Maryam_MirzakhaniPentru prima dată în istoria Medaliei Fields, acordată pentru matematică, acesta a fost decernată unei femei: Maryam Mizakhani, de origine iraniană, în prezent profesor de matematică la universitatea Stanford. Prestigiosul premiu este un fel de echivalent al premiului Nobel, care, după cum se ştie, nu este decernat pentru descoperiri în domeniul matematicii.

 

 

 

De când premiul Fields a început să fie acordat acum aproape 80 de ani tinerilor sub 40 de ani care fac descoperiţi importante în matematică, este pentru prima dată când acesta a fost decernat unei femei.

Medalia Fields (oficial cunoscută sub denumirea de Medalia Internaţională pentru Descoperiri Extraordinare în Domeniul Matematicii) este acordată o dată la patru ani unui număr de cel mult patru tineri talentaţi care au realizat descoperiri importante în domeniul matematicii. În valoare de circa 15.000 $ canadieni, premiul este decernat de către International Mathematical Union. Printre cei patru tineri matematicieni care au primit premiul în acest an s-a aflat şi o femeie, Maryam Mirzakhani. Tânăra femeie care a primit premiul, Maryam Mirzakhani, are 37 de ani şi în prezent este profesor de matematică la universitatea din Stanford.

Cei trei bărbaţi care au primit premiul sunt: Martin Hairer, de 38 de ani de la Universitatea Warwick din Anglia, Manjul Bhargava, 40 de ani, de la Universitatea Princeton din SUA şi Artur Avila, 35 de ani, cercetător la Institutul de matematică din Jussieu, Paris, Franţa.

Maryam a primit premiul pentru studiul geometric al suprafeţelor hiperbolice şi al modalităţilor în care acestea se deformează.

Maryam Mirzakhani s-a născut şi a crescut în Iran unde, copil fiind, dorea să devină... scriitoare, fiind pasionată de literatură. Interesul ei pentru matematică s-a născut în momentele în care fratele ei îi povestea ce a învăţat la şcoală; una dintre povestiri era despre marele matematician Carl Friedrich Gauss. La şcoala pe care a frecventat-o în Iran avut o profesoară care s-a străduit să ofere aceleaşi oportunităţi fetelor ca şi băieţilor. Maryam a devenit astfel pasionată de matematică, ajungând în 1994 şi 1995 să câştige medalia de aur la olimpiadele de matematică desfăşurate în Hong Kong şi Toronto.

Ulterior Maryam Mirzakhani s-a mutat în Statele Unite unde a studiat la Harvard cu un matematician faimos, Curt McMullen, care la rândul lui primise Medalia Fields. Ceea ce a atras-o spre matematică este frumuseţea şi eleganţa acesteia, care continuă să o fascineze.

Ca o curiozitate, de-a lungul istoriei Medalia Fields a fost refuzată de o singură persoană, bizarul matematician rus Grigori Perelman (puteţi citi mai multe despre acesta aici).

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.