Microorganisme gazduite de omFiecare dintre noi găzduieşte o adevărată "grădină zoologică". Multe miliarde de microorganisme îşi duc viaţa atât pe piele, cât şi în intestin sau alte părţi ale corpului! Sănătatea noastră depinde de raportul pe care îl instaurăm cu aceşti oaspeţi nepoftiţi.

 

 

 

 

Suntem adevărate "grădini zoologice": mai multe microorganisme în noi decât stele în galaxie

 

La ora actuală cercetători din toată lumea încearcă să clasifice aceste microorganisme şi să înţeleagă rolul pe care îl au.

Oricât de mult ne-am spăla şi oricât de atenţi am fi la ce mâncăm, pe pielea noastră şi în interiorul organismului îşi duc viaţa o grămadă de microorganisme, precum bacteriile şi viruşii (chiar dacă nu toţi clasifică viruşii ca microorganisme în sensul strict al cuvântului). Ne locuiesc circa 100 de mii de miliarde! Un număr cu adevărat enorm!!!

Studii recente arată că aceste microorganisme au un rol important în viaţa noastră şi nu sunt neapărat periculoase – ba dimpotrivă, au efecte de multe ori benefice. Au evoluat împreună cu noi, iar la ora actuală se pare că nu putem trăi unii fără alţii.



Ce anume au făcut cercetătorii pentru a înţelege mai bine această "grădina zoologică"? Practic, au efectuat studii genetice, analizând ADN-ul acestor microorganisme. Au reuşit astfel să înţeleagă câte "specii" diferite există. În luna iunie a acestui an au fost publicate în Nature (chiar pe coperta prestigioasei reviste) primele rezultate ale acestui studiu. Circa 200 de oameni de ştiinţă din 80 de laboratoare din întreaga lume au analizat milioanele de gene ale microorganismelor provenind de la 250 de persoane. Au descoperit o "bogăţie" de gene la care nu se aşteptau. Concluzia este că la genele din codul nostru genetic ar trebui adăugate cele câteva milioane ale microorganismelor pentru a ne caracteriza în mod complet.

În urma acestor studii s-a ajuns la o concluzie extrem de interesantă, care ar putea avea consecinţe importante: lumea microorganismelor care "locuiesc" într-o persoană obeză este diferită de cea prezentă în cazul persoanelor cu greutate normală. Nu este încă clar dacă această diferenţă este cauza sau efectul obezităţii! Sunt necesare alte studii pentru a înţelege mai bine efectele pe care aceste microorganisme îl au asupra noastră.

Acest adevărat "ecosistem" de microorganisme care ne împânzeşte şi care trăieşte împreună cu noi are un rol important; suntem încă de-abia la început în studiul complicatelor şi complexelor relaţii dintre noi şi aceşti "locuitori" ai noştri. Pe măsură ce tehnicile de analiză a ADN-ului vor evolua, devenind mai rapide şi mai puţin costisitoare, vom ajunge nu numai să înţelegem din ce în ce mai bine aceşti minusculi oaspeţi, ci şi să folosim în avantajul nostru ceea ce vom descoperi.

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.