosită pentru a realiza călătorii în spaţiu, în mod asemănător vântului care umflă pânzele navelor pe oceane, ducându-le dintr-un port în altul.

 

 

Americanii au fost primii care au propus realizarea unei nave spaţiale care să folosească presiunea radiaţiei electromagnetice care provine de la Soare, vântul solar. Primii însă care au reuşit să pună în practică această idee au fost japonezii, care au lansat în 2010 sonda Ikaros cu „pânze” cu dimensiunea în jur de 4 metri. Ikaros a ajuns până la planeta Venus şi continuă călătoria care-l va duce, dacă merge totul bine, în jurul Soarelui.

Ulterior americanii au lansat la rândul lor NanoSail-D, cu pânze de 9,2 metri pătraţi, care a călătorit în jurul Terrei pentru o perioadă de 240 de zile în 2011; ulterior a luat foc la reintrarea în atmosferă.

La ora actuală o nouă „navă spaţială” este gata de lansare. Este vorbe despre SunJammer construită de NASA. SunJammer va călători prin sistemul solar împins de vântul Soarelui. Pânzele acestei sonde spaţiale vor avea dimensiunea de... un kilometru pătrat! Un enorm progres. Cum este posibil aşa ceva? Ideea este de a lansa de pe Terra sonda având pânzele împăturate – acestea se vor desfăşura doar în momentul în care SunJammer va ajunge în spaţiu.

 


SunJammer
credit: wikipedia.org

 

Aceste „pânze” care vor fi împinse de vântul solar sunt construite dintr-un material special – kapton – şi au o greutate totală de circa 30 kg, cu o grosime de a suta parte din cea a unei foi de hârtii! Întreaga pânză va fi împachetată în momentul lansării având dimensiunea unei maşini de spălat. Împachetarea va urmări principiul „sculpturilor din hârtie” japoneze numite origami – adevărate opere de artă matematice. Origami permite ocuparea unui spaţiu minim pentru o suprafaţă dată.

 

 

Odată lansat, SunJammer se va îndrepta spre aşa-numitul punct Lagrange 1, situat la circa 1,5 milioane kilometri de Pământ. În acest punct forţele de atracţie gravitaţională exercitate de Soare Terra şi Luna se echilibrează şi obiectele care ajung acolo pot să rămână fără să consume energie. Punctele Lagrange ar putea să fie folosite ca platforme de lansare ale viitoarelor misiuni interplanetare.

Ideea de a folosi principiul origamiului pentru lansări de obiecte în spaţiu ar putea să fie folosită în viitor nu doar pentru pânzele în care suflă vântul solar, ci şi pentru obiecte mai sofisticate, care să conţină circuite electronice şi alte obiecte. Acestea pot fi lansate în spaţiu împachetate, cu dimensiuni cât mai mici; odată ajunse în spaţiu se pot asambla şi deveni structuri complicate – adevărate nave spaţiale sofisticate care să studieze Universul.

Acest gen de soluţie poate să fie folosit nu doar pentru explorarea spaţiului, ci şi pentru lansarea de sateliţi, precum cei folosiţi în telecomunicaţii sau pentru studii de geologie, clima etc. Sateliţii aceştia ar putea folosi energia Soarelui (vântul solar) pentru a se menţine în orbite, devenind sateliţi ecologici.

Am văzut deci că fotonii, cei din care este compus aşa-numitul „vânt solar”, pot reprezenta o sursă de energie extrem de utilă care ne-ar putea fi de mare folos în călătoriile interplanetare. În acest caz am putea folosi energia Soarelui şi a stelelor pe lângă care trece sonda care are „pânze” în care sufla acest vânt stelar.

Călătoriile spaţiale ar putea să fie mai uşor de realizat decât ne-am fi imaginat. Unica problemă rămâne durata acestor călătorii... vântul stelelor este un vânt liniştit; dacă vrem să călătorim cu viteze uluitoare încă mai trebuie să studiem şi să vedem dacă am putea folosi alte principii ale fizicii: forţe gravitaţionale care să ne ducă pe scurtături dintr-un loc în altul rapid.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.