Experiente la granita mortiiEben Alexander, un neurochirurg de la Harvard, a intrat, la spital, în stare vegetativă. Când s-a trezit, a povestit despre o experienţă pre-moarte în care a intrat într-o lume paralelă, un adevărat Paradis. Experienţa lui a fost povestită într-o carte şi pe coperta revistei Newsweek.

 

 

Fiind vorba de un om de ştiinţă, cazul lui Alexander a stârnit multă curiozitate şi, evident, multe discuţii.

Relatările privind experienţele la graniţa morţii (Near Death Experience – NDE) nu sunt deloc rare. Mai toţi am auzit povestiri în care cei care s-ar fi aflat la un pas de moarte ies din corp şi ajung să se vadă de undeva de deasupra sau să viziteze o... dimensiune paralelă, un fel de paradis în care se întâlnesc cu creaturi minunate. O lume în care cei mai mulţi simt pace şi au viziuni minunate. Mai toţi cei care au avut astfel de experienţe, cei care s-au aflat la un pas de moarte, reuşind totuşi să revină la viaţă, declară că s-au întors cu greu şi că ar fi preferat să continue călătoria în această lume plină de lumină, doar că o forţă nu bine specificată i-ar fi întors din drum, readucându-i în propriul corp.

Explicaţia, dacă există una, ar putea să fie legată de activitatea creierului, care ne dă o mână de ajutor să trecem mai uşor peste acest hop final. Un fel de păcăleală finală.

Întrucât această experienţă a fost trăită de un om de ştiinţă, mai mult, de un neurochirurg, cazul stârneşte curiozitate şi nenumărate discuţii.

Este exact ceea ce s-a întâmplat lui Eben Alexander, neurochirurg la Harvard (SUA), care, la vârsta de 58 de ani, a avut ghinionul să aibă un atac grav de meningită, în 2008. În urmă acestui atac a fost internat în comă la Virginia Hospital. Era într-o stare vegetativă. Nu răspundea stimulilor externi şi creierul lui, a cărui activitate era permanent înregistrată. Nu dădea semne de viaţă.



La trezirea din comă, Alexander a povestit cum că ar fi ajuns, în zilele în care era în comă, într-un loc plin de fluturi, în care se auzea o muzică şi cântece minunate. Un fel de paradis. În acest paradis ar fi fost întâmpinat de o femeie foarte frumoasă, care avea ochii albaştri. A simţit în plus că este iubit în mod necondiţionat. Toate acestea s-au petrecut cât neurochirurgul era în stare vegetativă. Un alt fel de conştiinţă care ar fi luat locul conştiinţei "normale", dacă e să credem în cele povestite.

După cum este scris în articolul din Newsweek, neurochirurgul nu credea, înainte de această experienţă, în experienţele la graniţa morţii, preferând explicaţiile ştiinţifice pentru ceea ce relatau pacienţii care se trezeau din comă şi povesteau experienţe pre-moarte. Eben Alexander declară că nu este credincios şi că nici nu crede în viaţa eternă. Ceea ce a trăit l-a schimbat însă în mod profund şi l-a făcut să reconsidere subiectul experienţei la graniţa morţii, încercând să îi găsească totuşi o explicaţie ştiinţifică.

Călătoria neurochirurgului în acest univers paralel ar fi avut loc printre nori roz şi creaturi care păreau îngeri ce lăsau o dâră în cer, aceste creaturi fiind diferite de orice altceva văzut pe Pământ. Corul pe care-l auzea îi umplea inima de bucurie. Toate acestea se petreceau într-o stare în timpul căreia cortexul cerebral al lui Alexander, partea creierului care controlează emoţiile şi gândurile, nu dădea semne de activitate.

Din declaraţiile neurochirurgului mai menţionăm: "Nu există o explicaţie ştiinţifică pentru ceea ce s-a întâmplat: în timp ce neuronii erau inactivi din cauza infecţiei, ceva asemănător unei conştiinţe care nu depinde de creier a ajuns într-un alt univers. Într-o dimensiune pe care nu mi-am imaginat-o niciodată".

Legat de această experienţă Eben Alexander a scris o carte. Vorbim de o carte care se vinde foarte bine, astfel încât contul în bancă al autorului creşte de la o zi la alta. Este, ca să fim sinceri, unul dintre motivele pentru care cei sceptici nu prea cred în cele povestite de Alexander, care, după scrierea acestei cărţi, a devenit dintr-o dată foarte faimos.

Universul, noi înşine - sunt "locuri" pline de mistere. Mintea noastră ne rezervă încă multe surprize care aşteaptă să fie înţelese. Ar putea fi experienţa dramatică a lui Alexander una dintre aceste surprize? Ce credeţi? Poate fi experienţa la graniţa morţii un răspuns la întrebările noastre fundamentale privind moartea ori doar un alt subiect de pseudoştiinţă?


Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.