Statia spatialaLansarea primei rachete private, Falcon 9, a companiei Space X, a avut loc cu succes în dimineaţa zilei de 22 mai. Falcon 9 a dus în spaţiu capsula reutilizabilă Dragon, care pe 25 mai a fost conectată cu ceva emoţii la ISS (International Space Station).

 

 

 

 

Capsula va rămâne în spaţiu până pe 31 mai, când ar trebui să revină pe Pământ.

Pe 22 mai, la ora 07:44 GMT a fost lăsată cu succes de la Cape Canaveral racheta privată Falcon 9, care a dus în spaţiu capsula Dragon.

Cu circa 600 kg de materiale la bord (mâncare, îmbrăcăminte şi experimente ale elevilor americani de la diverse licee) Dragon a fost conectată la staţia spaţială internaţională, SSI, vineri 25 mai, cu ajutorul unui braţ robotic controlat de astronauţii de la bordul SSI. Conectarea a avut loc cu ceva întârziere faţă de oră prevăzută, întrucât s-au verificat interferenţe ale sistemului laser care controla distanţa între Dragon şi SSI.

Sâmbătă, 26 mai, astronauţii de la bordul SSI urmează să intre în Dragon şi să înceapă descărcarea materialelor trimise. Pe 31 mai e prevăzută operaţiunea de întoarcere pe Pământ a capsulei şi recuperarea acesteia din oceanul Pacific, unde urmează să aterizeze.

Dacă totul va decurge cu bine, vor urma o serie de 12 misiuni în cadrul cărora Space X va transporta materiale la bordul SSI. Doar din 2015 este prevăzută transportarea astronauţilor.

La ora actuală, pe lângă Space X există şi alte societăţi private care vor să lanseze misiuni în spaţiu: Boeing pregăteşte capsula CST-100, iar Orbital Science Co. Ar dori să lanseze o misiune în anul acesta.



Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.