Fast foodMâncatul prea des la un fast food este nociv sănătății. Un faimos documentar (Super Size Me) a demonstrat ce se poate întâmpla. Un studiu efectuat în 2006, mai științific, arată însă cât de diferite pot fi efectele unei alimentații la fast food asupra noastră.

 

 

 



Super Size Me

De asemenea, arată şi cât de mult se schimbă acestea de la o persoană la alta. Vă mai amintiţi de filmul documentar Super Size Me? În care Morgan Spurlock decide să demonstreze, pe propria-i piele, cât de nocivă este o alimentaţie constantă la fast food. Morgan mănâncă timp de o lună doar alimente de la McDonald’s. Consecinţă: greutatea-i creşte cu 10 kg, are disfuncții sexuale şi sănătatea îi este serios afectată. Filmul realizat de el ajunge să fie inclusiv propus pentru Oscar în 2004 (pentru cel mai bun film documentar).

Morgan Spurlock a consumat circa 5.000 de kilocalorii în fiecare zi – de două ori mai mult decât are nevoie organismul – deci nu este de mirare că s-a îngrăşat. În perioada în care a efectuat experimentul nu a efectuat o activitate fizică intensă: de exemplu nu a făcut nici un fel de activitate sportivă. A mers pe jos 3 km pe zi – ceea ce face marea parte a americanilor. Deci Morgan a demonstrat de ce tinerii americani care nefăcând sport şi mâncând zilnic la fast food mai mult decât este nevoie ajung să fie obezi.


Replica experimentului, în Europa

În 2006 experimentul lui Morgan a fost refăcut în Europa, sub controlul unei echipe de cercetători condusă de Frederik Nystrom de la Universitatea din Linkoping (Suedia). 18 tineri voluntari sănătoşi au consumat circa de două ori mai multe calorii decât ar fi fost nevoie la fast food şi nu au făcut sport. Exact ca şi Morgan Spurlock.

Rezultatul obţinut a fost extrem de interesant – chiar dacă toţi cei 18 participanţi s-au îngrăşat, acest lucru s-a întâmplat cu modalităţi foarte diferite: unul dintre participanţi s-a îngrăşat cu 15% faţă de greutatea iniţială (deci dacă avea 80 kg a ajuns la 92 kg) în doar două săptămâni; altul a crescut în greutate doar cu 4 kg, din care 2 erau sub formă de muşchi. Cum e posibil aşa ceva? Explicaţia este legată de faptul că există persoane – şi putem constata acest lucru uitându-ne în jurul nostru când ieşim la o plimbare – care sunt predispuse la obezitate într-o măsură mult mai mare decât altele.

Există persoane care oricât ar mânca, invidiate mai de toţi, nu se îngraşă. Aceştia reuşesc să se elibereze de caloriile în plus, prin căldură corporală sau printr-un mod de viaţă mai agitat şi nu se îngraşă. La ora actuală există multe studii de biologie şi de genetică care încearcă să înţeleagă mai bine cauzele şi mecanismul obezităţii şi să găsească, se spera, o modalitate pentru a o corecta sau preveni.

Rămâne valabil faptul că mâncatul constant la fast food este nociv – totuşi, nu toţi cei care din când în când merg la McDonald’s vor suferi efecte ca cele arătate în Super Size Me. Depinde atât de cantitatea de mâncare (calorii), de activitatea fizică, dar şi de eventuala predispoziţie la obezitate.


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.