Serge Haroche si David J. WinelandA fost decernat premiul Nobel pentru fizică, ediţia 2012. Un francez şi un american au primit prestigiosul premiu pentru activitatea lor experimentală în domeniul mecanicii cuantice. Numele acestora: Serge Haroche şi David J. Wineland.

 

 

 

Aşa cum am anticipat în articolul de ieri, bosonul Higgs mai trebuie să aştepte. Premiul Nobel a fost decernat pentru descoperiri în domeniul mecanicii cuantice!

Francezul Serge Haroche, Collège de France şi École Normale Superieure, Paris, Franţa, şi americanul David J. Wineland, National Institute of Standards and Technology (NIST) şi University of Colorado Boulder, CO, USA au fost anunţaţi drept laureaţii acestui prestigios premiu, pentru dezvoltarea unor noi metode revoluţionare care permit măsurarea şi manipularea sistemelor cuantice individuale. Cei doi laureaţi ai premiului activează de ani de zile în domeniul opticii cuantice şi al fizicii particulelor elementare – interacţiunea luminii cu materia.

Studiile efectuate de cei doi cercetători ar putea duce la dezvoltarea computerelor cuantice sau a altor tehnologii care se bazează pe fenomene cuantice.

Tot din studiile lor a rezultat cel mai precis ceas, care ar putea defini un nou standard în măsurarea timpului – cu o precizia de sute de ori mai bună decât cea a ceasurilor cu cesiu.

 


Pentru mai multe informaţii:
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2012/press.html

Vom reveni cu detalii despre importanţa activităţii lor şi a rezultatelor obţinute.

 

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.