Fata dormindCine doarme puţin, cine se trezeşte în toiul nopţii sau cei care nu reuşesc să adoarmă riscă să aibă probleme cu greutatea: rezultatele mai multor studii arată faptul că există o legătură strânsă între durata şi calitatea somnului şi greutatea corporală.

 

 

 

Cine are probleme cu dormitul pe o durată de mai mult de cinci zile riscă să acumuleze kilograme în plus.

Fiecăruia dintre noi i se poate întâmpla, dintr-un motiv sau altul, să aibă probleme cu somnul. Vara este prea cald, iarna poate prea frig, ori problemele din cursul zilei nu ne abandonează atunci când punem capul pe pernă. Dacă în încercarea de a dormi ne apucăm să numărăm faimoasele oi şi... ajungem la câteva sute sau mii, este clar că avem probleme cu dormitul; cel puţin în noaptea respectivă.

Un studiu efectuat recent la Universitatea din Colorado şi publicat în „Proceedings of the Naţional Academy of Science” arată cum un număr de ore de somn redus duce la acumularea de kilograme în plus. Cercetătorul Kenneth Wright a studiat 16 tineri pe o perioadă de două săptămâni, înregistrând calitatea şi cantitatea somnului acestora.




Tinerii au fost împărţiţi în două echipe: cei din prima echipă dormeau cam 9 ore pe noapte, în timp ce membrii celei de-a doua echipe, mai puţin de cinci ore.

Pe durata studiului a fost înregistrat inclusiv consumul de energie şi greutatea fiecăruia dintre participanţii la experiment.

S-a constatat că cei care au dormit puţin au consumat o cantitate de energie cu 5% mai mare decât cei care au dormit mult; s-ar putea deci deduce că... au slăbit. În realitate s-a întâmplat exact invers: aceşti tineri au mâncat şi băut alimente mai multe, ajungând să consume o cantitate de calorii cu 6% în plus faţă de cei care au dormit cam 9 ore pe noapte. Excesul de calorii s-a transformat în... kilograme în plus. Deci cei ce dorm puţin tind să se îngraşe.

Un alt studiu de acest gen a fost efectuat la Mayo Clinic din Rochester: voluntarii care au participat la un test în care dormeau puţin timp pe noapte au consumat sute de calorii în plus, mai ales în orele serii – în care organismul nu este pregătit să primească alimente. De îndată ce participanţii la test au restabilit un program normal de somn au pierdut greutatea în exces.

Ce s-a mai constatat? Femeile reuşesc să controleze foamea mai bine decât bărbaţii. Aceştia iau cu asalt frigiderul mai intens decât femeile, ajungând să pună pe ei mai multe kilograme în nopţile în care dorm puţine ore. Este unul dintre motivele pentru care bărbaţii stresaţi, care ajung să aibă probleme cu somnul, riscă să lupte şi cu obezitatea.

Dacă totuşi ne este foame seara, ce este cel mai bine să mâncăm? Ca să ne bucurăm de un somn bun sunt de evitat alimentele precum: curry, cele care conţin piper sau boia, snacks-urile sau conservele. Sunt în schimb utile atât pentru organism, cât şi pentru un somn liniştit şi plăcut: orezul, orzul, peştele, salata verde, ceapa, usturoiul, brânzeturile proaspete, iaurtul, varza şi chiar şi ouăle fierte.

Somnul este extrem de necesar organismului: lipsa somnului poate duce la boli grave. Somnul ajută la stabilirea şi menţinerea unui echilibru hormonal sănătos. Cine nu doarme bine riscă să aibă probleme cu glicemia şi cu creşterea cantităţii de insulină din sânge. Această creştere duce la instaurarea unei senzaţii de foame şi deci la un consum excesiv de alimente. Iată deci cum lipsa somnului ne face să mâncăm mai mult, situaţie care, perpetuându-se, ne face să ne îngrăşăm şi să avem probleme de sănătate care pot deveni serioase.

Calitatea şi cantitatea somnului sunt extrem de importante pentru fiecare dintre noi. Care este numărul ideal de ore de somn? În cazul unui adult sănătos cam 7 - 8 ore pe noapte sunt suficiente pentru a ne odihni bine şi a ajuta organismul să îşi menţină echilibrul hormonal şi psihic.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.