Într-un viitor nu prea îndepărtat poliţia ar putea fi ajutată de roboţi poliţişti, care patrulează prin oraşe, vigilenţi şi activi, gata să îi descopere pe cei rău intenţionaţi. Roboţi care înregistrează imagini şi multe alte semnale, le interpretează şi, dacă este cazul, alertează un centru de unde pot interveni poliţişti în carne şi oase. Roboţi care se pot inclusiv apăra.

 



A fost construit un prim prototip al unui astfel de Robocop: K5. Mulţi sunt bucuroşi şi consideră aceasta invenţie binevenită; alţii însă se tem că viaţa lor privată va fi afectată, ba mai mult, se tem de eventualele greşeli pe care un astfel de robot le-ar putea face.

K5 pare o jucărie – un roboţel simpatic, cu o formă destul de neatrăgătoare (pare poate mai degrabă un... aspirator), capabil să se mişte şi să înregistreze  o serie de informaţii. Ba mai mult, este capabil să chiar „interpreteze" aceste informaţii. A fost construit de către o mică companie americană, Knightscope, care, tocmai pentru aceasta invenţie a primit premiul pentru cea mai bună invenţie la Plug and Play Expo, o expoziţie organizată în California şi la care participă numeroase firme din Silicon Valley.

K5 patrulează şi veghează: este dotat cu o serie de videocamere care „văd” 360 de grade, fiind capabil să recunoască faţa persoanelor, cu ajutorul unor algoritmi performanţi. În plus are capacitatea de a vedea în infraroşu; în timpul nopţii reuşeşte să vadă corpul unei persoane chiar şi atunci când este întuneric beznă.


Ce anume face K5 cu semnalele recepţionate?

Dacă vede pe cineva agitând braţele K5 a fost instruit să interpreteze acest semnal că o posibilă cerere de ajutor şi alertează un centru operaţional.  Vigilentul K5 înregistrează şi sunetele, ba mai mult, chiar şi numerele maşinilor care trec prin zonă. Are inclusiv un mic radar care-l ajută să construiască în timp real o hartă tridimensională  a zonei pe care o patrulează şi să se orienteze. Un senzor special îl ajută să măsoare aerul şi calitatea acestuia: poate astfel să îşi dea seama dacă în aer există substanţe periculoase.

Toate aceste informaţii sunt transmise la un centru operaţional unde sunt analizate de algoritmi specifici în căutarea eventualelor semnale de pericol.

Ce se întâmplă dacă K5 înregistrează cu adevărat o situaţie de pericol? În primul rând centrul operaţional avertizează poliţia care va trimite la locul respectiv un echipaj. Ce face însă K5? Evident, nu poate să treacă la atac, mai ales un atac cu arme de foc. Asta ar mai lipsi, mai ales că ar putea interpreta greşit o situaţie care în realitate nu este periculoasă. Totuşi, K5 se apără şi el cum poate: este capabil să emită sunete de înaltă frecvenţă care sunt insuportabile pentru noi atunci când cineva încearcă să îl doboare. Aceste sunete ar trebui să-l îndepărteze pe cel care-l atacă – cel puţin această este speranţa celor care l-au inventat pe K5.

Nu toată lumea este însă convinsă că acest gen de Robocop este o idee fericită. K5 înregistrează de exemplu feţele tuturor celor care trec prin zonă, fiind un „atac la viaţa privată” . Cei care l-au creat asigură însă că aceste informaţii vor fi folosite doar în caz de pericol real. Totuşi, nimănui nu-i place să aibă un „spion” în jur, motiv pentru care mulţi protestează împotriva folosirii roboţilor gen K5.

La ora actuală se prevede intrarea în funcţiune a roboţilor gen K5 în anul 2015, când pentru o sumă de circa 3000 $ pe lună va putea fi închiriat de la o firmă privată pentru a patrula o anumită zonă.

K5 este un vis sau un coşmar? Depinde! Vom vedea în viitor cum vor evolua lucrurile când şi dacă vom vedea un robot de acest gen pe stradă în lupta împotriva celor rău intenţionaţi.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.