Kevin WarwickCine este sau mai bine spus ce anume este Eugene Goostman? Eugene este un... program de calculator realizat de un cercetător de la Universitatea din Reading, Kevin Warwick, care anunţa recent că acest program ar fi reuşit să treacă faimosul test al lui Turing. Deci că ar fi creat un program care poate „imita” o persoană, cel puţin pentru 5 minute. Acest anunţ a stârnit destulă agitaţie, existând multe persoane care îl critică pe Warwick şi susţin că, de fapt, chiar dacă Eugene a realizat un lucru demn de laudă, suntem încă departe de a construi un program de calculator care să imite un om.


Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la dispariţia tragică a lui Alan Turing. Printre multe alte realizări, Turing este faimos pentru testul pe care l-ar fi propus pentru testarea inteligenţei artificiale. Mai bine zis pentru comparaţia programelor pe calculator cu o persoană. Dacă cineva conversează cu un calculator (neştiind însă că este un calculator) putând să îi pună orice fel de întrebare şi după 5 minute nu reuşeşte să îşi dea seama dacă a conversat cu o persoană în carne şi oase sau cu un calculator, atunci se consideră că programul respectiv reuşeşte să treacă „testul Turing”. Evident, este extrem de dificil de realizat un astfel de program, căci ar trebui să prevedem toate întrebările care ar putea să fie puse, sau cel puţin să realizăm un algoritm care să ne salveze cu un răspuns pe care l-ar da şi o persoană în cazul în care nu reuşeşte să răspundă precis la întrebare, fără să spună totuşi „bazaconii”. Se consideră că testul ar fi trecut dacă cel puţin 30% dintre cei care conversează cu programul vor fi în final păcăliţi şi vor fi convinşi că au vorbit cu o altă persoană.

Nenumărate au fost încercările de a depăşi cu succes acest test.


Recent, Kevin Warwick de la Universitatea din Reading a făcut un anunţ remarcabil: cum că ar fi reuşit să realizeze un program care ar fi păcălit mai mult de 30% dintre cele 300 de persoane care au conversat cu acest program. Programul se numeşte Eugene Goostman şi s-a prezentat ca fiind un adolescent de 13 ani din Ucraina. Realizarea este într-adevăr importantă, dar a stârnit scandal. Din ce cauză?

În primul rând Warwick susţinea că a fost primul care a reuşit o astfel de performanţă, ceea ce nu este adevărat: programul Cleverbot reuşise deja să „păcălească” 56% dintre cei care au conversat cu el.

În plus, faptul că Eugene a fost prezentat ca un băiat de doar 13 ani, din Ucraina, a fost de mare ajutor: Eugene făcea greşeli de engleză, însă cei care conversau cu el credeau că aceasta se datora faptului că este din Ucraina, iar atunci când nu ştia anumite lucruri se considera un lucru normal, dată fiind vârsta lui fragedă. Cei care îl critică pe Warwick susţin că aceste strategii nu sunt demne de un program care vrea cu adevărat să treacă testul lui Turing. Altfel ar fi stat lucrurile dacă Eugene ar fi fost prezentat ca fiind un tânăr englez cu vârsta de 30 de ani; poate că în acest caz nu ar fi reuşit să păcălească pe nimeni!

Warwick a mai făcut în trecut un anunţ care a stârnit polemici: cum că el ar fi primul cyborg din lume, datorită faptului că şi-a implantat un microcip sub piele. Mulţi au luat în râs acest anunţ, amintindu-i lui Warwick de toate animalele care au deja un cip miniaturizat sub piele pentru recunoaştere (câini şi pisici, de exemplu): sunt acestea organisme cibernetice?

Se pare aşadar că testul lui Turing încă rămâne un vis. Vom reuşi oare să realizăm vreodată un program care să imite un om atât de bine încât să-i păcălească pe toţi cei care conversează cu el?

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.