Un experiment cu oameni si soareciVreţi să aveţi succes în economia de piaţă, unde există o concurenţă nemiloasă? Dacă sunteţi „buni" aveţi puţine şanse; cine este „rău" se pare că are şanse mai mari de succes. Acestea sunt concluziile unui studiu efectuat în laborator în care au participat oameni şi... şoareci.

 

 

 

Este uşor de imaginat că persoanele cu suflet bun, cei cărora le pasă de alţii şi care sunt altruişti nu vor pune niciodată la muncă câte 10 ore pe zi sau chiar mai mult copii de 8-10 ani ca să producă încălţăminte sau alte obiecte vândute ulterior cu un preţ exorbitant în magazinele de lux. "Răii" însă o fac, nu le pasă atâta vreme cât câştigă bani, dacă cei care produc obiectele oferite ulterior spre vânzare sunt copii sau adulţi plătiţi cu câţiva dolari pe zi, cât să nu moară de foame. Profitul este unicul lucru care contează.

Un studiu efectuat în laborator a confirmat în mod destul de violent această concluzie.

Un economist de la Universitatea din Bonn, Armin Falk, a recrutat voluntari pentru un test bizar.

La începutul testului persoanele care au participat au fost întrebate dacă este corect sau greşit să fie ucişi nişte şoareci de laborator; toţi au răspuns, cum era de aşteptat de altfel, că este greşit să ucizi nevinovaţii şoareci.

În a doua fază a studiului voluntarii au fost întrebaţi dacă ar ucide şoarecii pentru o sumă de bani, începând de la circa 10 euro. Câţiva dintre aceştia au început să răspundă că sunt dispuşi să lasă şoarecii să moară dacă li se dă această sumă de bani. Viaţa şoarecilor avea deci un preţ pentru fiecare dintre persoanele care participă la test: mai mare sau mai mic.



În continuare, mai multe detalii despre acest studiu.

Participanţii erau în număr de circa 800 de persoane. În prima fază au fost întrebaţi dacă vor să ucidă nişte şoareci de laborator care erau bătrâni şi nu mai erau folosiţi în studiile de laborator, fiind la „pensie” – deci oarecum inutili. Toţi voluntarii au refuzat să ucidă şoarecii.

În a doua fază a testului participanţii au fost întrebaţi dacă este corect să fie ucişi şoarecii în schimbul a 10 euro pe care aceştia i-ar fi primit. Jumătate dintre ei au fost de acord cu uciderea şoarecilor în această situaţie. Deci pe baza unui criteriu economic au renunţat la ideile morale pe care le aveau la început.

În a treia fază a testului, în care participanţii au putut încheia alianţe şi au putut comunica între ei, 76% au acceptat uciderea şoarecilor, pentru un preţ mediu tot în jur de 10 euro.

Acest experiment, susţine Falk, demonstrează cum funcţionează mecanismul economiei moderne capitaliste – în care concurenţa şi câştigul sunt factorii determinanţi. Factori care duc la scăderea responsabilităţii şi a senzaţiei de vină a celor care iau parte la fenomen.

Concurenţa fără milă care duce la producerea de bunuri de consum la preţuri scăzute are ca efect „înrăutăţirea” celor care controlează acest mecanism. Cine este "bun" nu face faţă.

Sunt motivele care în final duc la închiderea ochilor celor care sunt cu adevărat responsabili de ceea ce se întâmplă în anumite fabrici în care sunt exploataţi minorii – copii ce nu au nici o şansă de a avea un nivel de trăi decent sau o educaţie elementară.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.