Care este mecanismul care se pune în mişcare atunci când trebuie să luăm o decizie, atunci când facem o alegere sau un pas important în viaţă noastră? A fost identificată, în urma unui studiu în laborator, zona creierului responsabilă pentru luarea deciziilor. Această descoperire ar putea avea aplicaţii importante, inclusiv în tratamentul depresiei.



Când a trebuit să luaţi ultima dată o decizie? Desigur, când aţi decis să citiţi acest articol. Cu siguranţă astăzi aţi luat multe alte decizii legate de cum să vă îmbrăcaţi, ce anume să mâncaţi sau când să traversaţi stradă. Viaţă noastră este bazată pe decizii. Unele dintre acestea sunt extrem de importante şi ne influenţează întreagă viaţă. Decizii cum ar fi: cu cine să ne căsătorim, ce meserie să alegem, unde să locuim sau câţi copii să avem îşi pun amprenta asupra întregii noastre vieţi. Alte decizii par să aibă o influenţă limitată, fără consecinţe de lungă durata.

Cum iau naştere aceste decizii? Evident, deciziile iau naştere în creier – care este însă partea creierului responsabilă pentru hotărârile noastre?

Un grup de oameni de ştiinţă de la University of British Columbia a publicat recent un articol în Nature Neuroscience în care se susţine că cercetătorii au descoperit "centrul de luare a deciziilor" din creier: este vorba despre aşa-numită habenulă laterală, una dintre cele mai mici regiuni ale creierului.

Cum au ajuns cercetătorii la această concluzie? Făcând experimente cu faimoşii şoareci de laborator. Un grup de şoareci a fost antrenat să aleagă între o recompensă mică (o cantitate redusă de mâncare) care le era acordată după un timp scurt sau o cantitate de mâncare de circa patru ori mai mare, care însă li se dădea după o durată mai îndelungată. Şoarecii s-au comportat la fel cum se comportă şi majoritatea oamenilor: alegeau cantitatea de mâncare mai mare, dacă durata după care o primeau nu devenea foarte lungă, caz în care se mulţumeau cu cantitatea mai mică, însă pe care o primeau după scurt timp. Până aici nimic nou! Mulţi dintre noi am proceda la fel – am lua o decizie care măreşte şansele noastre de a avea o cantitate de alimente care să ne mulţumească.

După acest prim experiment cercetătorii au "dezactivat" în creierul şoarecilor zona habenulă laterală şi au refăcut experimentul. Rezultatul a fost uimitor: şoarecii nu mai erau în stare să ia decizii – alegeau practic în mod aleator între cele două versiuni. Centrul deciziilor părea paralizat!

Concluzia grupului de la University of British Columbia a fost uşor de tras: habenula laterală joacă un rol important în procesul luării deciziilor în şoarecii de laborator. Cum însă creierul acestora, precum şi comportamentul lor, este extrem de asemănător cu al nostru, rezultă că această mică regiune a creierului este cea responsabilă (cel puţin în parte) de luarea deciziilor. Un fel de centru de luare a deciziilor.

Această descoperire, pe lângă interesul ştiinţific pe care îl suscită, ar putea avea aplicaţii extrem de importante în tratamentul unor patologii sau chiar şi în tratamentul depresiei.

Care ar fi în acest caz modul de aplicare a rezultatelor studiului? Se ştie că activarea unei zone profunde din creier duce la dezactivarea habenulei laterale. S-a constatat că acest proces are efecte pozitive în tratamentul depresiei. Nu din cauză că cei afectaţi de depresie s-ar simţi mai fericiţi în urmă acestui proces, ci datorită faptului că dezactivarea habenulei laterale ar face astfel încât cei deprimaţi să nu mai se tot gândească la motivele care i-au adus în această stare încercând să ia o decizie. Nu este poate soluţia ideală, însă în situaţii grave ar putea fi aplicată cu succes, cel puţin până când nu găsim o rezolvare mai potrivită.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.