Bosonul Higgs. SimulareDe aproape 50 de ani, de când a fost creată teoria care l-a prezis, bosonul Higgs, aşa-numita „particulă a lui Dumnezeu”, a reprezentat şi continuă să reprezinte prada cea mai dorită de către cercetătorii care lucrează în domeniul fizicii particulelor elementare.

 

 

 

Experimentele de la acceleratorul de la Geneva, CMS şi ATLAS, sunt la ora actuală pe urmele ei, în speranţa de a o „captura” până la sfârşitul acestui an. Vă prezentăm în acest articol o listă cu 10 lucruri de ştiut despre bosonul Higgs.

Lumea fizicienilor aşteaptă cu sufletul la gura să pună mâna pe „particula lui Dumnezeu”. Există însă şi sceptici – cei care susţin că această particulă nu există, nefiind, susţin aceştia, necesară.

Pentru a explica, pe scurt, de ce această pradă este aşa de râvnită, vă prezentăm  o listă cu 10 lucruri de ştiut despre bosonul Higgs:

1) Existenţa bosonului Higgs a fost prezisă în 1964, de către fizicianul scoţian Peter Higgs. Acest boson este o expresia a unui mecanism, mecanismul Higgs, prin care toate particulele obţin masa pe care o au.

2) Descoperirea experimentală a bosonul Higgs, denumit de multe ori şi „particula lui Dumnezeu”, ar fi un semnal clar al faptului că oamenii de ştiinţă au înţeles procesul care generează masa particulelor elementare, fără de care nu ar exista Universul aşa cum îl ştim şi nici noi înşine.

3) Ar fi mai corect să denumim bosonul Higgs „particula Dumnezeu” (şi nu „particula LUI Dumnezeu”), acesta fiind expresia mecanismului universal  care generează masa tuturor particulelor elementare în cadrul Modelului Standard al fizicii particulelor elementare.

 



4) Fără descoperirea experimentală a bosonului Higgs, Modelul Standard nu se poate considera pe deplin înţeles şi confirmat. Până la ora actuală aceasta particulă "s-a ascuns" extrem de bine; a fost ca un fel de „năluca misterioasă” pe care nu am reuşit să punem mâna.

5) Vânătoarea bosonului Higgs are loc în prezent la Geneva, la acceleratorul Large Hadron Collider (LHC), care are o circumferinţă de 27 de kilometri, este instalat la circa 100 metri sub pământ şi a fost construit având obiectivul principal de a descoperi această particulă. Două experimente, CMS şi ATLAS, sunt la ora actuală pe urmele ei.

6) Înainte de construirea acceleratorului LHC, tot la Geneva, a funcţionat un accelerator, Large Electron Positron Collider (LEP) unde a fost căutat bosonul Higgs, nefiind însă descoperit. S-a reuşit totuşi stabilirea unei limite inferioare a masei acestei particule (114.4 GeV/c2).

7) Experimente în căutarea bosonului Higgs au fost efectuate şi în Statele Unite, la Fermilab, la acceleratorul Tevatron, şi au permis eliminarea unor regiuni de masă unde s-ar putea găsi acest boson.

8) Semnale ale posibilei existente ale bosonului Higgs au fost măsurate la LHC încă din 2011; până la sfârşitul lui 2012 se va avea certitudinea că ceea ce părea a fi bosonul Higgs este într-adevăr aceasta particulă sau nu.

9) Există teorii la ora actuală, alternative Modelului Standard, în care bosonul Higgs nu este necesar. În acest caz ATLAS şi CMS nu vor măsura niciun semnal legat de această particulă.

10) La LHC s-ar putea însă să fie descoperiţi mai mulţi bosoni Higgs – această situaţia, extrem de interesantă, ar demonstra că există un model care depăşeşte Modelul Standard, cum ar fi Modelul Supersimetric (sau altele).

Pe lângă căutarea bosonului Higgs, experimentele de la LHC vânează şi alte tipuri de particule – cum ar fi particulele supersimetrice, ce ar putea constitui materia întunecată – unul din misterele fizicii moderne. S-ar putea descoperi, chiar dacă probabilitatea este foarte mică, semnale ale existenţei extra-dimensiunilor, ceea ce ar iniţia o nouă era în fizică.

2012 va fi cu siguranţă un an extrem de important pentru vânătorii bosonului Higgs şi nu doar pentru ei.



Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.