Tanara dormindStudii recente arată cum somnul ne ajută să devenim mai inteligenţi: în timpul somnului se înmagazinează experienţele trăite de-a lungul zilei, acestea fiind analizate şi integrate în sistemul de cunoştinţe existent. Creierul rămâne extrem de activ în timpul somnului.

 

 

 

 

Somnul are o importanţă fundamentală în viaţa noastră. Dacă nu am dormi, viaţa nu prea ar avea sens, toate experienţele din timpul zilei ar da „năvală” în creier, fiind acumulate de-a valma. În timpul somnului creierul analizează experienţele trăite în cursul zilei, le clasifică şi înmagazinează în diverse zone, în funcţie de categorie. În aceste zone experienţele noastre pot să rămână sub formă de amintiri câteva zile, luni, ani sau pentru totdeauna, în funcţie de importanţa pe care o au acestea pentru noi. Creierul face ordine în timpul somnului, aruncând ceea ce nu-i mai e de folos şi punând în locuri sigure amintirile de care are nevoie.

Studii efectuate la Harvard Medical School, în laboratorul din Boston, de către o echipă condusă de Robert Stickgold, au demonstrat însă că în timpul somnului creierul nu efectuează doar o clasificare pasivă a diverselor experienţe, ci mult mai mult. Practic, în timpul somnului devenim mai inteligenţi!

Unul dintre experimentele efectuate în laborator cu ajutorul unor voluntari care dormeau chiar acolo, a fost următoarea: aceştia erau puşi să joace cărţi în cursul zilei cu o serie de reguli care se schimbau seara. S-a constatat că cei care aveau un somn sănătos reuşeau a doua zi, deci după o noapte de la schimbarea regulilor, să fie mult mai eficienţi. În timpul somnului creierul reuşea nu doar să memorizeze noile reguli, ci şi să pregătească metode şi strategii având la bază aceste reguli pentru a câştiga a doua zi. Foarte interesant este faptul că acest lucru se întâmpla chiar şi cu cei care sufereau de amnezie, uitau regulile şi trebuiau să le înveţe din nou, însă în creier aceste reguli erau cumva asimilate şi acesta era pregătit să optimizeze jocul.



Robert Stickgold susţine că această funcţie importantă a somnului a fost fundamentală în evoluţia umană: memoria ne ajută mult pentru adaptare şi planificarea viitorului. Cum însă de cele mai multe ori situaţiile nu se prezintă în mod identic, este necesar ca creierul să reuşească să extragă reguli generale din experienţele trăite. Este exact ceea ce se întâmplă în timpul somnului şi ceea ce ne face mai inteligenţi: să ştim cum să acţionăm într-o nouă situaţie având la bază experienţele trecute.

Pentru diversele activităţi însă calitatea şi cantitatea somnului necesare nu sunt aceleaşi. Dacă pentru o zi petrecută lenevind sunt necesare puţine ore de somn pentru a consolida faptele petrecute în timpul zilei, pentru activităţi cum ar fi pregătirea unui examen sunt necesare mai multe ore de somn şi în cadrul acestuia o perioadă bună de somn REM (Rapid Eye Movement), cea în care visăm. Pentru pregătirea unei activităţi sportive, cum ar fi de exemplu Olimpiada, este necesar un somn de mai multe ore în care aşa-numita „a doua fază” să fie mai îndelungată; este faza în care se consolidează în memorie schemele motorii care sunt fundamentale activităţilor sportive.

Somnul are şi alte efecte extrem de benefice, precum: întăreşte sistemul imunitar, controlează cantitatea de glucoză din sânge, ne ajută să menţinem cantitatea hormonilor care controlează foamea în echilibru.

O altă concluzie interesantă a studiului efectuat a fost faptul că cine adormea în câteva secunde nu reuşeşte să se odihnească bine, pentru că înseamnă că este mult prea obosit, deci calitatea somnului nu va fi corespunzătoare.

Este deci important să încercăm să dăm importanţă cuvenită somnului, atât cantităţii, cât şi calităţii acestuia; somnul este extrem de important pentru sănătatea noastră.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.