Femeie aplicand tactica sacoseiDe multe ori pur şi simplu nu avem chef să fim în contact cu persoane pe care nu le cunoaştem. Şi totuşi, în societate intrăm în contact cu multe persoane necunoscute. Ca atunci când călătorim cu mijloacele de transport în comun, de pildă.

 

 


Ce strategii au elaborat oamenii pentru a nu-i lăsa pe alţii să le „invadeze” ceea ce ei consideră a fi propriul teritoriu?

Se întâmplă deseori să fim înconjuraţi de multe alte persoane pe care nu le cunoaştem şi pe care, cel puţin în momentul respectiv, nici nu avem dorinţa de a le cunoaşte; suntem grăbiţi, avem alte gânduri sau probleme sau, pur şi simplu, nu avem chef de discuţii.

O călătorie cu trenul sau cu autobuzul, de pildă, mai ales în cazul în care drumul este lung, este un prilej pentru cei doritori de conversaţie să înceapă o discuţie. La început banală – legată de vreme, subiectul cel mai neutru – se apropie încet, încet, de subiecte legate de viaţa personală sau chiar de aspecte intime.

Mulţi dintre noi am elaborat diverse strategii pentru a ne apăra de acest adevărat „atac” al celorlalţi asupra noastră. Un studiu recent în această direcţie a fost elaborat de către psihologul Esther Kim de la Universitatea americană Yale.

Dr. Kim a călătorit luni întregi cu autobuzele americane de lungă distanţă – cele în care se efectuează călătorii între diverse state, călătorii care pot dura chiar şi mai mult de 10 ore. În timpul acestor călătorii Esther Kim a studiat comportamentul persoanelor care încercau să evite contactul direct cu ceilalţi călători.



Studiul, publicat într-un articol în revista „Symbolic Interaction”, a clasificat 10 tipuri de comportamente pentru a evita necunoscuţii şi posibilitatea ca aceştia să intre în contact cu cei care doreau să fie lăsaţi în pace.

Cel mai des întâlnit comportament era ocuparea locului de lângă cel care dorea să fie lăsat în pace cu diverse obiecte; imediat după veneau cei care se întindeau pe 2 locuri şi se prefăceau că dorm sau chiar dormeau, în felul acesta sperând să fie lăsaţi în pace: nimeni nu îndrăzneşte să trezească un om obosit sau cel puţin asta este ceea ce sperau cei care adoptau acest tip de comportament.

Cei mai tineri au elaborat o strategie bazată pe noile tehnologii; cu căştile pe urechi, nu auzeau nimic din ceea ce se întâmplă în jurul lor, ca şi cum ar fi trăit într-un Univers paralel; mai sunt cei care, pe distanţe mai scurte, vorbesc la telefonul celular, practic fiind doar cu corpul în autobuz, iar cu mintea într-un cu totul alt loc; evident că această strategie funcţionează pe durate mai scurte, fiind greu de vorbit la celular ore întregi, chiar dacă nu imposibil.

O categorie aparte era a celor care pur şi simplu minţeau: cum că locul de lângă ei ar fi fost ocupat, chiar când acest lucru nu era deloc adevărat. Câţiva spuneau aceste minciuni pe un ton ameninţător.

Incredibil, dar adevărat, cercetătoarea a observat şi câţiva indivizi care de îndată ce urcau în autobuz se transformau din persoane aparent normale, odată ajunşi în autobuz se transformau în....nebuni: cu părul vâlvoi, cu ochii rătăciţi, cu un zâmbet care nu era nicidecum de prietenie; aceştia sperau să descurajeze pe oricine s-ar fi aşezat lângă ei. Nimeni nu doreşte să stea lângă un nebun imprevizibil!

În cazul în care autobuzul era plin, situaţia era mai complicată: greu de evitat ca altcineva să nu se aşeze lângă noi. În această situaţie lucrurile se schimbă puţin: călătorii deveneau selectivi cu cei lângă care se aşezau. Evitau anumite tipuri de persoane. Nu atât legat de culoarea pielii, vârstă sau sex, cât mai ales de tipologiile care ar putea genera probleme; erau astfel evitate persoanele obeze, nimeni neavând chef să stea înghesuit pe jumătate de scaun, cei care păreau nebuni sau pur şi simplu nu prea... normali.

Am văzut câteva dintre strategiile adoptate în societatea modernă, care ne obligă de multe ori să fim în contact cu o grămadă de necunoscuţi, pentru a evita contactul cu aceştia. Evident, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.

Vă recunoaşteţi în tipologiile de mai sus? Aţi elaborat asemenea strategii?

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.